Σελίδες

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Το Βερολίνο διεκδικεί τον "τίτλο" της ευρωπαϊκής Silicon Valley


Είναι παλιά πόλη αλλά και πολύ νέα, μοντέρνα, πρωτοποριακή, καλλιτεχνική και εσχάτως άκρως "τεχνολογική". Το Βερολίνο μετά το "reset" που ακολούθησε την πτώση του τείχους, αναζήτησε την νέα του ταυτότητα και όλα δείχνουν πως ίσως πάρει τα πρωτεία από το "θρυλικό" City ως το κέντρο της υψηλής τεχνολογίας της Ευρώπης.
 
Η σύγκριση ανάμεσα στις δύο μητροπόλεις που διεκδικούν τον τίτλο της Silicon Valley Της γηραιάς ηπείρου δείχνει δυναμική άνοδο του Βερολίνου: το κόστος διαβίωσης είναι πολύ χαμηλότερο σε σχέση με το Λονδίνο, διαθέτει ένα lifestyle σχεδόν εφάμιλλο με εκείνο της βρετανικής πρωτεύουσας και έχει συγκεντρώσει τους πλέον ταλαντούχους ανθρώπους από όλα τα μέρη του κόσμου που έφεραν μαζί τους καινοτόμες ιδέες, τόσο
καλλιτεχνικές όσο και επιχειρηματικές.

Φθηνά ακίνητα και ένα νέο ταλαντούχο εργατικό δυναμικό προσελκύουν επιχειρηματίες από όλη την Ευρώπη, ακόμη και από τις ΗΠΑ.

Ο επενδυτής κεφαλαίων υψηλού κινδύνου, Σάραν Ο’ Λίρι εκτιμά ότι "περίπου 500 νεοφυείς επιχειρήσεις ιδρύθηκαν αυτό το χρόνο στο Βερολίνο, το ένα τρίτο του συνόλου των 1.500 που συστήθηκαν συνολικά από το 2008".


"Ενώ οι πρώτες τεχνολογικές νεοφυείς επιχειρήσεις ήταν γερμανικές που προσπαθούσαν να μιμηθούν τις αντίστοιχες επιτυχημένες αμερικανικές τώρα οι start-up έχουν διεθνές προφίλ", λέει ο Ο’ Λίρι. Παράλληλα, ο Σάραν Ο’ Λίρι σημειώνει πως "οι Γερμανοί είναι πολύ επιφυλακτικοί με τα επενδυτικά κεφάλαια υψηλού κινδύνου και πολλά από αυτά έρχονται από το εξωτερικό".

Το πολλά υποσχόμενο Βερολίνο μπορεί ωστόσο να εκκολάπτει μια "φούσκα" και κάποιοι εκφράζουν την ανησυχία τους για το μεγάλο κύμα των start-up με την υποστήριξη επιχειρηματικών κεφαλαίων υψηλού κινδύνου.

Προς το παρόν το Βερολίνο ακμάζει και αποτελεί πόλο έλξης. Ίσως η δημιουργική αύρα της πόλης εμπνεύσει πολλούς ακόμη επίδοξους επιχειρηματίες για να συλλάβουν την μεγάλη ιδέα.


"Mπορεί να είσαι καλλιτέχνης, φοιτητής, επιχειρηματίας και αν είσαι λίγο δημιουργικός μπορείς να ιδρύσεις μια start-up...είναι το DNA της πόλης"
, λέει η Ζόι Αντάμοβιτς, μιλώντας στο BBC, μια Πολωνή που ίδρυσε με άλλους στο Βερολίνο τη μηχανή αναζήτησης εφαρμογών για κινητά Xylogic, καταλήγοντας χαρακτηριστικά ότι "το Βερολίνο το ίδιο είναι μια start-up".


Πηγή : EMEA  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Export Academy

Export Academy