Σελίδες

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Ρίχνουν δίχτυα στην αλιεία

188 επενδυτικές προτάσεις προϋπολογισμού 140 εκατ. ευρώ έχουν υποβληθεί για το κοινοτικό πρόγραμμα υδατοκαλλιεργειών
 
Δίχτυα στην αλιεία ρίχνουν ολοένα και περισσότεροι επενδυτές, καθώς στο κοινοτικό πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για υδατοκαλλιέργειες, ιχθυοκαλλιέργειες και μεταποίηση αλιευμάτων έχουν μέχρι σήμερα υποβληθεί 188 προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού 140 εκατ. ευρώ.
 
 
Πρόκειται για επενδύσεις που στην πλειονότητά τους αφορούν μονάδες εκτροφής τσιπούρας, οστρακοειδών όπως στρείδια και μύδια - όπου η Ελλάδα πρωταγωνιστεί πανευρωπαϊκά - καθώς και κατάψυξης αλιευμάτων, με προϋπολογισμό για καθεμία που ξεκινά από τα 100.000 ευρώ (το ελάχιστο όριο που προβλέπει το πρόγραμμα) και φθάνει μέχρι και τα 5 εκατ. ευρώ. Ενδιαφέρον, όπως λένε κύκλοι του υπουργείου, έχει εκδηλωθεί τόσο από μικρούς όσο και από μεγάλους του χώρου των κατεψυγμένων όπως οι εταιρείες Καλλιμάνης, Τροφίνκο κ.ά.
Σήμερα η Ελλάδα εξάγει 25.000 τόνους μυδιών σε ετήσια βάση, και κατέχει την 5η θέση σε εξαγωγές στην Ευρώπη. Στην κατηγορία των ψαριών ιχθυοτροφείου, όπως τσιπούρα και λαβράκι, η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση ανάμεσα στα εξαγώγιμα τρόφιμα, πιο ψηλά και από ό,τι στο ελαιόλαδο και στη φέτα. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2012 οι ελληνικές εξαγωγές σε νωπά και διατηρημένα ψάρια έφτασαν σε αξία τα 208 εκατ. ευρώ ή σε ποσότητα τους 43.000 τόνους, με τάσεις συνεχώς αυξανόμενες. Εδώ και τέσσερις μήνες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει πάρει στην αρμοδιότητά του τον τομέα της αλιείας, που μέχρι πρότινος ανήκε στο υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα μέχρι πρότινος πολλές δράσεις του επιχειρησιακού κοινοτικού προγράμματος, όπως για παράδειγμα στις υδατοκαλλιέργειες και στη μεταποίηση, να βρίσκονται σε τέλμα.

Απόσυρση 787 σκαφών. Συνεχίζεται στο μεταξύ η οριστική απόσυρση παλαιών αλιευτικών σκαφών στο πλαίσιο της σχετικής υποχρέωσης που έχει η Ελλάδα απέναντι στην Κομισιόν για τη μείωση του αλιευτικού της στόλου. Από το 2007, οπότε και ξεκίνησε το πρόγραμμα, μέχρι και τον Νοέμβριο του 2012 έχουν οριστικά καταστραφεί 787 σκάφη, ενώ έχουν υποβληθεί 310 επενδυτικές προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό άλλων. Τα συνολικά επενδυτικά σχέδια είναι προϋπολογισμού 10,5 εκατ. ευρώ και η αξιολόγησή τους εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2012.
 
Συνεργασία στο μετάξι. Κοινές επενδύσεις στη σηροτροφία από Ελλάδα και Βουλγαρία με τη δημιουργία μονάδας παραγωγής μεταξιού στο Σουφλί, που θα χρηματοδοτηθεί από κοινοτικούς πόρους, συζήτησαν χθες οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης των δύο χωρών Αθ. Τσαυτάρης και Μίροσλαφ Ναϊντένοφ.
 
Πηγή : ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Export Academy

Export Academy