Σελίδες

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

FAO : Μαστίζει η ασιτία στη Λατινική Αμερική

Περίπου 49 εκατ. άνθρωποι βρέθηκαν αντιμέτωποι με το φάσμα της ασιτίας στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική στο διάστημα 2010-12, στοιχείο που υποδηλώνει μία επιβράδυνση του ρυθμού εξάλειψης της πείνας εξαιτίας της ισχνής οικονομικής ανάπτυξης και των υψηλών δεικτών των κοινωνικών ανισοτήτων στην περιφέρεια, ανακοίνωσε σήμερα μία από τις υπηρεσίες του ΟΗΕ.

Η περιοχή αυτή, που εξαρτάται ως επί το πλείστον από τις εξαγωγές, γνωρίζει μεν μία ραγδαία αύξηση των αγροτικών προϊόντων της, όμως η επιβράδυνση που καταγράφει η οικονομία του κύριου εμπορικού εταίρου της, της Κίνας, σε συνδυασμό με τον άνισο τρόπο κατανομής του πλούτου, έχει υποσκάψει σοβαρά τις προσπάθειες για την μείωση της πείνας, υπογραμμίζει στην έκθεσή του ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).

Περίπου το 8,3 % των κατοίκων της περιφέρειας δεν εξασφαλίζει τον απαραίτητο ημερήσιο αριθμό θερμίδων προκειμένου να διατηρεί έναν υγιή τρόπο ζωής, υποστηρίζει ο FAO. Η Αϊτή, η Γουατεμάλα, η Παραγουάη, η Βολιβία και η Νικαράγουα αντιμετωπίζουν τους υψηλότερους δείκτες πείνας.

Στο διάστημα 2004-06, περίπου 54 εκατ. κάτοικοι της ζώνης διαβιούσαν υπό συνθήκες πείνας, με τον αντίστοιχο αριθμό να κατεβαίνει στα 50 εκατ. το διάστημα 2007-09.

«Μολονότι η τάση ελάττωσης της πείνας συνεχίζεται, ο ρυθμός της έχει επιβραδυνθεί, συμβαδίζοντας με την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης που καταγράφεται στις χώρας της ζώνης», προστίθεται στην έκθεση.

Οι οικονομίες της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής αναπτύχθηκαν κατά ένα εντυπωσιακό 6% το 2010, όμως ο ρυθμός αυτός αναμένεται να υποχωρήσει στο 3,5% τη φετινή χρονιά, σύμφωνα με την οικονομική υπηρεσία του ΟΗΕ για τη Λατινική Αμερική.

«Το 2012, η οικονομική ανάπτυξη της ζώνης δεν μεταφράσθηκε σε μία μείωση της αστάθειας στην οποία βρίσκεται εκτεθειμένος ο πληθυσμός της ηπείρου», πρόσθεσε ο Ραούλ Μπενίτες, εκπρόσωπος του FAO στην περιοχή.

Τα αγροτικά προϊόντα—όπως η σόγια, ο αραβόσιτος, και το σιτάρι—αποτελούν τον κύριο άξονα των οικονομιών των κρατών της περιοχής.

Άλλη πηγή δυνητικής απειλής για τα πλέον ευάλωτα νοικοκυριά της περιοχής αποτελούν και η αύξηση της τιμής των τροφίμων, υπογραμμίζει η υπηρεσία. Την περίοδο Ιουνίου –Αυγούστου, φέτος, οι μέσες τιμές του αραβοσίτου αυξήθηκαν κατά 25%, της σόγιας κατά 20%, ενώ του σιταριού κατά 26%, προσθέτει ο FAO.

«Σε κοινωνίες με μεγάλες ανισότητες, όπως η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική, οι εκπλήξεις στις τιμές των τροφίμων έχουν οξύτατες συνέπειες σε όσους ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας», υπογραμμίζεται στην έκθεση του FAO.

Πηγή : ΠρώτοΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Export Academy

Export Academy