Σελίδες

Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Ρωσία-ΕΕ: Οι επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου

Ο εμπορικός πόλεμος Δύσης-Ρωσίας κλιμακώνεται. Αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι συνέπειες θα είναι σοβαρές και για τις δύο πλευρές. Οι εκατέρωθεν κυρώσεις επηρεάζουν τις οικονομίες χωρών όπως, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ελλάδα, ακόμα και η Γερμανία.

Για την Ευρωπαϊκή Ένωση το διακύβευμα του ρωσικού εμπάργκο σε προϊόντα του πρωτογενή τομέα είναι 5 δισεκατομμύρια ευρώ και 130.000 θέσεις εργασίας.
Ποια ήταν όμως η κατάσταση μέχρι τώρα; 

Η Ρωσία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ευρώπης και η Ένωση είναι ο κορυφαίος εμπορικός εταίρος για τη Μόσχα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, οι εισαγωγές από τη Ρωσία ξεπέρασαν τις εξαγωγές κατά 86,7 δισεκατομμύρια ευρώ το 2013. Το εμπορικό ισοζύγιο της Ένωσης συνεπώς, είναι ελλειμματικό.
Μετά το εμπάργκο της Μόσχας σε αγροτικά προϊόντα η κατάσταση επιδεινώθηκε, αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποδεσμεύσει 125 εκατομμύρια ευρώ για αποζημιώσεις στους παραγωγούς. Όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες έχουν πληγεί.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Πολωνίας στην οποία κινδυνεύουν να χαθούν 23.000 θέσεις εργασίας. Από την άλλη πλευρά, στη Ρωσία θα σημειωθεί αύξηση του πληθωρισμού.
Αν οι κυρώσεις επεκταθούν σε τομείς όπως, το φυσικό αέριο ή το πετρέλαιο, με το χειμώνα να πλησιάζει απειλητικά το πρόβλημα για τη Γηραιά Ήπειρο θα οξυνθεί.
Για παράδειγμα η Γερμανία προμηθεύεται από τη Ρωσία το 40% των αναγκών της σε αέριο. Σύμφωνα με τους αναλυτές, δεν υπάρχουν αποτελεσματικές εναλλακτικές πηγές.
«Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ορισμένες διακοπές στην παροχή αερίου. Το κύριο ζήτημα έχει να κάνει με τη μη ύπαρξη αποθεμάτων αερίου στις ευρωπαϊκές χώρες. Η κρίση του 2009 θα μοιάζει σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με αυτό που έρχεται. Για τον λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συνεργάζεται με τη Ρωσία για να αποφύγει μια τέτοια κατάσταση», δηλώνει ο Ουκρανός Βαλεντίν Ζεμλιάνσκι ειδικός σε ενεργειακά ζητήματα.
Μπορεί η εκατέρωθεν αποτελεσματικότητα των κυρώσεων να αμφισβητείται. Στο ζήτημα του αερίου όμως η Ευρώπη φαίνεται, όσο περνά ο καιρός, να έχει μια επιλογή και αυτή είναι το ρωσικό αέριο.
Πηγή: Εuronews


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Export Academy

Export Academy