Σελίδες

Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Unismack : Mε έδρα το Κιλκίς, εξάγει το 99% της παραγωγής της

Η ακριτική καινοτομία της Unismack που κατακτά την παγκόσμια αγορά

Σχεδόν δυόμισι χρόνια μετά το λανσάρισμα στην παγκόσμια αγορά των σνακ Wellaby's, που δεν περιέχουν γλουτένη, η εταιρεία εμφανίζει μεγάλη διεισδυτικότητα, διοχετεύοντας με επιτυχία τα προϊόντα της σε εμπορικές αλυσίδες του εξωτερικού. Η παραγωγή γίνεται στην ειδική, ιδιόκτητη μονάδα της εταιρείας στη ΒΙ.ΠΕ. Κιλκίς, όπου παράγονται αποκλειστικά προϊόντα χωρίς γλουτένη.


Ολοένα και μεγαλύτερη διείσδυση στις διεθνείς αγορές εμφανίζει η ελληνική εταιρεία Unismack, με έδρα το Κιλκίς, παράγοντας υγιεινά σνακς και προϊόντα κράκερ με υψηλή διατροφική αξία, εξάγοντας συνολικά το 99% της παραγωγής της. Σε διάστημα λίγων ετών από την έναρξη των εξαγωγικών της δραστηριοτήτων, έχοντας εξαρχής στόχο την παγκόσμια αγορά, καταφέρνει και τοποθετείται στα ράφια καταστημάτων, του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Αυστραλία, της Ιαπωνίας και της Νέας Ζηλανδίας.
Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2006, από τους αδερφούς Δημήτρη Στρατάκη και Αλέξανδρο, παράγοντας τα προϊόντα Wellaby's, τα οποία και αποτέλεσαν θεμέλιο λίθο της επιχείρησής τους. Δύο χρόνια αργότερα, το 2008 άρχισε να λειτουργεί η γραμμή παραγωγής, εστιάζοντας στο «κενό» της αγοράς που αποτέλεσε τη βάση εμπορικής εκμετάλλευσης για εκείνους. Μέσα από έρευνα και συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια και εκδηλώσεις, τα δύο αδέρφια εστίασαν στην ανάγκη του... 1% του παγκόσμιου πληθυσμού που πάσχει από κοιλιοκάκη. Πρόκειται για ένα σοβαρό γαστρεντερολογικό πρόβλημα που δεν επιτρέπει στους πάσχοντες να καταναλώσουν γλουτένη, το χαρακτηριστικό συστατικό που
συναντάμε στα σιτηρά. Ενώ ταυτόχρονα, ποσοστό 8% με 10% των ανθρώπων παγκοσμίως, έχουν ευαισθησία στην κατανάλωση γλουτένης (φούσκωμα, πρήξιμο). Παρατηρώντας έτσι πως στην αγορά, τα περισσότερα προϊόντα χωρίς γλουτένη είναι άγευστα, σκληρά στην υφή και κακής ποιότητας, επιχείρησαν να φτιάξουν προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας χωρίς γλουτένη που θα είναι όμως και εύγεστα».


Μ' αυτό το σκεπτικό, η εταιρεία λανσάρει το 2008 το πρώτο της προϊόν που φέρει το όνομα Cheese Ups. Το Cheese Ups είναι ένα σνακ, η βάση του οποίου είναι το πραγματικό τυρί. Η ζύμη του αποτελείται σε ποσοστό 43% από τυρί γκούντα/ένταμ, γεγονός το οποίο του προσδίδει ωραία, γεμάτη γεύση παρά την έλλειψη γλουτένης. Η καινοτομία βρίσκεται στο σύνολο της συνταγής, αφού το Cheese Ups συγκαταλέγεται ανάμεσα στα ελάχιστα προϊόντα παγκοσμίως σε μορφή τσιπς που έχουν τόσο μεγάλη περιεκτικότητα σε τυρί. