Σελίδες

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Κερδίζουν το στοίχημα στα ξένα ράφια

Ψάρια, γαλακτοκομικά, ελαιόλαδο, φρούτα και λαχανικά είναι η ατμομηχανή των ελληνικών εξαγωγών
 
αναδημοσίευση από ΤΑ ΝΕΑ
 
Ασος στο μανίκι για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μπορεί να γίνουν τα αγροτικά προϊόντα. Σύμφωνα με στοιχεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), η Ελλάδα είναι από τους σημαντικότερους προμηθευτές των διεθνών αγορών σε αγροτικά προϊόντα, με κυριότερο προορισμό την ΕΕ. Ελληνικά ψάρια, γαλακτοκομικά, ελαιόλαδο, φρούτα και λαχανικά είναι μόνο μερικά από τα προϊόντα που γεμίζουν τα ράφια των καταστημάτων μεγάλων αγορών σε όλο τον κόσμο, από την Αυστραλία και την Ιαπωνία μέχρι τις ΗΠΑ.
 
 
 
 
Ενδεικτικό είναι ότι το πρώτο εξάμηνο του 2012, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, στα 15 πιο δυναμικά εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας περιλαμβάνονται τα νωπά ψάρια, τα
λαχανικά, τα φρούτα (βερίκοκα, κεράσια και ροδάκινα), τα τυριά και το παρθένο ελαιόλαδο.
Διαχρονικά τα αγροτικά προϊόντα αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι των ελληνικών εξαγωγών. Ερευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου για λογαριασμό του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, τον περασμένο Οκτώβριο, δείχνει ότι η χώρα μας είναι βασικός προμηθευτής αγροτικών προϊόντων στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ και της ΕΕ. Στην έρευνα, η οποία εξέτασε την πορεία των ελληνικών εξαγωγών 60 βασικών αγροτικών προϊόντων, δείχνει ότι η Ελλάδα περιλαμβάνεται στους πέντε πρώτους προμηθευτές 26 χωρών (Ιταλία, Μ. Βρετανία, Γερμανία, Αυστραλία, ΗΠΑ, Φινλανδία, Κύπρος, Ισραήλ, Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Πολωνία, Σουηδία, Καναδά, Βέλγιο, Βουλγαρία, Ολλανδία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Ελβετία, Τουρκία, Σουηδία, Τσεχία, Αυστρία, Δανία, Ιαπωνία), με τα ποσοστά της συμμετοχής στις εισαγωγές τους να ξεπερνούν ακόμη το 70% σε ορισμένες περιπτώσεις. Μάλιστα, αν και στο διάστημα 1988-2010 οι ελληνικές εξαγωγές στο σύνολό τους μειώθηκαν κατά 5,3%, ο ρυθμός μείωσης των ελληνικών εξαγωγών αγροτικών προϊόντων ήταν 3,5%.
Ενδεικτικά, στα νωπά ψάρια η Ελλάδα είναι ο πρώτος προμηθευτής της Ιταλίας με ποσοστό συμμετοχής 38,5% στο σύνολο των εισαγωγών της χώρας. Ακολουθούν τα διατηρημένα λαχανικά στην Αυστραλία (19,9%), τα βερίκοκα, κεράσια και ροδάκινα με ποσοστά συμμετοχής στις εισαγωγές 69% στην Πολωνία, 49,7% στην Ιταλία, 39,4% στο Ηνωμένο Βασίλειο και 28,1% στη Γερμανία, τα καπνά με 3% στις εισαγωγές του Βελγίου, τα πορτοκάλια (στη Ρουμανία 72,9%, στη Βουλγαρία 53,9% και στην Ουγγαρία 51,3%) και τα κρασιά (στην Κύπρο 26,4%).
Η οικονομική κρίση το τελευταίο διάστημα έχει οδηγήσει τους έλληνες επιχειρηματίες αλλά και παραγωγούς αγροτικών προϊόντων στην αναζήτηση νέων αγορών εκτός των ελληνικών συνόρων και ήδη το πρώτο εξάμηνο του 2012 καμιά άλλη χώρα της ευρωζώνης δεν αύξησε τόσο πολύ τις εξαγωγές της όσο η Ελλάδα, με το ποσοστό της αύξησης σύμφωνα με τη Eurostat να φτάνει το 12%. Η κρίση αναγκάζει τους Ελληνες να στραφούν στις εξαγωγές και τα αγροτικά προϊόντα είναι ένας τομέας που ενδείκνυται, παρά το γεγονός ότι από τη δεκαετία του 1980 ο τομέας της γεωργίας στην Ελλάδα διαρκώς συρρικνώνεται. Πάντως από την έρευνα του ΠΣΕ προκύπτει ότι η Ελλάδα μπορεί να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη θέση της επενδύοντας σε αγροτικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας τόσο στις αγορές όπου έχει ήδη παρουσία αλλά κατέχει χαμηλά μερίδια όσο και σε νέες δυναμικές αγορές ταχέως αναπτυσσομένων χωρών.
 
Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ  - Δήμητρα Σκούφου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Export Academy

Export Academy