Ξεκινούν σήμερα οι διαπραγματεύσεις της Κύπρου με την τρόικα για ένα πιθανό πακέτο διάσωσης και η χώρα πρόλαβε λίγες ημέρες πριν να βρει το μπελά της: ένα δημοσίευμα που ισχυρίζεται πως τα κεφάλαια της διάσωσης θα ωφελήσουν «τους Ρώσους ολιγάρχες, επιχειρηματίες και μαφιόζους που έχουν επενδύσει τα παράνομα εισοδήματά τους» στις κυπριακές τράπεζες.
Το δημοσίευμα -που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης- ανήκει στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, το οποίο ανέφερε στις 5 Νοεμβρίου πως είχε στα χέρια του μια «μυστική» έκθεση της υπηρεσίας Πληροφοριών της Γερμανίας, γνωστής ως BND. Σύμφωνα με το περιοδικό, η BND εκτιμά πως οι Ρώσοι διατηρούν καταθέσεις άνω των 20 δισ. ευρώ σε κυπριακές τράπεζες, ποσό που ξεπερνά την εκτιμώμενη αξία του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της χώρας (18 δισ. ευρώ).
Κανείς δεν αμφισβητεί ότι οι Ρώσοι έχουν καταθέσει μεγάλα ποσά σε τράπεζες της Κύπρου. Το ερώτημα είναι αν συμβαίνει κάτι παράνομο. Πολλές ρωσικές εταιρείες, καθώς και ρωσικές μονάδες πολυεθνικών ομίλων, έχουν ιδρύσει κυπριακές θυγατρικές να πραγματοποιούν τις πωλήσεις τους, επειδή η Ρωσία επιβάλλει φοροποινές στις τοπικές εταιρείες που κάνουν πωλήσεις στο εξωτερικό. Η Ρωσία δεν αντιτίθεται στην πρακτική.
Η κυπριακή κυβέρνηση λέει ότι έχει υιοθετήσει και εφαρμόζει ένα υψηλού επιπέδου θεσμικό πλαίσιο για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, το οποίο συνάδει πλήρως με το κοινοτικό κεκτημένο. "Είναι επιτακτική ανάγκη να τερματιστεί η εικοτολογία και η διάδοση ισχυρισμών που επιδεινώνουν την ψυχολογία της αγοράς, προκαλούν σύγχυση και πανικό στους πολίτες, και αποσπούν την προσοχή μας από το στόχο της επίτευξης μιας συμφωνίας" για ένα σχέδιο διάσωσης, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.
Η δυσφήμηση έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή για την Κύπρο, την τρίτη μικρότερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (μετά τη Μάλτα και την Εσθονία). Στα τέλη Ιουνίου, η Κύπρος ζήτησε βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να στηρίξουν τις τράπεζες που επλήγησαν σκληρά από το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Κύπρου πρόκειται να συναντηθούν σήμερα για να συζητήσουν ένα πιθανό πακέτο διάσωσης που θα μπορούσε να προσφέρει φρέσκα κεφάλαια 10 δισ. ευρώ στις τράπεζες, με αντάλλαγμα την υπόσχεση εφαρμογής μέτρων λιτότητας.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε στις 5 Νοεμβρίου ότι οι ισχυρισμοί που περιλαμβάνονται στο άρθρο του Spiegel θα αποτελέσουν "μέρος της συζήτησης" με την κυπριακή κυβέρνηση. Το Υπουργείο Οικονομικών συμφώνησε επίσης να επιτρέψει σε μέλη της Bundestag να επανεξετάσουν την έκθεση της BND σε εμπιστευτική βάση. Οι Γερμανοί βουλευτές θα μπορούσαν θεωρητικά να εκτροχιάσουν το πακέτο στήριξης της Κύπρου, διότι αυτό θα περιλάμβανε την ανάμιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, στον οποίο η Γερμανία συνεισφέρει κεφάλαια.
Η Κύπρος βρίσκεται υπό πίεση να συνάψει γρήγορα μια συμφωνία διάσωσης. Στις 8 Οκτωβρίου ο οίκος Moody’ς υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, επικαλούμενος τις «σοβαρές δυσκολίες» που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός τομέας της χώρας. Οι κυπριακές τράπεζες έχασαν περισσότερα από € 4 δισ. εξαιτίας της απομείωσης του ελληνικού χρέους που διακρατούσαν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτίμησε την Τετάρτη ότι το ΑΕΠ της χώρας θα συρρικνωθεί κατά 2,3% το τρέχον έτος και κατά 1,7% το 2013.
Πηγή : Capital & Bloomberg BusinessWeek -Της Carol Matlack από το Παρίσι
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου