Σελίδες

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Τα βελανίδια της Τζιας αποκτούν ξανά αξία

Ένα προϊόν που δέσποζε στην εμπορική δραστηριότητα του νησιού της Τζιας κατά το παρελθόν γίνεται προσπάθεια να αναστηθεί από τους κατοίκους του νησιού και υπό την παρότρυνση μιας Καλιφορνέζας κατοίκου του νησιού, της Μάρσι Μάγιερ.

Η Μάρσι Μάγιερ έχει οργανώσει μια ολόκληρη καμπάνια ανάδειξης του βελανιδιού και των πιθανών χρήσεών του.
Η Μάρσι Μάγιερ έχει οργανώσει μια ολόκληρη καμπάνια ανάδειξης του βελανιδιού και των πιθανών χρήσεών του.
Η Μάγιερ, λοιπόν, αποφάσισε να εκμεταλλευτεί εμπορικά τα βελανίδια της Τζιας, επανατοποθετώντας τα κατά κάποιο τρόπο στη θέση που είχαν στην εμπορική ζωή του νησιού στο παρελθόν.

Τα βελανίδια κάποτε
Τα βελανίδια,άλλωστε,ως και το 1964 περίπου,αποτελούσαν βασική πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους του νησιού,οι οποίοι ασχολούνταν με τη συγκομιδή της χαμάδας -τα ώριμα βελανίδια δηλαδή- που άρχιζε προς το τέλος του καλοκαιριού.Τα βελανίδια αυτά είτε τα χρησιμοποιούσαν ως ζωοτροφή είτε τα διακινούσαν στην εγχώρια αγορά.

Κι αυτή ήταν μια καλή εμπορική κίνηση γιατί τα βελανίδια εκείνη την περίοδο έβρισκαν χρήσεις και στη βυρσοδεψία και στη διαδικασία βαφής των δερμάτων.Ωστόσο,με την ανακάλυψη των χημικών και τη συνακόλουθη επικράτησή τους λόγω της χαμηλής τους τιμής τα βελανίδια άρχισαν να χάνουν έδαφος μέχρι τελικά να εξαφανιστούν από το τοπίο,όπως ακριβώς εγκαταλείφθηκε και η ενασχόληση με τη βυρσοδεψία.

Τα πρώτα βήματαΣήμερα όμως,μερικές δεκαετίες μετά την εξαφάνιση των βελανιδιών από το εμπορικό προσκήνιο,η Μάρσι Μάγιερ ξεκίνησε μια προσπάθεια ανάδειξης του ίδιου του βελανιδιού μέσω μιας εναλλακτικής μορφής εκμετάλλευσής του.Η προσπάθειά της έχει ήδη στεφθεί με επιτυχία,αφού το 2011 κατάφερε να συγκεντρώσει 7.560 ευρώ μέσω του διαδικτύου και μιας ψηφιακής πλατφόρμας χρηματοδότησης ιδεών (kickstarter.com) ,ούτως ώστε να αγοράσει ένα αποφλοιωτή βελανιδιών.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως στη συγκεκριμένη πλατφόρμα παρουσιάζονται διάφορα projects στο διαδικτυακό κοινό, κι έπειτα όποιος επιθυμεί χρηματοδοτεί την προσπάθεια. Η Μάγιερ,επομένως,έλαβε χρηματοδότηση από αγνώστους πρωτοτυπώντας και στον τρόπο χρηματοδότησης μιας ούτως ή άλλως πρωτότυπης επιχειρηματικής κίνησης.

Και αφού ξεπέρασε το οικονομικό εμπόδιο, κλήθηκε να πείσει κάποιους κατοίκους του νησιού να μαζέψουν τα βελανίδια τους. Και τα κατάφερε με 20 οικογένειες,για τις οποίες εξασφάλισε παραγγελία 12 τόνων βελανιδιών από εργαστήρια βυρσοδεψίας στη Γερμανία. Και την επιτυχία αυτού του πρώτου εγχειρήματος της Μάγιερ σφράγισαν και η απονομή των κερδών στις οικογένειες που συμμετείχαν-μιας και τα βελανίδια απέσπασαν τιμή 0,48 ευρώ το κιλό-,αλλά και η διπλάσια παραγγελία για το επόμενο έτος.

Η επιχείρηση «Χαμάδα»Αυτό που ακολούθησε αυτό το πρώτο πειραματικό εγχείρημα είναι μια ολόκληρη καμπάνια ανάδειξης του βελανιδιού και των πιθανών χρήσεών του μέσω του διαδικτύου,η οποία καλεί τον κάθε ενδιαφερόμενο να κινητοποιηθεί κάνοντας τέσσερα βασικά βήματα.


Πρώτον,να δώσει χρηματική αξία στο δέντρο βρίσκοντας κάποιο βυρσοδεψείο που ενδιαφέρεται για βελανίδια.
Δεύτερον, να δώσει αξία στο ίδιο το βελανίδι βρίσκοντας νέες χρήσεις που απορρέουν από αυτό.
Τρίτον,να αναμειχθεί περισσότερο με την επένδυση σε μια επιχειρηματική μονάδα που στηρίζεται στην ιδέα αξιοποίησης του βελανιδιού βρίσκοντας χρηματοδότηση και αγοράζοντας ένα αποφλοιωτή βελανιδιών.
Ενώ τέλος,να παροτρύνει και να εκπαιδεύσει και άλλους.
Και φαίνεται πως η Μάγιερ έχει «βαλθεί» να κάνει πράξη και τα τέσσερα βήματα. Έτσι,έχοντας ήδη επενδύσει στον αποφλοιωτή και έχοντας κάνει την πρώτη της επαφή με τα βυρσοδεψεία επιδίδεται στην ανεύρεση πιθανών χρήσεων του βελανιδιού.

Και πάλι τα αποτελέσματα είναι επιτυχημένα αφού κατάφερε να αξιοποιήσει το βελανίδι στην παραγωγή αλευριού δίχως γλουτένη. Επόμενη κατάκτηση του «κινήματος» Μάγιερ αποτελεί η ανακάλυψη μιας μεθόδου που ξεπικρίζει το βελανίδι χωρίς ιδιαίτερη σπατάλη νερού, καθιστώντας έτσι εύκολη την παρασκευή υψηλά πρωτεϊνούχου αλευριού- δηλαδή με γλουτένη-,ζωοτροφών και καλλυντικών.

Το «κίνημα» όμως δεν εφησυχάζεται,γι’ αυτό και αναζητάει και άλλους τρόπους αξιοποίησης της πρώτης ύλης τους ερευνώντας τρόπους εξαγωγής λαδιού αυτή τη φορά από το βελανίδι.Το λάδι αυτό φιλοδοξείται να αποτελέσει προϊόν για το μπάνιο και το μασάζ,ή ως σαπούνι απολέπισης.

Κατά πως φαίνεται η Μάγιερ αγαπάει πολύ τα βελανίδια,και το δηλώνει και με το όνομα της σελίδας της στην πλατφόρμα χρηματοδότησης για το περί βελανιδιών εγχείρημα,το οποίο τρέχει ακόμα (http://www.iloveacorns.com/kickstartergreektext.html) . Στη σελίδα περιγράφονται οι δράσεις και οι στόχοι τους,ενώ κοινοποιείται και η δυνατότητα χρηματοδότησης του «κινήματος» Μάγιερ.

Πέρα από την προβολή μέσω της πλατφόρμας,η Μάγιερ απέκτησε αναγνώριση όταν κλήθηκε να παρουσιάσει την επιχειρηματική της δράση στο Tedx Θεσσαλονίκης,ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό που δίνει βήμα σε ανθρώπους με καινοτομική σκέψη και δραστηριότητες με στόχο τη διάδοση ιδεών «που μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο»,όπως άλλωστε η Μάγιερ άλλαξε τον μικρόκοσμο της Τζιας.
Πηγή : Αgronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Export Academy

Export Academy