Σελίδες

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Ελληνική «άνοιξη» στην Αίγυπτο

Αξιοσημείωτες αντοχές στους ισχυρούς κραδασμούς που προκάλεσε η «Αραβική Ανοιξη» στο επιχειρηματικό περιβάλλον της Αιγύπτου, οδηγώντας πολλούς ξένους επενδυτές σε άτακτη φυγή, επέδειξε η ελληνική επιχειρηματικότητα.


Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε από τη Θεσσαλονίκη η ακόλουθος Α' ΟΕΥ της ελληνικής πρεσβείας στο Κάιρο, Παρασκευή Τασάκου, παρότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) στην Αίγυπτο έχουν βρεθεί σε ελεύθερη πτώση (ιδίως μετά την εξέγερση του 2011), εμφανίζοντας εντός του 2012 μείωση 67,7% σε σχέση με το ανώτερο σημείο τους το 2007 (περί τα 13 δισ. δολάρια), το συνολικό ελληνικό επενδεδυμένο κεφάλαιο στη χώρα αυξήθηκε. Συγκεκριμένα, οι ελληνικές επενδύσεις στην Αίγυπτο ήταν περίπου 700 εκατ. δολ. το 2007, 900 εκατ. δολ. το 2009 και σήμερα έχουν φτάσει, συνολικά, στο 1 δισ. δολάρια.

«Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν καλό brand name στην Αίγυπτο. Τολμώ μάλιστα να πω ότι δεν επηρεάστηκαν από την ''Αραβική Ανοιξη''. H αύξηση των ελληνικών επενδύσεων οφείλεται στους
Ελληνες επιχειρηματίες, που αντιμετώπισαν την κρίση στην Αίγυπτο ως ευκαιρία, λειτουργώντας σαν αναλυτές και ''εξερευνητές''.

Επισκέφτηκαν την Αίγυπτο πολλές φορές, επένδυσαν, επέμειναν και κράτησαν τη σωστή επενδυτική στάση, κάτι πολύ σημαντικό για την αιγυπτιακή αγορά που είναι λίγο ιδιόμορφη», είπε η κα Τασάκου, ερωτηθείσα σχετικά από τη «Ν», στη διάρκεια εκδήλωσης του ΥΠΕΞ και του ΕΒΕΘ, στο πλαίσιο του έργου WIDE για την επιχειρηματική καινοτομία στη Μεσόγειο.

Η αγορά, στην οποία απευθύνονται κατά κύριο λόγο οι ελληνικές επιχειρήσεις, φθάνει περίπου τα 20 εκατ. (από τον συνολικό πληθυσμό της Αιγύπτου) και εξακολουθεί να αντέχει στις πιέσεις, καθώς αποτελείται από τη (για τα εκεί δεδομένα) μεσαία τάξη της χώρας, που διατηρεί μία ικανοποιητική αγοραστική δύναμη.

Οι κλάδοι, στους οποίους κυρίως δραστηριοποιούνται οι Ελληνες επενδυτές και έμποροι, είναι τα τρόφιμα, το βαμβάκι («η Αίγυπτος εξάγει το βαμβάκι που παράγει και εισάγει ελληνικό για την κάλυψη των αναγκών της τοπικής κλωστοϋφαντουργίας», είπε η ίδια), τα μέταλλα και τα ορυκτά. Αλλοι κλάδοι με σημαντική ελληνική παρουσία, είναι η βιομηχανία χάρτου, το τσιμέντο, οι κατασκευές και τα δομικά υλικά.


Πηγή : Ναυτεμπορική - Γιώργος Χατζηλίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Export Academy

Export Academy