Η οικονομία καταρρέει και μαζί η δημοτικότητα της Προέδρου Κριστίνα Φερνάντες
Η πρώτη γενική απεργία αφότου εξελέγη στην προεδρία της Αργεντινής η Κριστίνα Φερνάντες, πριν από πέντε χρόνια, παρέλυσε χθες τις δημόσιες μεταφορές και τις εξαγωγές δημητριακών καθώς τα αντιπολιτευόμενα εργατικά συνδικάτα διαμαρτυρήθηκαν για την οικονομική πολιτική της χώρας.
Η πρώτη γενική απεργία αφότου εξελέγη στην προεδρία της Αργεντινής η Κριστίνα Φερνάντες, πριν από πέντε χρόνια, παρέλυσε χθες τις δημόσιες μεταφορές και τις εξαγωγές δημητριακών καθώς τα αντιπολιτευόμενα εργατικά συνδικάτα διαμαρτυρήθηκαν για την οικονομική πολιτική της χώρας.
Η 24ωρη απεργία οδηγών λεωφορείων, σιδηροδρομικών και εργαζομένων στα λιμάνια, τις αεροπορικές εταιρείες και τις τράπεζες ακολούθησε τις μεγάλες διαδηλώσεις που είχαν πραγματοποιηθεί στις 8 Νοεμβρίου σε διαμαρτυρία για την υψηλή εγκληματικότητα, τον αυξανόμενο πληθωρισμό και τις απαντήσεις που δίνει στα προβλήματα αυτά η κυβέρνηση με τις πολιτικές της. Η δημοτικότητα της Φερνάντες έχει καταρρεύσει από πέρυσι που κέρδισε εύκολα την επανεκλογή της. Ο πληθωρισμός τρέχει με περίπου 25%, σύμφωνα με ιδιώτες οικονομολόγους, παρότι η οικονομία σέρνεται. Η κυβέρνηση δίνει στη δημοσιότητα στοιχεία για πολύ χαμηλότερο πληθωρισμό, τα οποία οι αγορές έχουν από καιρό απορρίψει ως ανακριβή.
«Η απεργία είναι συνέπεια της βραδείας οικονομικής ανάπτυξης και του υψηλού πληθωρισμού, τον οποίο η κυβέρνηση δεν παραδέχεται και γι' αυτό δεν τον αντιμετωπίζει κάνοντας προσαρμογές στη φορολογία εισοδήματος» λέει ο αναλυτής Ινάσιο Λαμπάκι, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την Αργεντινή στο γραφείο συμβούλων για αναδυόμενες αγορές Medley Global Advisors. Το ΔΝΤ έχει δώσει στην Αργεντινή προθεσμία ώς το τέλος του χρόνου για να διορθώσει τα στοιχεία της για τον πληθωρισμό - αλλιώς θα κινδυνεύσει να της επιβληθούν κυρώσεις.
Οι αγρότες συμμετείχαν επίσης στη χθεσινή διαμαρτυρία, επικεφαλής της οποίας ήταν ο συνδικαλιστής Ούγκο Μογιάνο, πρώην οδηγός φορτηγού που είχε κάποτε στενούς δεσμούς με τη Φερνάντες αλλά τώρα είναι ηγετική φυσιογνωμία της αντιπολίτευσης. Διεκδικεί χαμηλότερους φόρους για τους εργάτες, η αγοραστική δύναμη των οποίων έχει στερέψει από τον καλπάζοντα πληθωρισμό. «Τα παράπονα είναι δικαιολογημένα» λέει η 72χρονη συνταξιούχος Μάρθα Βαλάτσα. «Ο εργάτης πρέπει να δράσει για να βελτιώσει την κατάστασή του».
Η χθεσινή γενική απεργία εντάσσεται στην πολιτική μάχη ανάμεσα στην Πρόεδρο και τον Μογιάνο. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χάλασαν μετά τον θάνατο του συζύγου τής Φερνάντες και προκατόχου της στην προεδρία, του Νέστορ Κρίσνερ, στο τέλος του 2010. Η συνδικαλιστική ομοσπονδία CGT του Μογιάνο διασπάστηκε νωρίτερα φέτος, όταν οι σύμμαχοί του τον επανεξέλεξαν ως αρχηγό, αλλά οι συνδικαλιστές που είναι σύμμαχοι της Φερνάντες απέρριψαν την ψηφοφορία. Το ρήγμα στη συνδικαλιστική ομοσπονδία υπάρχει κίνδυνος να ενισχύσει την εργατική αναταραχή, καθώς τα αιτήματα για μισθολογικές αυξήσεις υπονομεύονται από τον διψήφιο πληθωρισμό. «Με αυτήν τη γενική απεργία προβάλλει το ενδεχόμενο η Φερνάντες να χάσει τον έλεγχο του δρόμου ενώ έρχονται σε δύσκολη θέση τα συνδικάτα που είναι σύμμαχοί της» λέει ο αναλυτής Ινάσιο Λαμπάκι.
Πάντως η Φερνάντες κάνει κινήσεις για να ενισχύσει τη βάση της. Οι σύμμαχοί της στο Κογκρέσο ψήφισαν τον περασμένο μήνα να μειωθεί στα 16 από τα 18 χρόνια η ηλικία από την οποία μπορεί κανείς να ψηφίζει. Η αλλαγή μπορεί να βοηθήσει την Πρόεδρο να έχει την υποστήριξη των νέων ενόψει των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στα μέσα της θητείας της, το 2013.
Η Αργεντινή είναι ο κορυφαίος στον κόσμο παραγωγός σογιέλαιου για βιοκαύσιμα και ζωοτροφών από σόγια που πωλούνται ακόμη και στην Κίνα. Η νοτιοαμερικανική αυτή χώρα είναι επίσης ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγός αραβοσίτου μετά τις ΗΠΑ.
Πηγή: Τα ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου