Σελίδες

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Oι Αραβες επενδύουν κεφάλαια € 2 δισ. στην Ιταλία

Νέα ορμή αποκτούν, βοηθούσης της κρίσης, οι αραβικές επενδύσεις στην Ευρώπη, και το εύπορο Κατάρ διεκδικεί ρόλο πρωταγωνιστή στην τάση αυτή.
Χθες ανακοινώθηκε η δημιουργία κοινοπραξίας μεταξύ του Κατάρ και της Ιταλίας για την πραγματοποίηση επενδύσεων 2 δισ. ευρώ στην υπερχρεωμένη ευρωπαϊκή χώρα, ενώ από το καλοκαίρι έχει αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον της Ντόχα για επενδύσεις και στη Γαλλία.
 


Η συμφωνία. Τις επενδύσεις του Κατάρ στην Ιταλία πιστώνεται ο ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία σε χώρες της Μέσης Ανατολής. Η ανακοινωθείσα κοινοπραξία θα έχει την επωνυμία IQ Made in Italy και θα μετέχουν σ' αυτήν το Ιταλικό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (FSI) και η Κρατική Εταιρεία Συμμετοχών του Κατάρ (Qatar Holding).
Η συμφωνία προβλέπει αρχικές επενδύσεις 300 εκατ. ευρώ που θα φτάσουν τα 2 δισ. ευρώ στους τομείς των τροφίμων, της μόδας, των ειδών πολυτελείας, του επίπλου, του τουρισμού και της ψυχαγωγίας.
«Η Ιταλία πασχίζει να προσελκύσει επενδύσεις για να βελτιώσει τη δημοσιονομική της εικόνα, για να τονώσει τις εξαγωγές της που πλήττονται από την κάμψη της ζήτησης στην ίδια τη χώρα και στη βυθισμένη στην κρίση Ευρώπη», γράφουν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».

Στη Γαλλία. Εν τω μεταξύ, η νέα γαλλική κυβέρνηση έχει επανενεργοποιήσει πρόταση που είχε κάνει τον Νοέμβριο του 2011 ο εμίρης του Κατάρ στον τότε πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί για την ενίσχυση υποβαθμισμένων αστικών περιοχών και περιφερειών με 50 εκατ. ευρώ. Ο σεΐχης Χαμάντ μπιν Καλίφα αλ Τάνι είχε προτείνει τη δημιουργία ενός κοινού Ταμείου Ενίσχυσης Καινοτόμων Επιχειρήσεων, υπό τον όρο ότι αυτές θα έδρευαν σε υποβαθμισμένες περιοχές, όπου ως γνωστόν κατοικούν πολλοί μουσουλμάνοι. Η πρόταση είχε γίνει αρχικά δεκτή, όμως ο Σαρκοζί «πάγωσε» το σχέδιο φοβούμενος την καταγγελτική ρητορική του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου και τις διαρροές προς τη Μαρίν Λεπέν ενόψει των εκλογών του Μαΐου 2012.
Το σχέδιο αναβίωσε με την εκλογή του Φρανσουά Ολάντ και ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Αρνό Μοντεμπούρ δήλωσε τον Σεπτέμβριο ότι «μέχρι το τέλος του έτους θα έχει κλείσει το θέμα». Το Παρίσι σχεδιάζει πλέον να αξιοποιήσει τα κεφάλαια του Κατάρ για να ενισχύσει ολόκληρες περιοχές που πλήττονται από την αποβιομηχάνιση και την ανεργία. Οπως διευκρίνισε ο Μοντεμπούρ, το Ταμείο που θα δημιουργηθεί θα προικοδοτηθεί με 100 εκατ. ευρώ «και πιθανόν ακόμα περισσότερα» από την Εθνική Τράπεζα του Κατάρ και τη γαλλική Τράπεζα Επενδύσεων.

Φιλοδοξίες. Σημειωτέον ότι στρατηγικός στόχος του πρώην βρετανικού προτεκτοράτου (κέρδισε την ανεξαρτησία του το 1971) είναι να εξελιχθεί σε μείζον οικονομικό και επιχειρηματικό κέντρο και να γίνει το μοντέλο του οικονομικού και κοινωνικού μετασχηματισμού ολόκληρης της περιοχής της Μέσης Ανατολής. Στο πλαίσιο αυτό το Χρηματοοικονομικό Κέντρο του Κατάρ (Qatar Financial Centre) εκπονεί αναπτυξιακά προγράμματα και επενδύσεις που φτάνουν το ένα τρισ. δολάρια.
 
Πηγή :  Τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Export Academy

Export Academy