Σελίδες

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Η Κύπρος, ο πιο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης

Έκθεση του οίκου Bank of America Merrill Lynch.αναφέρει ότι η Κύπρος είναι ο πιο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης. Σύμφωνα με την ειδική έκθεση που έχει τίτλο «Cyprus On The Verge Of Becoming Eurozone’s New Weakest Link: Will It Exit Before Greece?»


Υπάρχει κάποια ευρωπαϊκή χώρα που να κινδυνεύει να αποχωρήσει από το ευρώ περισσότερο από την Ελλάδα; η Κύπρος κινδυνεύει πραγματικά να καταστεί ο αδύναμος κρίκος της Ευρωζώνης για το 2013, υπό το βάρος των αυξημένων χρηματοδοτικών αναγκών και του μεγέθους του τραπεζικού της συστήματος.

Ο διεθνής οίκος υποστηρίζει ότι η Κύπρος μοιάζει ανήμπορη να προκαλέσει ισχυρούς τριγμούς στην Ευρωζώνη, αφού η οικονομία της αντιστοιχεί μόλις στο 0,15% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ.

Στη έκθεση αναφέρεται επίσης ότι αν κάποιος εξετάσει πιο ενδελεχώς τα στοιχεία της κυπριακής οικονομίας θα αντιληφθεί ότι:

1 Το κυπριακό χρέος αυξάνεται επικίνδυνα
2 Ο ρόλος της Κύπρου ως χρηματοοικονομικό κέντρο κυρίως για ρωσικές επιχειρήσεις μπορεί να προκαλέσει νέα προβλήματα
3 Οι κυπριακές τράπεζες χρειάζονται τεράστια κεφάλαια

«Οι ευρύτερες επιπλοκές που μπορούν να προκύψουν από τις ανωτέρω προκλήσεις μπορεί να ενισχύσουν τους φόβους πως η Κύπρος μπορεί να αποχωρήσει από το ευρώ πριν την Ελλάδα, αμέσως μόλις οι αγορές αντιληφθούν τη δυναμική αύξησης του κυπριακού χρέους. Η έξοδος της Κύπρου από το ευρώ δεν θα ωφελήσει τη χώρα», σχολιάζει χαρακτηριστικά η Bank of America Merrill Lynch.

Πηγή : sofokleous10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Export Academy

Export Academy