Ποιοι είναι οι αναμάρτητοι του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος;
Οι γερμανικοί ισχυρισμοί για ξέπλυμα βρόμικου ρωσικού χρήματος από κυπριακές τράπεζες και πού στοχεύουν - Η Κύπρος συμμορφώνεται προς διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις
Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω. Ή για να το πούμε με άλλα λόγια: Ποια χώρα στον κόσμο δεν ξεπλένει βρόμικο χρήμα, που προέρχεται από παράνομες πράξεις, δραστηριότητες ή και συναλλαγές; Τις τελευταίες ημέρες, γερμανικά έντυπα επιτέθηκαν στην Κύπρο και την κατηγόρησαν ότι ξεπλένει βρόμικο ρωσικό χρήμα. Με αυτά επιχειρήθηκε να υποβληθεί ότι ενδεχόμενο οικονομικό πακέτο σωτηρίας προς την υπό κατάρρευση κυπριακή οικονομία και ειδικά στον τραπεζικό τομέα, θα ωφελούσε σε πρώτο στάδιο Ρώσους ολιγάρχες, καταθέτες σε κυπριακές τράπεζες. Είναι γνωστό ότι αν το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου ακόμα λειτουργεί, μετά το συνθλιπτικό πλήγμα που υπέστη εξαιτίας του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων, αυτό οφείλεται σε ρωσικές καταθέσεις.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ξένα έντυπα, αμερικανικά και βρετανικά κυρίως, ασχολούνται με τις ρωσικές καταθέσεις και επενδύσεις στην Κύπρο. Βρετανική εφημερίδα, παλαιότερα, χαρακτήρισε το νησί «ρωσική αποικία». Τώρα, την σκυτάλη παρέλαβαν γερμανικά Μέσα. Το έγκυρο, διεθνώς γνωστό περιοδικό, «Der Spiegel», σε δημοσίευμά του, επικαλέστηκε απόρρητη έκθεση της γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (BND). Σύμφωνα με αυτήν, Ρώσοι κάτοχοι λογαριασμών με μαύρο χρήμα σε κυπριακές τράπεζες, θα βγουν κερδισμένοι από μια ενδεχόμενη οικονομική στήριξη της Κύπρου από την Ευρωζώνη. Η γερμανική μυστική υπηρεσία ισχυρίζεται ότι οι ρωσικές καταθέσεις μαύρου χρήματος σε τράπεζες της Κύπρου ανέρχονται σε 26 δισεκατομμύρια δολάρια. Ποιες αποδείξεις το περιοδικό κατέχει για να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του; Δεν παραθέτει καμία. Όμως, ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Σόιμπλε, έριξε μιαν άλλη βόμβα μεγατόνων: Έθεσε θέμα εταιρικού φόρου για την Κύπρο, πράγμα που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη Λευκωσία.
Απειλή κατά της οικονομίας
Κατά καιρούς και με αφορμή τα πρόσφατα γερμανικά και παλαιότερα άλλα δημοσιεύματα, γίνεται λόγος για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Σε όλες σχεδόν τις χώρες, παρά τις διακηρύξεις τους και ενώ έχουν υπογράψει σχετικές διεθνείς συμβάσεις, γίνεται ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Τι εννοούμε; Ας ανατρέξουμε σε θέσεις που κατέθεσε πέρσι ο Μιν Ζου, βοηθός γενικός διευθυντής του ΔΝΤ: «Το ξέπλυμα κεφαλαίων και η ενίσχυση της τρομοκρατίας είναι οικονομικά εγκλήματα, που έχουν οικονομικές επιπτώσεις. Μπορούν να απειλήσουν την σταθερότητα της οικονομίας μιας χώρας ή, κατά γενικό τρόπο, την εξωτερική σταθερότητα. Είναι απαραίτητο όπως υπάρχουν αποτελεσματικές δικλίδες στη μάχη εναντίον του ξεπλύματος κεφαλαίων και της ενίσχυσης της τρομοκρατίας για να προστατευθεί η ακεραιότητα των αγορών και η παγκόσμια οικονομική τάξη, επειδή συμβάλλουν στο να αμβλύνουν τους παράγοντες που διευκολύνουν τις οικονομικές καταχρήσεις. Συνεπώς, τα μέτρα μάχης κατά του ξεπλύματος κεφαλαίων και της ενίσχυσης της τρομοκρατίας είναι ένα ηθικό προαπαιτούμενο και μια οικονομική αναγκαιότητα». Πόσες χώρες τηρούν αυτά τα δεδομένα;
Η Κύπρος συμμορφώνεται
Με αφορμή τα δημοσιεύματα γερμανικών εντύπων, η υπεύθυνη της Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ), Εύα Παπακυριακού, σε δηλώσεις της («Φιλελεύθερος», 7.11.2012), διασαφήνισε ότι η Κύπρος έχει μηχανισμούς καταπολέμησης του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και επισήμανε ότι η υπηρεσία της διατηρεί στενή συνεργασία με όλες τις διωκτικές Αρχές στην Ευρώπη. Η Κύπρος υπέγραψε τέσσερις διεθνείς συμβάσεις του ΟΗΕ και εφαρμόζει τρεις οδηγίες της Ε.Ε., Αποφάσεις - Πλαίσιο της Ε.Ε. για πάγωμα και δήμευση περιουσιακών στοιχείων και 40 Συστάσεις της Ομάδας Οικονομικής Δράσης (FATF). Ο νόμος του 2007 «προσδιορίζει και ποινικοποιεί τη νομιμοποίηση εσόδων που προήλθαν από όλα τα σοβαρά ποινικά αδικήματα και προνοεί για την κατάσχεση και δήμευση των εσόδων». Επίσης «ο Νόμος απαιτεί από όλα τα πρόσωπα, που διεξάγουν χρηματοοικονομικές και άλλες σχετικές δραστηριότητες, να ιδρύσουν και διατηρήσουν επαρκή και κατάλληλα συστήματα και διαδικασίες επίβλεψης των επιχειρήσεων και γενικά του οικονομικού συστήματος, ώστε να μη χρησιμοποιείται για σκοπούς νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Ουσιαστικά αυτές οι διαδικασίες αποσκοπούν, πρώτον, στο να διευκολύνουν την αναγνώριση και την αναφορά ύποπτων συναλλαγών και, δεύτερον, στο να διασφαλίσουν την αυστηρή εφαρμογή της αρχής "γνώριζε τον πελάτη σου" και στη διατήρηση επαρκών διαδικασιών τήρησης Αρχείου».
Τι είναι ξέπλυμα και πώς το σύστημα λειτουργεί ως… πλυντήριο
ΟΤΑΝ αναφερόμαστε σε βρόμικο ή μαύρο χρήμα εννοούμε την απόκτηση, κατοχή ή και χρήση περιουσίας, γνωρίζοντας ότι τη στιγμή της αποδοχής τέτοιας περιουσίας προήλθε από παράνομες ενέργειες, όπως ναρκωτικά ή άλλες εγκληματικές δραστηριότητες, με σκοπό να συγκαλυφθεί ή να αποκρυβεί η παράνομη προέλευσή της. Δεν δηλώνεται κατά παράβαση κειμένης φορολογικής νομοθεσίας και αυτό συνιστά οικονομικό έγκλημα. Πιο απλά, μπορούμε να επισημάνουμε ότι ξέπλυμα βρόμικου χρήματος είναι οποιαδήποτε οικονομική συναλλαγή, που γίνεται με διάθεση μαύρου χρήματος, επί νόμιμης πράξης που επιφέρει οικονομικό αγαθό, που δεν αποκρύπτεται και έτσι μεταβάλλεται σε νόμιμο χρήμα.
Ποιοι είναι φορείς μαύρου χρήματος; Είναι φυσικά και νομικά πρόσωπα ή ακόμα και κυβερνήσεις χωρών. Το μαύρο χρήμα είναι το ισχυρότερο στήριγμα της λεγόμενης παραοικονομίας που αιμοδοτείται και από τις δραστηριότητες του οργανωμένου εγκλήματος: Ναρκωτικά, πορνεία, τζόγος, κτλ. Πέρσι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα έσοδα του οργανωμένου εγκλήματος, παγκοσμίως, ανήλθαν στο τρομακτικό ποσό των 2,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό αναφέρει έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2011. Από τα 2,1 τρισεκατομμύρια, η έρευνα του ΟΗΕ υπολογίζει ότι το 1,6 τρισεκ. δολάρια ή το 2,7% του παγκόσμιου ΑΕΠ νομιμοποιούνται και απορροφώνται από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Μόλις το 0,2% εντοπίζονται και κατάσχονται από τις διωκτικές Αρχές ανά τον κόσμο.Η διακίνηση ναρκωτικών, π.χ., αποτελεί την πλέον κερδοφόρα δραστηριότητα του οργανωμένου εγκλήματος. Αντιστοιχεί έως 0,6% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Σε έκθεση του UNODC (United Nations Office of Drugs and Crime - Γραφείο ΟΗΕ για τα ναρκωτικά και το Έγκλημα) επισημαίνεται: «Κάθε δισ. δολάρια, που ξεπλένεται και επενδύεται ξανά, προκαλεί ύφεση στην παγκόσμια οικονομία 0,04 έως 0,06%. Ο ΟΗΕ επισημαίνει ότι η εισροή κεφαλαίων από παράνομες δραστηριότητες στην υγιή οικονομία προκαλεί στρεβλώσεις στις τιμές, στην κατανάλωση, στις εξαγωγές, στον ανταγωνισμό, πολλαπλασιάζει τη διαφθορά», κτλΕξάλλου, έκθεση του ΔΝΤ, για το 2010, αναφέρει ότι στη Γερμανία, το σύνολο του τζίρου από παράνομες δραστηριότητες ανήλθε την περίοδο 2007 - 2008 σε 80 δισ. δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί στο 2,3% του ΑΕΠ της χώρας. Το 44% των 80 δισ. προέρχονται από μη καταβολή φόρων και ΦΠΑ, το 18% από απάτες, 16% από ληστείες και κλοπές και 15% από διακίνηση ναρκωτικών. Στην Ιταλία, ο τζίρος του οργανωμένου εγκλήματος ανήλθε το 2009 στα 135 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο πρωτοφανές 8,9% του ΑΕΠ της χώρας (Γιάννης Σουλιώτης: «Το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα ως πλυντήριο ξεπλύματος βρόμικου χρήματος» - «Καθημερινή», 27/11/2011).
Ανταγωνισμός από άλλες χώρες
ΟΠΩΣ αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Νομικής Υπηρεσίας, «το σύστημα της Κύπρου εναντίον της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες αξιολογήθηκε τέσσερις φορές από την Επιτροπή Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης, τον Απρίλιο 1998, τον Σεπτέμβριο 2001, τον Απρίλιο 2005 και τον Ιούνιο 2010. Οι διαδοχικές αξιολογήσεις δημοσιεύθηκαν τον Ιούνιο 1998, τον Ιούνιο 2002, τον Μάρτιο 2006 και τον Σεπτέμβριο 2011, αντίστοιχα. Όλες οι αναφορές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η Κύπρος υιοθέτησε μέτρα, τα οποία συνάδουν με τα διεθνή πρότυπα, ενώ το νομικό πλαίσιο που τέθηκε σε εφαρμογή είναι πολύ καλό».
