Σελίδες

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Αναζήτηση επενδυτικών διεξόδων

Τις αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας που καθιστούν εχθρικό το επιχειρηματικό περιβάλλον για τους νέους επιχειρηματίες -ανάλογα σκορ σημειώνουν χώρες όπως η Γκάνα, η Νιγηρία κ.λπ.- αναδεικνύει παγκόσμια έρευνα για τη νεανική επιχειρηματικότητα, που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας (ΠΕΕ), με την παρουσία εμπειρογνωμόνων και νέων επιχειρηματιών από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

 

Η αύξηση του ΑΕΠ μιας χώρας δεν είναι πλέον ο σημαντικότερος παράγοντας για την ανάπτυξη, αλλά η δημιουργία θέσεων εργασίας - και υπό το πρίσμα ότι με την επιχειρηματικότητα ενισχύεται η απασχόληση, ανοίγει σήμερα η αυλαία της εκδήλωσης που θα κορυφωθεί αύριο.


Η γενιά της χιλιετίας, Ελληνες και ξένοι, νέοι επιχειρηματίες, που αλλάζουν τους όρους του παιχνιδιού δημιουργώντας καινοτόμα προϊόντα και τεχνολογίες σε παραδοσιακές αλλά και νέες αγορές, οι λεγόμενοι «Game Changers» και «Generation We», θα επιχειρήσουν να εμπνεύσουν και να κινητοποιήσουν τους νέους, προκειμένου να υποστηρίξουν τις ιδέες τους σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον.

Εξάλλου, η χώρα μας, αν και εμφανίζει υψηλά επίπεδα προσφοράς, αξιολογείται στα ίδια επίπεδα με την Γκάνα, τη Νιγηρία, την Ουκρανία και τη Βενεζουέλα, ως προς το πόσο ευνοϊκό περιβάλλον διαθέτει για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που διεξήγαγε η ΟΕΣΥΝΕ (Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών) σε συνεργασία με το Kauffmann Foundation και τη συμβουλευτική εταιρεία Μonitor Group.

Η έρευνα θα παρουσιαστεί αύριο, ωστόσο μια «πρόγευση» έδωσε χθες ο Ydir Vissers, Senior Partner του Monitor Group των ΗΑΕ, μέλος του Global Executive και Head of the Economic Security and Competitiveness Practice.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος νεοσυσταθείσες επιχειρήσεις από 134 χώρες, με την Ελλάδα να εμφανίζει την πολυπληθέστερη συμμετοχή, με 34 εταιρείες. Τα στοιχεία που αξιολόγησε ο οργανισμός Monitor Group δείχνουν ότι το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ευρώπη κρίνεται λιγότερο ευνοϊκό απ' ό,τι στην Ασία ή τη Βόρειο Αφρική.

Στη Ρωσία και την Ουκρανία φαίνεται ότι η αγορά υποστηρίζει ατομικές επιχειρηματικές προσπάθειες, ωστόσο στην Ελλάδα, την Πολωνία και την Ανδόρα δεν συμβαίνει το ίδιο. Στο πλαίσιο της έρευνας ρωτήθηκαν οι συμμετέχοντες εάν συμφωνούν ότι στη χώρα τους υποστηρίζονται σθεναρά ατομικές προσπάθειες για επαγγελματική σταδιοδρομία.

Στην Ελλάδα απάντησε θετικά μόλις το 14%, όσο ακριβώς και το ποσοστό για την Ανδόρα, για να ακολουθήσει η Πολωνία με ποσοστό συμμετεχόντων που απάντησαν θετικά 16%. Στον αντίποδα, η Ρωσία εμφάνισε θετικές απόψεις σε ποσοστό 77%, η Ουκρανία 70% και η Λευκορωσία 69%.

Ο κ. Vissers αναμένεται να αναλύσει στην αυριανή του παρουσίαση τους παράγοντες που καθιστούν ελκυστικό ή μη το επιχειρηματικό περιβάλλον στις διάφορες χώρες.

Οι εργασίες του συνεδρίου -που οργανώνει η ΟΕΣΥΝΕ σε συνεργασία με την εταιρεία επικοινωνίας MSCOMM, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- θα λάβουν χώρα στο Ιδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη.

Διαγωνισμός



Επιπλέον, για πρώτη φορά, η Ελλάδα θα λάβει μέρος στον παγκόσμιο διαγωνισμό «Get In The Ring», με στόχο την εξασφάλιση επενδύσεων για ελληνικές νεοϊδρυθείσες επιχειρήσεις. Ειδικότερα, τα 10 πιο πετυχημένα start-up που διακρίθηκαν στην πρώτη φάση της διαδικασίας θα διαγωνιστούν μπροστά σε κοινό και κριτική επιτροπή.

Πηγή : Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Export Academy

Export Academy