Σελίδες

Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

Τουρκία, ο κύριος ανταγωνιστής των ελληνικών προϊόντων στη Ρωσία

Το 2012 η Ρωσία αποτελούσε την έβδομη σημαντικότερη αγορά για τα ελληνικά ψάρια και με τις εξαγωγές να φτάνουν τους 2.217 τόνους αξίας 19,5 εκατ. ευρώ. Το 2013 το λαβράκι αποτελούσε το ενδέκατο κυριότερο εξαγώγιμο προϊόν της Ελλάδας προς τη Ρωσία, με την αξία των εξαγωγών να φτάνει τα 5,26 εκατ. ευρώ.

“Ο θάνατός σου, η ζωή μου”. Τούρκοι, Σέρβοι, Κινέζοι προμηθευτές, καθώς και εταιρείες του αγροτοδιατροφικού κλάδου που προέρχονται από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής «τρίβουν τα χέρια τους» εδώ και μία εβδομάδα. Μέχρι και η πρέσβειρα του Μαυρικίου στη Ρωσία ζήτησε την αύξηση των εξαγωγών ψαριών και προϊόντων ψαριού από τον Μαυρίκιο με προορισμό τη ρωσική αγορά.


 Οι ρωσικές αρχές ταυτόχρονα με την ανακοίνωση για την επιβολή του εμπάργκο σε σειρά αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων από την Ε.Ε., τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νορβηγία ξεκίνησαν τις επαφές με προμηθευτές από χώρες που δεν έχουν προχωρήσει σε οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.


Αύξηση εισαγωγών

Κύριος ανταγωνιστής για τα ελληνικά προϊόντα, φρούτα, λαχανικά και ψάρια, που πλέον δεν φτάνουν στη ρωσική αγορά, είναι τα αντίστοιχα τουρκικά. Ο Σεργκέι Ντάνκβερτ, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Φυτοϋγειονομικών και Κτηνιατρικών Ελέγχων της Ρωσίας, ενημέρωσε το υπουργείο Γεωργίας της Τουρκίας για τη δυνατότητα αύξησης των τουρκικών εισαγωγών στη Ρωσία. Μάλιστα, σε σχετική ανακοίνωση της ρωσικής υπηρεσίας αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι, εκτός από λαχανικά και φρούτα, η Ρωσία ενδιαφέρεται για την εισαγωγή ψαριών από την Τουρκία. Σημειώνεται ότι η Ρωσία εισήγαγε το 2013, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του FAO (Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών), 8.364 τόνους λαβρακίου και τσιπούρας, συνολικής αξίας 36,9 εκατ. ευρώ, με τα στοιχεία αυτά να συνιστούν αύξηση 37% και 30% αντιστοίχως σε σύγκριση με το 2012.

Πλέον, η Τουρκία εμφανίζεται ως ο προτιμητέος προμηθευτής της Ρωσίας για τα είδη αυτά, κατάσταση που είναι πιθανό να παγιωθεί μετά το ρωσικό εμπάργκο στα ελληνικά προϊόντα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου, το 2012 η Ρωσία αποτελούσε την 7η σημαντικότερη αγορά για τα ελληνικά ψάρια και με τις εξαγωγές να φτάνουν τους 2.217 τόνους αξίας 19,5 εκατ. ευρώ. Το 2013 το λαβράκι αποτελούσε το ενδέκατο κυριότερο εξαγώγιμο προϊόν της Ελλάδας προς τη Ρωσία, με την αξία των εξαγωγών να φτάνει τα 5,26 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το 2013 στις ελληνικές εξαγωγές ψαριών είχαν επιβληθεί για σύντομο χρονικό διάστημα περιορισμοί από τις ρωσικές αρχές.

Ο Ισημερινός

Λόγω κλίματος, βεβαίως, η Τουρκία παράγει επίσης πολλά από τα κηπευτικά και φρούτα που ευδοκιμούν και στην Ελλάδα. Η γείτων αποτελεί επίσης τη μεγαλύτερη προμηθεύτρια της Ρωσίας σε φρούτα και λαχανικά μεταξύ των χωρών που δεν αποτελούν μέλη της Ε.Ε., με τις εξαγωγές αυτών των προϊόντων να διαμορφώνονται το 2013 σε 460 εκατ. ευρώ. Η δεύτερη μεγαλύτερη προμηθεύτρια χώρα της Ρωσίας εκτός Ε.Ε. σε φρούτα είναι ο Ισημερινός, με τις εξαγωγές να ανέρχονται το 2013 σε 407 εκατ. ευρώ. Ο πρέσβης του Ισημερινού στη Ρωσία ήταν επίσης ένας από τους πρώτους που συναντήθηκε ο Σ. Ντάνκβερτ, προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο ενίσχυσης των εξαγωγών προς τη Ρωσία.

Η δυσμενέστερη εξέλιξη για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες της Ε.Ε. είναι ότι χάνουν -για έναν χρόνο τουλάχιστον- μια αγορά που παρουσίαζε την τελευταία περίοδο θεαματική δυναμική. Κι αυτό, διότι στο διάστημα 2010-2013 οι εξαγωγές φρούτων προς τη Ρωσία από την Ε.Ε. αυξήθηκαν κατά 291 εκατ., που αποτελεί τη μεγαλύτερη αύξηση σε απόλυτους αριθμούς.


Πηγή : Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Export Academy

Export Academy