Παρά ταύτα, ξένα έντυπα, κατά καιρούς επικρίνουν την Κύπρο ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημά της είναι πλυντήριο βρόμικου χρήματος (σήμερα ρωσικού ή και άλλου, κατά τους ισχυρισμούς). Όμως, αυτά τα δημοσιεύματα αποκαλύπτουν και τον ανταγωνισμό της Κύπρου από άλλα επιχειρηματικά κέντρα, κυρίως ευρωπαϊκά, που ενδιαφέρονται να προσελκύσουν ξένες επενδύσεις. Ο Ευγένιος Ευγενίου σε δηλώσεις του («Φιλελεύθερος», 7.11.2012) υπογραμμίζει: «Είναι αναγκαία η συνεχής βελτίωση στα θέματα διαφάνειας και ανταλλαγής πληροφοριών, γι’ αυτό και χρειάζεται να ψηφιστεί από τη Βουλή η νομοθεσία για τη ρύθμιση των επιχειρήσεων παροχής διοικητικών υπηρεσιών, υιοθετώντας τις εισηγήσεις του ΔΝΤ και να ενισχυθεί με προσωπικό το Γραφείο του Φόρου Εισοδήματος».Όσον αφορά τη ρωσική αγορά, ο Ε. Ευγενίου επισημαίνει ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνισμό από άλλα ευρωπαϊκά επιχειρηματικά κέντρα (Ολλανδίας, Λουξεμβούργου), επειδή βλέπουν τη Ρωσία ως ευκαιρία για ανάπτυξή τους «και εκμεταλλεύονται τη σημερινή οικονομική αβεβαιότητα» στην Κύπρο. Το πιο σημαντικό, που ενοχλεί εταίρους μας είναι ότι με τις καταθέσεις ή τη διακίνηση κεφαλαίων μέσω Κύπρου, Ρώσοι επιχειρηματίες έχουν άμεση και εύκολη πρόσβαση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Από την άλλη πολλές ρωσικές επιχειρήσεις και τράπεζες έχουν ανοίξει γραφεία στο νησί, που μεταφράζονται σε πάρα πολλά εκατομμύρια έσοδα για τον τόπο, επειδή η Κύπρος προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες. Επίσης το νομικό, φορολογικό και ρυθμιστικό πλαίσιο της Κύπρου είναι αξιόπιστο και με την αποφυγή διπλής φορολογίας και το έμπειρο προσωπικό αποτελεί ελκυστικό προορισμό για τους Ρώσους και άλλους ξένους.
80 Ρώσοι ολιγάρχες…
Οι νόμοι, οι διεθνείς συμβάσεις, οι ευρωπαϊκές οδηγίες και οι αποφάσεις υπάρχουν και έχουν συνυπογραφεί από όλους. Το ερώτημα αναδύεται αβίαστα: Πόσοι τις εφαρμόζουν και πόσο πιστά και αυστηρά; Πόσες χώρες ανέχονται ή κάνουν τα στραβά μάτια ώστε το χρηματοπιστωτικό σύστημά τους να ξεπλένει βρόμικο χρήμα; Το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» ισχυρίζεται, όπως μετέδωσε η Deutche Welle, ότι «τυπικά η Κύπρος τηρεί όλες τις συμφωνίες για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Υπάρχουν, όμως, προβλήματα λόγω της ελλιπούς εφαρμογής. Το ξέπλυμα διευκολύνεται, για παράδειγμα, με τη χορήγηση της κυπριακής υπηκοότητας σε πλούσιους Ρώσους. Σύμφωνα πάντα με τη γερμανική υπηρεσία πληροφοριών, περίπου 80 Ρώσοι ολιγάρχες έχουν αποκτήσει, μέσω της κυπριακής υπηκοότητας, την ελευθερία εγκατάστασης σε ολόκληρη την Ε.Ε.
Το περιοδικό υποστηρίζει ότι στη Γερμανία πληθαίνουν οι ενστάσεις στο ενδεχόμενο χορήγησης ενός πακέτου βοήθειας δισεκατομμυρίων στην Κύπρο. «Δεν μπορούμε να στηρίξουμε με χρήματα Γερμανών φορολογουμένων τις ρωσικές καταθέσεις μαύρου χρήματος σε κυπριακές τράπεζες», δήλωσε ο ειδικός σε ζητήματα προϋπολογισμού των Σοσιαλδημοκρατών, Κάρστεν Σνάιντερ, στο «Der Spiegel». Οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες έχουν καταστήσει πάντως σαφές ότι θα αποδεχθούν τη χορήγηση ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας στην Κύπρο μόνο αν πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Αυτό θα φανεί όταν και εφόσον υπογραφεί το μνημόνιο της Τρόικας από την κυπριακή Κυβέρνηση. Η μεγάλη δοκιμασία θα φανεί κατά τη συζήτησή του στα Κοινοβούλια των «26» εταίρων μας. Δεν αποκλείεται οι Γερμανοί να μας κάνουν τη ζωή δύσκολη με τον εταιρικό φόρο και με το κατ’ ισχυρισμόν ξέπλυμα βρόμικου ρωσικού χρήματος.
