Σελίδες

Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Κερδίζουν Έδαφος τα Αρωματικά Φυτά Και Τα Βότανα της Κρήτης

Δυναµική καλλιέργεια για την χώρα µας θεωρείται η καλλιέργεια των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, γιατί αποτελεί ιδανική λύση για την αξιοποίηση μειονεκτικών, ορεινών ή ημιορεινών εκτάσεων, συμβάλλοντας στην αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, στην αύξηση του εισοδήματος των παραγωγών και στην ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στις περιοχές αυτές µε αποτέλεσµα την συγκράτηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο.

Τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά είχαν πάντα ιδιαίτερη θέση στη ζωή όλων των λαών και όλων των εποχών. Οι θεραπευτικές τους ιδιότητες ήταν γνωστές από τους αρχαίους χρόνους. Οι Έλληνες, οι Κινέζοι, οι Σουμέριοι, οι Βαβυλώνιοι, οι Αιγύπτιοι αναγνώριζαν την αξία τους. Ο πατέρας της Ιατρικής, ο Ιπποκράτης, είχε ασχοληθεί με τις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Με τα φαρμακευτικά φυτά ασχολήθηκαν επίσης ο Θεόφραστος, καθώς και ο Διοσκουρίδης , ο οποίος περιέγραψε τις θεραπευτικές ιδιότητες 600 περίπου φυτών. Η χρήση των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών συνεχίζεται έως τις μέρες μας, ενώ η επιστήμη μελετά τα φυτά προκειμένου να επιβεβαιώσει και να ανακαλύψει τις ιδιότητές τους, να διασφαλίσει τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά και να τεκμηριώσει τη χρήση τους στις βιομηχανίες φαρμάκων, τροφίμων και καλλυντικών.

Στη χώρα μας υπάρχουν 6.000 είδη αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, εκ των οποίων τα 400 είναι ενδημικά, δηλαδή δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο. Λαμβάνοντας δε υπόψη ότι το ξηροθερμικό μεσογειακό κλίμα ευνοεί πολύ την παραγωγή αρωματικών φυτών πλούσιων σε αιθέρια έλαια, η καλλιέργεια των οποίων θα μπορούσε να αποτελέσει μια πολύ καλή διέξοδο για τους Έλληνες αγρότες.

Η ζήτηση τους τα τελευταία χρόνια σημειώνει ανοδική πορεία .Είτε πρόκειται για απλή παραγωγή και αποξήρανση, με τον παραδοσιακό τρόπο κάτω από τα υπόστεγα, είτε για βιομηχανική ,δηλαδή μεγάλες ποσότητες για παραγωγή καλλυντικών, η ζήτηση τους είναι δεδομένη

Σε κάθε περίπτωση αυτός που ενδιαφέρεται να εμπλακεί σ΄ αυτήν τη διαδικασία θα πρέπει σοβαρά και με επιχειρηματικη σκέψη να προσεγγίσει την οποιαδήποτε ιδέα έχει. Θα πρέπει να λάβει υπόψη του τους οικονομικούς όρους , τα κοστολόγια, τις τιμές που έχει στη διάθεση του ,ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες να πέσει έξω σε μια τέτοια επένδυση που απαιτεί χρόνο, κόπο και χρήμα.

Στο 4ο Συνέδριο Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας- για τις Πράσινες Τεχνολογίες και την αγροτική παραγωγή” που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, η Δρ. Ελένη Μαλούπα, διευθύντρια των Ινστιτούτων Φυτικής Παραγωγής Βορείου Ελλάδας, αναφέρθηκε στα ερευνητικά προγράμματα του Βαλκανικού Βοτανικού Κήπου Κρουσίων και αποκάλυψε ότι, το γνωστό μας κρίταμο, το «βότανο του γιαλού» ή «σέλινο της θάλασσας» που νοστιμίζει με την ιδιαίτερη γεύση του τις γαστρονομικές μας δημιουργίες, έχει έντονα αναπλαστική δράση και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για τις ρυτίδες. Δημιουργήθηκε έτσι η πρώτη παγκοσμίως αντιρυτιδική κρέμα κρίταμου η οποία πωλείται ήδη στα Φαρμακεία.


‘’Στη Βόρεια Ελλάδα ‘’μας είπε η κ. Ελένη Μαλούπα,’’έχει ξεκινήσει η καλλιέργεια των αρωματικών –φαρμακευτικών βοτάνων, αν και δεν έχουν γίνει μεγάλα βήματα στο θέμα της μεταποίησης και της διάθεσης της παραγωγής που θα έχουμε σύντομα. Συνεχίζουμε δοκιμές με εκχυλίσματα και αιθέρια έλαια από κρίταμο, έχουμε συνεργασία με παραγωγούς από το Ζαρό και τη Νίβρυτο οι οποίοι καλλιεργούν δίκταμο ,ρίγανη, βαλσαμόχορτο, φασκόμηλο δεντρολίβανο , μελισσόχορτο και θυμάρι.. Συνεγαζόμαστε επίσης με τη μονάδα μεταποίησης του κ. Βαγγέλη Καστρινάκη, η οποία έχει αρχίσει δυναμικά την εξαγωγή καλλυντικών της σειράς25Α μέχρι και στην Αμερική. Έχουμε όμως ένα πρόβλημα με το πολλαολασιαστικό υλικό και σε συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ θα υπογράψουμε συμβάσεις με φυτώρια στα οποία θα παραχωρήσουμε το πιστοποιημένο μητρικό πολλαπλασιαστικό υλικό που έχουμε στη Θέρμη, για να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι με τη συνδρομή των γεωτεχνικών, τους οποίους τώρα εκπαιδεύουμε να καλλιεργήσουν με τις καλύτερες προϋποθέσεις,’’κατέληξε η κ. Μαλούπα.

