Σελίδες

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Creta Carob: Τα χαρούπια είναι παντοτινά

O Ηλίας Μανούσακας συστήνει τον κρητικό καρπό σε όλο τον κόσμο!

Όταν ο Ηλίας Μανούσακας, επιστρέφοντας από τον Καναδά στην Κρήτη, ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει στην επεξεργασία χαρουπιών, για το νησί ήταν ένας ακόμη «κουζουλός». Ένας «κουζουλός» που απέδειξε ότι αν πιστεύεις και υποστηρίζεις την «τρέλα» σου, αυτή θα σε ανταμείψει.
 

«Η απόφαση να επιστρέψω δεν ήταν δική μου. Η γυναίκα μου, ψυχολόγος από την Ουγγαρία, θεώρησε ότι η Κρήτη είναι το ιδανικό μέρος για να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας. Στον Καναδά είχαμε με τα αδέλφια μου στρωμένες δουλειές, μαγαζιά που πρόσφεραν πρωινό, μπίζνες στα κτιριακά. Εδώ πραγματικά δεν ήξερα τι να κάνω. Ήξερα με σιγουριά όμως τι δεν ήθελα κάνω: Να φτιάξω ένα ακόμη ξενοδοχείο».
Ο Ηλίας Μανούσακας έχει στην φωνή του τα στοιχεία της κρητικής ντομπροσύνης με εσανς αγγλικής προφοράς.

«Στην επένδυση στα χαρούπια με οδήγησαν οι συνθήκες που φάνταζαν ευνοϊκές. Οικογενειακά, είχαμε αρκετές χιλιάδες χαρουπιές. Στον Καναδά και στην Αμερική είχα δει ότι είναι ένα προϊόν το οποίο έχει σημαντική εμπορικότητα, ενώ υπάρχουν μόνο 3-4 εργοστάσια στον κόσμο για να το επεξεργαστούν. Έχοντας σπουδάσει μηχανολόγος στην Ελλάδα και οικονομικά στον Καναδά, μία επιχείρηση στο τομέα αυτό θεώρησα ότι είναι μία καλή περίπτωση» προσθέτει.
Το… δύσκολο χαρούπι και οι πατέντες
Κάθε αρχή και δύσκολη και για να στηθεί η Creta Carob χρειάστηκαν ατελείωτες ώρες δουλειάς.
Στο κομμάτι της κατασκευής των μηχανημάτων η αρχή ήταν σκέτη απογοήτευση. «Θα πρέπει να έχω “πετάξει” περίπου 250 χιλ. ευρώ σε κατεστραμμένα μηχανήματα. Το χαρούπι έχει μέσα του μία κολλώδη ουσία, σαν μέλι, η οποία διέλυε ότι δημιουργούσα».
Τελικά, στον αγώνα αυτό βγήκε νικητής με το 95% του εξοπλισμού που χρησιμοποιεί η Creta Carob να είναι προσωπικές τους πατέντες.

Ανάμεσα σε άλλες δυσκολίες και η ελληνική γραφειοκρατία
«Όταν πήγα στο ΤΕΒΕ να ανοίξω μερίδα με ρώτησαν “δηλαδή τι θα κάνεις, θα ταΐζεις γουρούνια”;», αναφέρει ο κ. Μανούσακας και προσθέτει: «Σίγουρα είμαι υπερήφανος και ευχαριστημένος από αυτό που έχω δημιουργήσει, αλλά αν έπρεπε να αντιμετωπίσω ξανά από την αρχή αυτό το σύστημα δεν θα το έκανα».

Φυσικά, σε όλα τα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και το ασταθές οικονομικό περιβάλλον λόγω κρίσης, η οποία έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στην χρηματοδότηση της εταιρείας του σε μια φάση ισχυρής ανάπτυξης.
Τα 150 διαφορετικά προϊόντα
«Είναι δύσκολο πράγμα το χαρούπι» γυρίζει πάλι την κουβέντα στο προϊόν, με το οποίο έχει αναπτύξει μία σχέση όσο κανένας άλλος στην Ελλάδα.

«Από ένα κιλό χαρούπια, αυτό που μπορείς να πάρεις είναι μόνο 150 γραμμάρια τελικό προϊόν. Όμως μπορείς να κάνεις τα πάντα και σε πολύ χαμηλότερη τιμή σε σχέση με άλλα προϊόντα. Από καφέ και μαρμελάδα μέχρι κακάο, ζυμαρικά και αλεύρι, περίπου 150 κωδικούς προϊόντων. Παράλληλα, η παγκόσμια ζήτηση όλο και αυξάνεται και η σημερινή παραγωγή μπορεί να καλύψει μόνο το 30% της ζήτησης».
Σε αυτή την αχανή αγορά ο Ηλίας Μανούσακας και η Creta Carob, από την Αργυρούπολη Ρεθύμνου, ξεκινούν να «κατακτήσουν» τον κόσμο. Με εξαγωγές από την Σαουδική Αραβία έως την Γερμανία και από την Αυστρία και τις Σκανδιναβικές χώρες ως το Καναδά, τα χαρούπια της Κρήτης διαφημίζουν με τον καλύτερο τρόπο το νησί.

«Τώρα θα πρέπει να το μάθουν ξανά οι Έλληνες που έχουν συνδυάσει το χαρούπι με την περίοδο της Κατοχής. Είναι ένα πολύ θρεπτικό και γευστικό προϊόν που όλος ο κόσμος το αναγνωρίζει και το αναζητά. Δεν ξέρω αν πρέπει να ακολουθήσω τα βήματα του Καποδίστρια όταν προσπάθησε να φέρει τις πατάτες στην Ελλάδα» καταλήγει.
Πηγή : Fortune Greece
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Export Academy

Export Academy