Πηγή¨: Σημερινή
Οι γερμανικοί ισχυρισμοί για ξέπλυμα βρόμικου ρωσικού χρήματος από κυπριακές τράπεζες και πού στοχεύουν - Η Κύπρος συμμορφώνεται προς διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις
Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω. Ή για να το πούμε με άλλα λόγια: Ποια χώρα στον κόσμο δεν ξεπλένει βρόμικο χρήμα, που προέρχεται από παράνομες πράξεις, δραστηριότητες ή και συναλλαγές; Τις τελευταίες ημέρες, γερμανικά έντυπα επιτέθηκαν στην Κύπρο και την κατηγόρησαν ότι ξεπλένει βρόμικο ρωσικό χρήμα. Με αυτά επιχειρήθηκε να υποβληθεί ότι ενδεχόμενο οικονομικό πακέτο σωτηρίας προς την υπό κατάρρευση κυπριακή οικονομία και ειδικά στον τραπεζικό τομέα, θα ωφελούσε σε πρώτο στάδιο Ρώσους ολιγάρχες, καταθέτες σε κυπριακές τράπεζες. Είναι γνωστό ότι αν το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου ακόμα λειτουργεί, μετά το συνθλιπτικό πλήγμα που υπέστη εξαιτίας του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων, αυτό οφείλεται σε ρωσικές καταθέσεις.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ξένα έντυπα, αμερικανικά και βρετανικά κυρίως, ασχολούνται με τις ρωσικές καταθέσεις και επενδύσεις στην Κύπρο. Βρετανική εφημερίδα, παλαιότερα, χαρακτήρισε το νησί «ρωσική αποικία». Τώρα, την σκυτάλη παρέλαβαν γερμανικά Μέσα. Το έγκυρο, διεθνώς γνωστό περιοδικό, «Der Spiegel», σε δημοσίευμά του, επικαλέστηκε απόρρητη έκθεση της γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (BND). Σύμφωνα με αυτήν, Ρώσοι κάτοχοι λογαριασμών με μαύρο χρήμα σε κυπριακές τράπεζες, θα βγουν κερδισμένοι από μια ενδεχόμενη οικονομική στήριξη της Κύπρου από την Ευρωζώνη. Η γερμανική μυστική υπηρεσία ισχυρίζεται ότι οι ρωσικές καταθέσεις μαύρου χρήματος σε τράπεζες της Κύπρου ανέρχονται σε 26 δισεκατομμύρια δολάρια. Ποιες αποδείξεις το περιοδικό κατέχει για να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του; Δεν παραθέτει καμία. Όμως, ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Σόιμπλε, έριξε μιαν άλλη βόμβα μεγατόνων: Έθεσε θέμα εταιρικού φόρου για την Κύπρο, πράγμα που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη Λευκωσία.
Απειλή κατά της οικονομίας
Κατά καιρούς και με αφορμή τα πρόσφατα γερμανικά και παλαιότερα άλλα δημοσιεύματα, γίνεται λόγος για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Σε όλες σχεδόν τις χώρες, παρά τις διακηρύξεις τους και ενώ έχουν υπογράψει σχετικές διεθνείς συμβάσεις, γίνεται ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Τι εννοούμε; Ας ανατρέξουμε σε θέσεις που κατέθεσε πέρσι ο Μιν Ζου, βοηθός γενικός διευθυντής του ΔΝΤ: «Το ξέπλυμα κεφαλαίων και η ενίσχυση της τρομοκρατίας είναι οικονομικά εγκλήματα, που έχουν οικονομικές επιπτώσεις. Μπορούν να απειλήσουν την σταθερότητα της οικονομίας μιας χώρας ή, κατά γενικό τρόπο, την εξωτερική σταθερότητα. Είναι απαραίτητο όπως υπάρχουν αποτελεσματικές δικλίδες στη μάχη εναντίον του ξεπλύματος κεφαλαίων και της ενίσχυσης της τρομοκρατίας για να προστατευθεί η ακεραιότητα των αγορών και η παγκόσμια οικονομική τάξη, επειδή συμβάλλουν στο να αμβλύνουν τους παράγοντες που διευκολύνουν τις οικονομικές καταχρήσεις. Συνεπώς, τα μέτρα μάχης κατά του ξεπλύματος κεφαλαίων και της ενίσχυσης της τρομοκρατίας είναι ένα ηθικό προαπαιτούμενο και μια οικονομική αναγκαιότητα». Πόσες χώρες τηρούν αυτά τα δεδομένα;
Η Κύπρος συμμορφώνεται
Με αφορμή τα δημοσιεύματα γερμανικών εντύπων, η υπεύθυνη της Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ), Εύα Παπακυριακού, σε δηλώσεις της («Φιλελεύθερος», 7.11.2012), διασαφήνισε ότι η Κύπρος έχει μηχανισμούς καταπολέμησης του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και επισήμανε ότι η υπηρεσία της διατηρεί στενή συνεργασία με όλες τις διωκτικές Αρχές στην Ευρώπη. Η Κύπρος υπέγραψε τέσσερις διεθνείς συμβάσεις του ΟΗΕ και εφαρμόζει τρεις οδηγίες της Ε.Ε., Αποφάσεις - Πλαίσιο της Ε.Ε. για πάγωμα και δήμευση περιουσιακών στοιχείων και 40 Συστάσεις της Ομάδας Οικονομικής Δράσης (FATF). Ο νόμος του 2007 «προσδιορίζει και ποινικοποιεί τη νομιμοποίηση εσόδων που προήλθαν από όλα τα σοβαρά ποινικά αδικήματα και προνοεί για την κατάσχεση και δήμευση των εσόδων». Επίσης «ο Νόμος απαιτεί από όλα τα πρόσωπα, που διεξάγουν χρηματοοικονομικές και άλλες σχετικές δραστηριότητες, να ιδρύσουν και διατηρήσουν επαρκή και κατάλληλα συστήματα και διαδικασίες επίβλεψης των επιχειρήσεων και γενικά του οικονομικού συστήματος, ώστε να μη χρησιμοποιείται για σκοπούς νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Ουσιαστικά αυτές οι διαδικασίες αποσκοπούν, πρώτον, στο να διευκολύνουν την αναγνώριση και την αναφορά ύποπτων συναλλαγών και, δεύτερον, στο να διασφαλίσουν την αυστηρή εφαρμογή της αρχής "γνώριζε τον πελάτη σου" και στη διατήρηση επαρκών διαδικασιών τήρησης Αρχείου».
Τι είναι ξέπλυμα και πώς το σύστημα λειτουργεί ως… πλυντήριο
ΟΤΑΝ αναφερόμαστε σε βρόμικο ή μαύρο χρήμα εννοούμε την απόκτηση, κατοχή ή και χρήση περιουσίας, γνωρίζοντας ότι τη στιγμή της αποδοχής τέτοιας περιουσίας προήλθε από παράνομες ενέργειες, όπως ναρκωτικά ή άλλες εγκληματικές δραστηριότητες, με σκοπό να συγκαλυφθεί ή να αποκρυβεί η παράνομη προέλευσή της. Δεν δηλώνεται κατά παράβαση κειμένης φορολογικής νομοθεσίας και αυτό συνιστά οικονομικό έγκλημα. Πιο απλά, μπορούμε να επισημάνουμε ότι ξέπλυμα βρόμικου χρήματος είναι οποιαδήποτε οικονομική συναλλαγή, που γίνεται με διάθεση μαύρου χρήματος, επί νόμιμης πράξης που επιφέρει οικονομικό αγαθό, που δεν αποκρύπτεται και έτσι μεταβάλλεται σε νόμιμο χρήμα.
