Σελίδες

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Οι ξένοι επενδυτές ξαναβάζουν στον «χάρτη» την Ελλάδα

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλα funds του εξωτερικού έβαλαν ξανά την Ελλάδα στον επενδυτικό τους χάρτη και αρχίζουν να αναζητούν ευκαιρίες στους τομείς του τουρισμού και των τροφίμων, οι οποίοι παρά την κρίση εξακολουθούν να διατηρούν τη δυναμική τους.



Το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών κεντρίζει και πάλι η Ελλάδα, ύστερα από την απόφαση του Eurogroup στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας που δίνει βαθιά «ανάσα» στην ελληνική οικονομία και τερματίζει την αβεβαιότητα σχετικά με την παραμονή της στην Ευρωζώνη. Παράλληλα, εγχώρια κεφάλαια που όλο το προηγούμενο διάστημα τηρούσαν στάση αναμονής αρχίζουν να κινητοποιούνται και να αναζητούν νέες ευκαιρίες. Στο επίκεντρο των επενδυτών βρίσκονται κατά κύριο λόγο οι τομείς του τουρισμού, και των τροφίμων, οι οποίοι εξακολουθούν να έχουν προοπτικές. Είναι δύο κλάδοι, όπου η Ελλάδα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα λόγω των κλιματολογικών συνθηκών.

Παράλληλα, μπορούν να αποφέρουν σημαντικά κέρδη στους υποψήφιους επενδυτές, καθώς έχουν περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης. Ενδεικτικά, οι αφίξεις ξένων τουριστών την επόμενη χρονιά προβλέπεται να σπάσουν κάθε ρεκόρ, πλησιάζοντας τα 17 εκατομμύρια, ενώ τα τρόφιμα ανεβάζουν διαρκώς τις εξαγωγές τους με «αιχμή» τις ιχθυοκαλλιέργειες και τα προϊόντα ΠΟΠ, όπως η φέτα, ο κρόκος Κοζάνης κ.ά. «Πόλο έλξης» αποτελούν και οι εξωστρεφείς εταιρείες που δεν εξαρτώνται από την εσωτερική αγορά, ενώ στο στόχαστρό τους μπαίνουν και νεοφυείς επιχειρήσεις (start ups) κυρίως από τον χώρο της πληροφορικής.


 

«Deal» εν μέσω κρίσης
Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί πως και πριν από την επίτευξη της συμφωνίας στο Eurogroup, αρκετοί ξένοι επενδυτές παρακολουθούσαν διακριτικά ελληνικές επιχειρήσεις με σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα, ενώ υπήρχαν φορές που αγνόησαν το «country risk» και προχώρησαν σε συμφωνίες. Ενδεικτικές είναι οι περιπτώσεις της Folli Follie και του ελβετικού ομίλου Dufry AG, ο οποίος απέκτησε το 51% του κλάδου ταξιδιωτικού εμπορίου της πρώτης αλλά και της Global Finance που έπειτα από έξι μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων συμφώνησε στην πώληση της Eurodrip στον αμερικάνικο επενδυτικό οίκο Paine & Partners. Χαρακτηριστική είναι και η συνεργασία της Attica Ventures με τη ισραηλινή CEVA Inc για στρατηγική επένδυση στην ελληνική εταιρεία τεχνολογίας Antcor.



Τίποτα από τα παραπάνω όμως δεν πρόκειται να προχωρήσει μέχρι να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων τραπεζών.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν πως η θωράκιση των τραπεζών και η ενδυνάμωση της κεφαλαιακής τους βάσης είναι «κλειδί» για την προσέλκυση νέων κεφαλαίων, τόσο αλλοδαπών όσο και εγχώριων, καθώς τα deals που θα γίνουν θα απαιτήσουν και τη συμμετοχή των πιστωτικών ιδρυμάτων. «Η ανακεφαλαιοποίηση ανεξάρτητα εάν συμβάλλει στην αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά, είναι κρίσιμη, προκειμένου μετουσιωθεί σε πράξη το ενδιαφέρον των ξένων», λένε χαρακτηριστικά άνθρωποι που έχουν συνεχείς επαφές με ξένους επενδυτές και προειδοποιούν για τους κινδύνους, το ενδιαφέρον που έχει αρχίσει να εκδηλώνεται να μείνει μόνο στα χαρτιά.