Ο 54χρονος κ Βαγγέλης Καστρινάκης κατάλαβε την αξία της κρητικής χλωρίδας όταν ένας Νορβηγός διευθυντής φαρμακευτικής εταιρίας του είπε ότι, αναζητά εκχυλίσματα αγκινάρας , για να φτιάξει ένα φάρμακο που βοηθά στις παθήσεις του ήπατος
Ηταν η εποχή που ο πρωτοπόρος κρητικός παραγωγός εκχυλισμάτων από βότανα και αιθέρια έλαια, ζούσε για μια πενταετία στη σκανδιναβική χώρα, πατρίδα της συζύγου του. Οικονομολόγος με μάστερ στη διοίκηση επιχειρήσεων, τα οποία απέκτησε από αμερικανικά πανεπιστήμια εγκαταστάθηκε στη Νορβηγία και αργότερα στις Βρυξέλλες και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να δραστηριοποιηθεί τελικά στην παραγωγή φυσικών καλλυντικών από εκχυλίσματα βοτάνων και αιθέρια έλαια επιστρέφοντας στην Κρήτη.

‘’Ο Νορβηγός διευθυντής της φαρμακευτικής εταιρείας και η αναζήτηση του εκχυλίσματος αγκινάρας , ήταν το ερέθισμα για την είσοδό μου στον κόσμο των φυτών και ειδικότερα των εκχυλισμάτων’’, μας είπε εχθές το μεσημέρι ο κ.Βαγγέλης Καστρινάκης

Από το 2204 και αφού ωρίμασε η ιδέα του για την οργάνωση μιας σύγχρονης μονάδας επεξεργασίας και μεταποίησης του βοτανικού κρητικού πλούτου, ξεκίνησε να στήνει την Cretan Herbalchem.

.Βρίσκεται στο χωριό Ζωφόροι Ηρακλείου και είναι χτισμένη ανάμεσα σε βότανα και δικές του παραδοσιακές κρητικές καλλιέργειες. .

‘’Η βιοποικιλότητα στην Κρήτη είναι μοναδική .Τα χρόνια που έζησα στο εξωτερικό, είχα την ευκαιρία να γνωρίσω ανθρώπους από πανεπιστημιακούς και ερευνητικούς χώρους, βιολόγους και επιστήμονες ειδικούς σε φυσικά προϊόντα που με έκαναν να κατανοήσω τις προοπτικές που έχουν τα φυτά, και τα βότανα της Κρήτης αλλά και οι εφαρμογές των παραγώγων τους’’,μας λέει ο κρητικός επιχειρηματίας.

Μπήκε αμέσως στην παραγωγή εκχυλισμάτων με στόχο τη χρήση τους ως πρώτη ύλη από μεγαλύτερες εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται σε διάφορους κλάδους: από φάρμακα και ομοιοπαθητικά μέχρι καλλυντικά και τρόφιμα.

«Πρόσφατα μας ζητήθηκε από μια σουηδική εταιρεία που παράγει τσίχλες και καραμέλες και μας ζήτησε εκχυλίσματα από δίκταμο για την παραγωγή τσίχλας δίκταμου, αλλά η συνεργασία μας δεν προχώρησε’’, μας λέει..

Δίκταμο, φασκόμηλο, μαντζουράνα, μαλοτήρα , θυμάρι, κρητικός έβενος[κουρμουτσούλι],φραγκόσυκο, αγκινάρα, αμπέλι, σταφύλι, λάδι και ελιά είναι τα κυριότερα «υλικά» της παραγωγής του, τα οποία χρησιμοποιεί για τη δημιουργία μιας σειράς φυσικών καλλυντικών, της 25Α, η οποία εξάγεται στην Αμερική και πωλείται σε δεκάδες φαρμακεία στην Ελλάδα.

‘’Συζητάμε και θα να κλείσουμε συμφωνίες σε Γερμανία, Νορβηγία, Αυστραλία για τα καλλυντικά μας προκειμένου και μέσω διαδικτύου να αναπτύξουμε περισσότερο τις εξαγωγές μας.’’ λέει ο κ. Καστρινάκης.

Κυρίαρχο ρόλο στην παραγωγή του παίζει η προμήθεια ποιοτικών αρωματικών φυτών και βοτάνων τα οποία προέρχονται από τοπικές καλλιέργειες. Η Cretan Herbalchem συνεργάζεται προς το παρόν με λίγους κρητικούς παραγωγούς βοτάνων εξασφαλίζοντας, έτσι, σταθερή ποιότητα.

Πηγή : RethymnoQuide

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Export Academy

Export Academy