Ποιοι είναι φορείς μαύρου χρήματος; Είναι φυσικά και νομικά πρόσωπα ή ακόμα και κυβερνήσεις χωρών. Το μαύρο χρήμα είναι το ισχυρότερο στήριγμα της λεγόμενης παραοικονομίας που αιμοδοτείται και από τις δραστηριότητες του οργανωμένου εγκλήματος: Ναρκωτικά, πορνεία, τζόγος, κτλ. Πέρσι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα έσοδα του οργανωμένου εγκλήματος, παγκοσμίως, ανήλθαν στο τρομακτικό ποσό των 2,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό αναφέρει έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2011. Από τα 2,1 τρισεκατομμύρια, η έρευνα του ΟΗΕ υπολογίζει ότι το 1,6 τρισεκ. δολάρια ή το 2,7% του παγκόσμιου ΑΕΠ νομιμοποιούνται και απορροφώνται από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Μόλις το 0,2% εντοπίζονται και κατάσχονται από τις διωκτικές Αρχές ανά τον κόσμο.Η διακίνηση ναρκωτικών, π.χ., αποτελεί την πλέον κερδοφόρα δραστηριότητα του οργανωμένου εγκλήματος. Αντιστοιχεί έως 0,6% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Σε έκθεση του UNODC (United Nations Office of Drugs and Crime - Γραφείο ΟΗΕ για τα ναρκωτικά και το Έγκλημα) επισημαίνεται: «Κάθε δισ. δολάρια, που ξεπλένεται και επενδύεται ξανά, προκαλεί ύφεση στην παγκόσμια οικονομία 0,04 έως 0,06%. Ο ΟΗΕ επισημαίνει ότι η εισροή κεφαλαίων από παράνομες δραστηριότητες στην υγιή οικονομία προκαλεί στρεβλώσεις στις τιμές, στην κατανάλωση, στις εξαγωγές, στον ανταγωνισμό, πολλαπλασιάζει τη διαφθορά», κτλΕξάλλου, έκθεση του ΔΝΤ, για το 2010, αναφέρει ότι στη Γερμανία, το σύνολο του τζίρου από παράνομες δραστηριότητες ανήλθε την περίοδο 2007 - 2008 σε 80 δισ. δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί στο 2,3% του ΑΕΠ της χώρας. Το 44% των 80 δισ. προέρχονται από μη καταβολή φόρων και ΦΠΑ, το 18% από απάτες, 16% από ληστείες και κλοπές και 15% από διακίνηση ναρκωτικών. Στην Ιταλία, ο τζίρος του οργανωμένου εγκλήματος ανήλθε το 2009 στα 135 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο πρωτοφανές 8,9% του ΑΕΠ της χώρας (Γιάννης Σουλιώτης: «Το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα ως πλυντήριο ξεπλύματος βρόμικου χρήματος» - «Καθημερινή», 27/11/2011).
Ανταγωνισμός από άλλες χώρες
ΟΠΩΣ αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Νομικής Υπηρεσίας, «το σύστημα της Κύπρου εναντίον της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες αξιολογήθηκε τέσσερις φορές από την Επιτροπή Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης, τον Απρίλιο 1998, τον Σεπτέμβριο 2001, τον Απρίλιο 2005 και τον Ιούνιο 2010. Οι διαδοχικές αξιολογήσεις δημοσιεύθηκαν τον Ιούνιο 1998, τον Ιούνιο 2002, τον Μάρτιο 2006 και τον Σεπτέμβριο 2011, αντίστοιχα. Όλες οι αναφορές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η Κύπρος υιοθέτησε μέτρα, τα οποία συνάδουν με τα διεθνή πρότυπα, ενώ το νομικό πλαίσιο που τέθηκε σε εφαρμογή είναι πολύ καλό».