Μεταρρυθμίσεις
Εξίσου κρίσιμο, θεωρούν, τη βούληση της κυβέρνησης να εφαρμόσει στην πράξη τις μεταρρυθμίσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές αλλά και τη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων. Και αυτό γιατί, από αυτή θα κριθεί η ικανότητα της χώρας να αφήσει οριστικά πίσω τις αγκυλώσεις που τόσα χρόνια την κρατούσαν καθηλωμένη και θα δώσει το σήμα στις διεθνείς αγορές ότι είναι αποφασισμένη να γυρίσει σελίδα. Παράλληλα, όπως τονίζουν οι ίδιοι, χρειάζεται να υιοθετηθεί ένα σύγχρονο και σταθερό φορολογικό σύστημα που θα δίνει κίνητρα και θα συμβάλει στην απελευθέρωση των υγιών επιχειρηματικών δυνάμεων του τόπου.

Αγορά
Οι προτάσεις της HVCA για προσέλκυση επενδυτών

Τρόπους και χρηματοοικονομικά εργαλεία τα οποία θα διευκολύνουν την προσέλκυση κεφαλαίων και θα συμβάλουν στην αναχρηματοδότηση μεσαίων (κυρίως) ελληνικών επιχειρήσεων με προοπτικές, ώστε να επισπευσθεί η έξοδος της χώρας από την κρίση προτείνει η Ένωση Ελληνικών Εταιρειών Επιχειρηματικών Κεφαλαίων (HVCA). Ύστερα από τη δημιουργία δικτύου επενδυτών (business angels) τα οποία θα φέρουν σε επαφή επενδυτές με νέες επιχειρήσεις με σκοπό τη δημιουργία και ανάδειξη ανταγωνιστικών και καινοτόμων εταιρειών και πρωτοβουλιών όπως η σύσταση Venture Capital Trusts, η HVCA έχει έτοιμη πρόταση για τη δημιουργία Εθνικού Κεφαλαίου Ανασύνταξης και Ανάπτυξης (ΕΚΑΝΑ), το οποίο ακολουθεί τη διεθνή πρακτική των FoFs (Fund of Funds).

Τα Fund of Funds είναι ένας πολύ διαδεδομένος θεσμός στις ΗΠΑ και την Ευρώπη με εμπειρία πλέον των 30 ετών και δημιουργήθηκε ώστε να διευκολύνονται οι επενδύσεις σε διάφορα funds (Private Equity και Venture Capital Funds) από θεσμικούς επενδυτές (Ασφαλιστικά Ταμεία, Συνταξιοδοτικά Ταμεία, Ιδρύματα, Ταμεία Πανεπιστημίων).

Σύμφωνα με την πρόταση του HVCA, η σύσταση και λειτουργία των επιμέρους funds που θα απαρτίζουν το ΕΚΑΝΑ θα γίνει με δημόσια χρηματοδότηση και με μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων. Προβλέπεται δημόσια συμμετοχή σε επίπεδα της τάξης των 500 εκατ. ευρώ σε ποσοστό 30-49% του συνολικού επενδυτικού κεφαλαίου, ενώ τα αντίστοιχα ιδιωτικά κεφάλαια θα είναι της τάξης των 1,2 - 1,5 δισ. ευρώ. Η διαχείρισή του μπορεί να γίνει είτε από ιδιωτικό φορέα είτε από το ΤΑΝΕΟ (Ταμείο Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας).

Πηγή : Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Export Academy

Export Academy