Σελίδες

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Στρατηγικές συμμαχίες για επέκταση εξαγωγών σε Κίνα, Ιταλία, ΗΠΑ και άλλες 50 χώρες του κόσμου

Σε φάση υλοποίησης εισέρχονται μία σειρά δράσεων και συνεργιών του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, που στόχο έχουν αφ’ ενός την ανατροπή του αρνητικού κλίματος διεθνώς για την Ελλάδα και αφ’ ετέρου την ουσιαστική υποστήριξη των εξωστρεφών επιχειρήσεων της χώρας και ειδικά των μικρομεσαίων προκειμένου να δραστηριοποιηθούν για πρώτη φορά ή να επεκτείνουν τις εξαγωγές τους διεθνείς αγορές, αρχής γενομένης από την Κίνα, την Ιταλία και τις ΗΠΑ, με προοπτική διείσδυσης σε περισσότερες από 50 χώρες του κόσμου.



Η αρχή έγινε την περασμένη εβδομάδα, όπου κατά τη διάρκεια Ειδικού Σεμιναρίου με στόχο την ενημέρωση Κινέζων επιχειρηματιών, που διοργάνωσε ο Δήμος Αθηναίων, η Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη πρότεινε την «αξιοποίηση της


κινεζικής κοινότητας της Ελλάδας για τη δημιουργία αμφίδρομων οδών εμπορίου μεταξύ των 2 χωρών».

Παρουσία του αρμόδιου Αντιδημάρχου Δημοσίων Σχέσεων, κ. Φώτη Προβατά και του Οικονομικού και Εμπορικού Συμβούλου της Πρεσβείας της ΛΔ της Κίνας στην Αθήνα, κ. Liwei Sun, τέθηκαν οι βάσεις για μία στενότερη συνεργασία, προκειμένου ελληνικά προϊόντα να προωθούνται στην Κίνα, με τη συνεργασία Κινέζων επιχειρηματιών και εισαγωγέων, αμεσότερα και με χαμηλότερο κόστος γραφειοκρατίας και μεταφορών.

Πέραν της Κίνας, ο ΠΣΕ προωθεί συνέργιες και συνεργασίες για την περαιτέρω επέκταση των ελληνικών εξαγωγών στη γειτονική Ιταλία, υπ’ αριθμόν 1 εμπορικό εταίρο της Ελλάδας, με απορρόφηση ετησίως προϊόντων αξίας άνω των 2 δισ. ευρώ, καθώς και αξιοποίηση των δικτύων διανομής ιταλικών προϊόντων σε 52 διεθνείς αγορές.

Πλατφόρμα αυτών των δράσεων θα αποτελέσει η συμμαχία φορέων «Εξάγουμε Περισσότερη Ελλάδα», στην οποίο συμμετέχουν το Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο, το ΕΒΕΑ, η ΕΕΔΕ, ο ΣΕΒΕ και η Eurobank, με βασικό στόχο έχει την προβολή και δικτύωση ελληνικών εξωστρεφών επιχειρήσεων, μέσω 74 ιταλικών επιμελητηρίων σε 52 χώρες.

Κατά την επίσημη υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας των φορέων που αποτελούν τη συμμαχία, σε ειδική εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή τον Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Κ. Χατζηδάκη, η Πρόεδρος του ΠΣΕ αναφέρθηκε «στη διενέργεια επιχειρηματικών συναντήσεων μεταξύ ελληνικών και ιταλικών επιχειρήσεων, στη δημιουργία joint ventures σε συμπληρωματικούς κλάδους παραγωγής και στην αξιοποίηση ιταλικής τεχνογνωσίας για την προώθηση και προβολή προϊόντων διεθνώς».

Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης βασικών μας εμπορικών εταίρων, όπως οι ΗΠΑ, η προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα και η πιο αποτελεσματική προώθηση των ελληνικών προϊόντων στην αμερικανική αγορά, αποτέλεσε και το αντικείμενο συνάντησης εργασίας της κυρίας Σακελλαρίδη, με τον Πρέσβη κύριο Δημήτριο Μαραντή, Deputy United States Trade Representative, το πρωί της Δευτέρας 12 Νοεμβρίου.

