Σελίδες

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Σε λίγους και ισχυρούς το εμπόριο σιτηρών

Σε ολοένα και λιγότερα χέρια συγκεντρώνεται το εμπόριο σιτηρών παγκοσμίως καθώς η άνοδος των τιμών λόγω της ξηρασίας φαίνεται ότι λειτουργεί ως «καμπανάκι» για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου, οι οποίες αναζητούν τρόπους να ενισχύσουν τη θέση τους και, επομένως, τη διαπραγματευτική τους δύναμη.


Τελευταίο «κρούσμα» η πρόταση εξαγοράς ύψους 2,8 δισ. δολαρίων που κατέθεσε η αμερικανική Archer Daniels Midland (ΑDM) για την απόκτηση της Grain Corp, της τελευταίας ανεξάρτητης εταιρείας εμπορίας σιτηρών στην Αυστραλία. Λίγο νωρίτερα είχε φροντίσει να αυξήσει κατά 10% (14,9% από 4,9%) τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας.
Η επιλογή της αυστραλιανής αγοράς δεν είναι τυχαία, καθώς η συγκεκριμένη χώρα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιταριού στην Κίνα, στην οποία η ζήτηση αυξάνεται με αλματώδεις ρυθμούς.
Η ADM, από την πλευρά της, είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας καλαμποκιού και ένας από τους τέσσερις μεγαλύτερους ομίλους εμπορίας σιτηρών παγκοσμίως. Ένα εκλεκτό «κλαμπ» με μέλη όπως η Bunge, η Cargill και η Louis Dreyfous. Από κοντά «παρακολουθούν» η αμερικανική Glencore και η ιαπωνική Marubeni οι οποίες το τελευταίο διάστημα έχουν προχωρήσει σε «επιθετικές» εξαγορές εταιρειών.
Το γεγονός ότι οι έξι μεγαλύτερες εταιρείες ελέγχουν το 75% του παγκόσμιου εμπορίου, ενδεχομένως να εγκυμονεί κινδύνους για τη διαπραγματευτική θέση των αγροτών σε συγκυρίες όπως η φετινή, με τη σημαντική αύξηση των τιμών.
Επόµενοι «στόχοι»«Εκτιµώ ότι θα έχουµε περισσότερες εξαγωγές και συγχωνεύσεις, αφού η αγορά έχει ανάγκη από µεγάλες επιχειρήσεις σε διάφορες χώρες µε ισχυρούς ισολογισµούς που θα µπορούν να ανταποκρίνονται στην αστάθεια των τιµών», δήλωνε πρόσφατα ο διευθ. σύµβουλος της Bunge, Αλ. Γουάισερ.
Επόµενοι «στόχοι» των ισχυρών του κλάδου αναµένεται να είναι η αµερικανική Andersons, οι καναδικές Richardson Int, Peterson Grain και Parrish & Heimbecker, καθώς και οι ευρωπαϊκές Nidera (Ολλανδία) και Ameropa (Ελβετία).


Πηγή : Αgronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Export Academy

Export Academy