Σελίδες

Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

Μηχανισμοί Χρηματοδότησης Εξαγωγικών Επιχειρήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Οι μηχανισμοί αυτοί, έχουν δημιουργηθεί από την αμερικανική πολιτεία με στόχο την παροχή της απαιτούμενης ρευστότητας στις εξαγωγικές επιχειρήσεις ώστε να ενισχύσουν την διεθνή παρουσία τους. Η ενδιαφερόμενη επιχείρηση, μέσω της διαδικτυακής πύλης www.export.gov  έχει πρόσβαση σε πληθώρα πληροφοριών σχετικά με τις δυνατότητες ενίσχυσης του εξαγωγικού της προφίλ. Ακολούθως, η επιχείρηση καλείται να έρθει σε επαφή με στελέχη από τα αντίστοιχα τοπικά Γραφεία ΟΕΥ των ΗΠΑ (US Commercial Service) για συντονισμό και εξειδικευμένη πληροφόρηση. Σημειώνεται πώς το δίκτυο του US Commercial Service εκτείνεται τόσο στο εσωτερικό των ΗΠΑ, με γραφεία σε 100 πόλεις, όσο και στο εξωτερικό, με παρουσία σε 80 χώρες.




Εν τάχει, τα  τρία βασικότερα κρατικά χρηματοδοτικά εργαλεία, είναι τα ακόλουθα:


·                    Small Business Administration (www.sba.gov)

1.      Export Working Capital Program
Μέσω της ανωτέρω πρωτοβουλίας, αμερικανικές επιχειρήσεις μικρού και μεσαίου μεγέθους μπορούν να αντλήσουν βραχυπρόθεσμη ρευστότητα  (ως 5 εκ. δολ.) για να χρηματοδοτήσουν  συγκεκριμένες δράσεις  τους. Η αρωγή του SBA μπορεί να λάβει ποικίλες μορφές, όπως η εγγύηση έκδοσης εταιρικών ομολόγων, η διευκόλυνση της πρόσβασης σε κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών και, συνηθέστερα, η παροχή βοήθειας για την εξασφάλιση χρηματοδότησης από συνεργαζόμενες τράπεζες και λοιπούς οργανισμούς.

2.      Export Express Program
Το πρόγραμμα αυτό πρόκειται για την πιο απλή και γρήγορη μορφή χρηματοδότησης, καθώς τα σχετικά αιτήματα τυγχάνουν επεξεργασίας εντός 36 ωρών από την λήψη τους. Το ύψος των χορηγούμενων κεφαλαίων περιορίζεται σε 500 χιλ. δολ. ανά περίπτωση, ενώ η χρηματοδότηση μπορεί να λάβει τη μορφή και ανοιχτής γραμμής πίστωσης.

3.      International Trade Loan Program
Η εν λόγω μορφή χρηματοδότησης χορηγείται σε επιχειρήσεις που επιθυμούν να αρχίσουν να εξάγουν, ή ο κλάδος στον οποίο δραστηριοποιούνται έχει πληγεί σημαντικά από την εισαγωγή εφάμιλλων προϊόντων. Το μέγιστο ύψος χορήγησης φθάνει τα 5 εκ. δολ. ενώ το δάνειο μπορεί να αναλωθεί σε αγορά/κατασκευή εγκαταστάσεων ή υπό τη μορφή κεφαλαίου κίνησης.

·                    Export-Import Bank

1.      Working Capital Guarantee Program (www.exim.gov)
Ουσιαστικά εγγυάται, σε ποσοστό 90%, την αποπληρωμή δανείων που παρέχονται σε αμερικανούς εξαγωγείς από συνεργαζόμενους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, στο πλαίσιο των εξαγωγικών τους δραστηριοτήτων. Τα δάνεια αυτά μπορούν να αφορούν σε αγορά πρώτων υλών, μηχανολογικού εξοπλισμού, έκδοση εγγυητικών επιστολών  κ.α.

·        Investment Project Financing (www.opic.gov)

Η πρωτοβουλία αυτή ενδείκνυται για έργα μεγάλης κλίμακας, σε αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες αγορές, που αναλαμβάνουν αμερικανικές επιχειρήσεις. Η χρηματοδότηση τέτοιων μεγάλων έργων (αεροδρομίων, εργοστασίων παραγωγής ενέργειας κ.α.) θα καθίστατο δυσχερής χωρίς τη μεσολάβηση της αμερικανικής πολιτείας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Export Academy

Export Academy