Ο ελληνικής καταγωγής διπλωματικός αξιωματούχος των ΗΠΑ, τόνισε τη δυνατότητα περαιτέρω ενδυνάμωσης των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών, ενώ η Πρόεδρος του ΠΣΕ ανέδειξε τη σημασία διαρκούς παρουσίας και διείσδυσης των ελληνικών προϊόντων στις ΗΠΑ.

Αγορές-στόχοι ΙΤΑΛΙΑ Η Ιταλία, την τελευταία διετία έχει αναδειχθεί σε Νο1 εμπορικό εταίρο της Ελλάδος, ξεπερνώντας τη Γερμανία και ετησίως απορροφά προϊόντα αξίας άνω των 2 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα εξάγει στην Ιταλία κυρίως Αγροτικά Προϊόντα (31%), Βιομηχανικά Προϊόντα (50%) και Καύσιμα (10%). Και πιο συγκεκριμένα, ψάρια, αλουμίνιο, ελαιόλαδο, σκληρό σιτάρι, ηλεκτρική ενέργεια, φαρμακευτικά προϊόντα κ.α. Όπως έδειξε πρόσφατη έρευνα του ΠΣΕ, η Ελλάδα είναι ο Νο 1 προμηθευτής της Ιταλίας σε ψάρια, βερύκοκα, κεράσια & ροδάκινα, Νο 2 προμηθευτής σε ελαιόλαδο, Νο 3 προμηθευτής σε λαχανικά και Νο 4 προμηθευτής σε σκληρό σιτάρι.

Αντίστοιχα, εισάγουμε από την Ιταλία, σε ποσοστό 78% βιομηχανικά προϊόντα (φαρμακευτικά, είδη ένδυσης-υπόδησης, οχήματα, προϊόντα συσκευασίας) και μόλις 14% αγροτικά προϊόντα (τυροκομικά, ζωοτροφές κτλ.).

Στο εξάμηνο του 2012, οι ελληνικές εξαγωγές προς την Ιταλία είναι μειωμένες κατά σχεδόν 10% (στα 914 εκατ. ευρώ) σε σχέση με το 2011, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που διέρχεται η γειτονική χώρα.

ΗΠΑ

Κατά σχεδόν 50% (48,7%) αυξημένες εμφανίζονται την ίδια περίοδο οι ελληνικές εξαγωγές στις ΗΠΑ (στα 376 εκατ. ευρώ), που κατατάσσονται στην 7η θέση των μεγαλύτερων εισαγωγέων ελληνικών προϊόντων (άνοδος δύο θέσεων από την 9η θέση την ίδια περίοδο του 2011).

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει από το 2011 θετικό εμπορικό ισοζύγιο με τις ΗΠΑ (1,2 δις ευρώ εξαγωγών έναντι 815 εκατ. ευρώ εισαγωγών). Στις ΗΠΑ εξάγουμε κυρίως τρόφιμα, δομικά υλικά, μηχανήματα-εξοπλισμό και χημικά προϊόντα.

ΚΙΝΑ

Δυναμική είναι η αύξηση των εξαγωγών και προς την Κίνα το 2012, κατά 49%, φέρνοντάς την στην 17η θέση των καλύτερων αγορών για τα ελληνικά προϊόντα. Η Ελλάδα εξάγει προς την Κίνα κυρίως Πρώτες Ύλες (68% των εξαγωγών), Βιομηχανικά Προϊόντα (13,5%), Πετρελαιοειδή (7,4%) και πολύ λιγότερα τρόφιμα (μόλις 3,9%). Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα εξάγει στην Κίνα, κυρίως Μάρμαρα, Βαμβάκι, Σκραπ Μέταλλα, Πετρελαιοειδή, Αλουμίνιο, Ελαιόλαδο, Γουνοδέρματα και Κρασί.

Αντίθετα, από την Κίνα -η οποία είναι 3η στη σειρά κατάταξης των χωρών από τις οποίες εισάγει η Ελλάδα- κατά κύριο λόγο εισάγουμε βιομηχανικά αγαθά, όπως εξοπλισμό φωτισμού, παιχνίδια, υποδήματα, τηλεφωνικές συσκευές, αιρ κοντίσιον, υπολογιστές, οχήματα κτλ

Πηγή : ΠΣΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Export Academy

Export Academy