Παρά ταύτα, ξένα έντυπα, κατά καιρούς επικρίνουν την Κύπρο ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημά της είναι πλυντήριο βρόμικου χρήματος (σήμερα ρωσικού ή και άλλου, κατά τους ισχυρισμούς). Όμως, αυτά τα δημοσιεύματα αποκαλύπτουν και τον ανταγωνισμό της Κύπρου από άλλα επιχειρηματικά κέντρα, κυρίως ευρωπαϊκά, που ενδιαφέρονται να προσελκύσουν ξένες επενδύσεις. Ο Ευγένιος Ευγενίου σε δηλώσεις του («Φιλελεύθερος», 7.11.2012) υπογραμμίζει: «Είναι αναγκαία η συνεχής βελτίωση στα θέματα διαφάνειας και ανταλλαγής πληροφοριών, γι’ αυτό και χρειάζεται να ψηφιστεί από τη Βουλή η νομοθεσία για τη ρύθμιση των επιχειρήσεων παροχής διοικητικών υπηρεσιών, υιοθετώντας τις εισηγήσεις του ΔΝΤ και να ενισχυθεί με προσωπικό το Γραφείο του Φόρου Εισοδήματος».Όσον αφορά τη ρωσική αγορά, ο Ε. Ευγενίου επισημαίνει ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνισμό από άλλα ευρωπαϊκά επιχειρηματικά κέντρα (Ολλανδίας, Λουξεμβούργου), επειδή βλέπουν τη Ρωσία ως ευκαιρία για ανάπτυξή τους «και εκμεταλλεύονται τη σημερινή οικονομική αβεβαιότητα» στην Κύπρο. Το πιο σημαντικό, που ενοχλεί εταίρους μας είναι ότι με τις καταθέσεις ή τη διακίνηση κεφαλαίων μέσω Κύπρου, Ρώσοι επιχειρηματίες έχουν άμεση και εύκολη πρόσβαση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Από την άλλη πολλές ρωσικές επιχειρήσεις και τράπεζες έχουν ανοίξει γραφεία στο νησί, που μεταφράζονται σε πάρα πολλά εκατομμύρια έσοδα για τον τόπο, επειδή η Κύπρος προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες. Επίσης το νομικό, φορολογικό και ρυθμιστικό πλαίσιο της Κύπρου είναι αξιόπιστο και με την αποφυγή διπλής φορολογίας και το έμπειρο προσωπικό αποτελεί ελκυστικό προορισμό για τους Ρώσους και άλλους ξένους.
80 Ρώσοι ολιγάρχες…
Οι νόμοι, οι διεθνείς συμβάσεις, οι ευρωπαϊκές οδηγίες και οι αποφάσεις υπάρχουν και έχουν συνυπογραφεί από όλους. Το ερώτημα αναδύεται αβίαστα: Πόσοι τις εφαρμόζουν και πόσο πιστά και αυστηρά; Πόσες χώρες ανέχονται ή κάνουν τα στραβά μάτια ώστε το χρηματοπιστωτικό σύστημά τους να ξεπλένει βρόμικο χρήμα; Το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» ισχυρίζεται, όπως μετέδωσε η Deutche Welle, ότι «τυπικά η Κύπρος τηρεί όλες τις συμφωνίες για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Υπάρχουν, όμως, προβλήματα λόγω της ελλιπούς εφαρμογής. Το ξέπλυμα διευκολύνεται, για παράδειγμα, με τη χορήγηση της κυπριακής υπηκοότητας σε πλούσιους Ρώσους. Σύμφωνα πάντα με τη γερμανική υπηρεσία πληροφοριών, περίπου 80 Ρώσοι ολιγάρχες έχουν αποκτήσει, μέσω της κυπριακής υπηκοότητας, την ελευθερία εγκατάστασης σε ολόκληρη την Ε.Ε.
Το περιοδικό υποστηρίζει ότι στη Γερμανία πληθαίνουν οι ενστάσεις στο ενδεχόμενο χορήγησης ενός πακέτου βοήθειας δισεκατομμυρίων στην Κύπρο. «Δεν μπορούμε να στηρίξουμε με χρήματα Γερμανών φορολογουμένων τις ρωσικές καταθέσεις μαύρου χρήματος σε κυπριακές τράπεζες», δήλωσε ο ειδικός σε ζητήματα προϋπολογισμού των Σοσιαλδημοκρατών, Κάρστεν Σνάιντερ, στο «Der Spiegel». Οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες έχουν καταστήσει πάντως σαφές ότι θα αποδεχθούν τη χορήγηση ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας στην Κύπρο μόνο αν πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Αυτό θα φανεί όταν και εφόσον υπογραφεί το μνημόνιο της Τρόικας από την κυπριακή Κυβέρνηση. Η μεγάλη δοκιμασία θα φανεί κατά τη συζήτησή του στα Κοινοβούλια των «26» εταίρων μας. Δεν αποκλείεται οι Γερμανοί να μας κάνουν τη ζωή δύσκολη με τον εταιρικό φόρο και με το κατ’ ισχυρισμόν ξέπλυμα βρόμικου ρωσικού χρήματος.
Πηγή¨: Σημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου