Σελίδες

Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

HSBC: Πλεονέκτημα η χρήση του ρενμίμπι (RMB) στις συναλλαγές με Κίνα

Όσοι είναι προετοιμασμένοι για το Ρενμίμπι, θα έχουν το συγκριτικό πλεονέκτημα στο εμπόριο με την Κίνα σύμφωνα με αποτελέσματα παγκόσμιας έρευνας της HSBC. Οι διαφοροποιήσεις των απόψεων σχετικά με το κινεζικό νόμισμα υποδεικνύουν τους εν δυνάμει ηγέτες και ουραγούς μεταξύ των κρατών που προσπαθούν να ενισχύσουν τις εξαγωγές τους στην Κίνα.

Στον παγκόσμιο «αγώνα δρόμου» για την ανάπτυξη εμπορικών δεσμών με την Κίνα, το επίπεδο ετοιμότητας των συναλλαγών σε renminbi (RMB) ενδεχομένως προσφέρει κρίσιμο προβάδισμα σε ορισμένες εξαγωγικές χώρες, σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές τους, σύμφωνα με νέα έρευνα του Commercial Banking της HSBC.


Τα δύο τρίτα των εταιρειών στην ηπειρωτική Κίνα και στο Χονγκ Κονγκ υποστηρίζουν ότι οι επιχειρηματικές συναλλαγές με την Κίνα σε RMB προσφέρουν χρηματοοικονομικά οφέλη και βελτιώνουν τις σχέσεις μεταξύ των συναλλασσομένων. Πάντως, το επίπεδο της γνώσης των πιθανών πλεονεκτημάτων από τις συναλλαγές σε RMB ποικίλλει εκτός Κίνας, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 11 χώρες.
Οι μισοί συμμετέχοντες στην έρευνα από τη Σιγκαπούρη, 44% από τις ΗΠΑ και 42% από το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) δήλωσαν ότι πιστεύουν πως η χρήση του RMB προσφέρει χρηματοοικονομικά οφέλη. Από την άλλη πλευρά, λιγότεροι από το ένα τρίτο των Γερμανών και Καναδών ασπάζονται την ίδια άποψη.
Περισσότεροι από τους μισούς ερωτώμενους από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) θεωρούν ότι οι επιχειρηματικές σχέσεις ωφελούνται από την υιοθέτηση του RMB, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 46% στη Γαλλία και 40% στην Αυστραλία.
Συνολικά, το 59% των υπεύθυνων λήψης αποφάσεων που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι προγραμματίζουν να αυξήσουν τη διασυνοριακή τους δραστηριότητα με την Κίνα τους επόμενους 12 μήνες, φθάνοντας σε ποσοστά 86% στο ΗΒ, 74% στον Καναδά, 73% στα ΗΑΕ και 63% στη Γαλλία. Ταυτόχρονα, μόνο 22% δήλωσε ότι οι εταιρείες τους έχουν επί του παρόντος επιχειρηματικές συναλλαγές σε RMB.
Σύμφωνα με τον Simon Cooper Chief Executive, Commercial Banking της HSBC: «Οι περισσότερες κινεζικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ευνοϊκά εταίρους από το εξωτερικό που χρησιμοποιούν RMB, τόσο γιατί αποδεικνύει τη δέσμευσή τους, όσο και γιατί εξουδετερώνει από τη βάση κόστους τους τον πιθανό κίνδυνο λόγω αγοράς συναλλάγματος. Αν και ένα νόμισμα δεν εγγυάται εμπορική επιτυχία στην Κίνα, σαφώς το RMB πρέπει να αποτελεί κεντρική συνιστώσα στα επιχειρηματικά σχέδια κάθε εταιρείας».
Η αξία του εμπορίου της Κίνας σε αγαθά υπερέβη τα 4 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, με συνέπεια η Κίνα να ξεπεράσει τις ΗΠΑ και να καταλάβει την πρώτη θέση στο παγκόσμιο εμπόριο το 2013. Οι προβλέψεις του ΔΝΤ για το ονομαστικό ΑΕΠ σε δολάρια δείχνουν ότι η Κίνα θα προσθέσει φέτος περίπου 850 δισεκατομμύρια δολάρια στην παγκόσμια ζήτηση – αύξηση που ισοδυναμεί με την προσθήκη μιας οικονομίας του μεγέθους της Ινδονησίας στις ροές του παγκόσμιου εμπορίου.
Όσο η Κίνα αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία στις διεθνείς επιχειρήσεις, η διεθνοποίηση του RMB δημιουργεί νέες ευκαιρίες στον εμπορικό τομέα, στις επενδύσεις, στις χρηματικές ροές και στη χρηματοδότηση. Η HSBC προβλέπει ότι το ένα τρίτο του κινεζικού εμπορίου θα διεξάγεται σε RMB έως το 2015 και ότι μέχρι το 2017 το νόμισμα θα είναι πλήρως μετατρέψιμο.
Η Ελένη Βρεττού, Managing Director, Head of Wholesale Banking της HSBC στην Ελλάδα, δήλωσε: «Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί σημαντική διεύρυνση των εμπορικών συναλλαγών και επενδύσεων ελληνικών εταιρειών με την Κίνα, είτε αυτό αφορά εξαγωγές – εισαγωγές, είτε άμεσες βιομηχανικές επενδύσεις στην κινεζική αγορά. Σε ορισμένους κλάδους τροφίμων ιδιαίτερα, η αύξηση ελληνικών εξαγωγών στην Κίνα αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό πάνω από 1000% τα τελευταία 3 χρόνια σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνο-Κινεζικού επιμελητηρίου. Η χρήση του RMB από ελληνικές εταιρίες για τις εμπορικές συναλλαγές τους παραμένει ακόμη ένα ανεξερεύνητο πεδίο σε μεγάλο βαθμό. Πάντως με δεδομένα τα οφέλη που το συγκεκριμένο νόμισμα μπορεί να προσφέρει, διασφαλίζοντας περισσότερο συμφέροντες όρους σε όλο το φάσμα συναλλαγών με την κινεζική αγορά, σίγουρα αποτελεί έναν τομέα για τον οποίο οι ελληνικές επιχειρήσεις αξίζει όχι μόνο να ενημερωθούν, αλλά και να εντάξουν στον επιχειρηματικό τους σχεδιασμό. Η HSBC έχει ηγετική θέση παγκοσμίως σε ό,τι αφορά τη διεθνοποίηση της χρήσης του RMB και είναι σε θέση να προσφέρει ευρεία γκάμα λύσεων στους πελάτες της».
Για τις ανάγκες της νέας της έρευνας η HSBC έθεσε ερωτήματα σε περισσότερους από 1.300 υπεύθυνους λήψης αποφάσεων από την ηπειρωτική Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, τη Σιγκαπούρη, την Ταιβάν, την Αυστραλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τον Καναδά, το ΗΒ, τις ΗΠΑ και τα ΗΑΕ, οι οποίοι εκπροσωπούν εταιρείες που συναλλάσσονται επιχειρηματικά με την Κίνα.
Άλλα σημαντικά σημεία της έρευνας είναι τα εξής:
• Εκτός της περιοχής της ευρύτερης Κίνας (ηπειρωτική Κίνα, Χονγκ Κονγκ και Ταιβάν), τα υψηλότερα επίπεδα χρήσης RMB αναφέρουν επιχειρήσεις στη Γαλλία (26%) και στη Γερμανία (23%).
• Από τις εταιρείες που ήδη χρησιμοποιούν το RMB για τη διεξαγωγή του διασυνοριακού τους εμπορίου σήμερα, 59% αναμένουν ότι θα χρησιμοποιήσουν το συγκεκριμένο νόμισμα περισσότερο στη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών.
• 32% των εταιρειών που δεν χρησιμοποιούν το RMB αναμένουν ότι πρόκειται να το χρησιμοποιήσουν στο μέλλον.
• Λόγοι χρήσης του RMB αποτελούν: σχετικά αιτήματα από τους συναλλασσόμενους εταίρους, μείωση του πιθανού κινδύνου αγοράς συναλλάγματος, ευκολία στις συναλλαγές, αύξηση νέων επιχειρηματικών συναλλαγών και επίτευξη καλύτερης τιμής.
• Οι συμμετέχοντες στην έρευνα πιστεύουν ότι η απλοποίηση των διαδικασιών (68%) και η περαιτέρω απελευθέρωση των τιμών συναλλάγματος (61%) θα τους ενθάρρυναν να αυξήσουν τη χρήση του RMB.


 Πηγή : Εuro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Export Academy

Export Academy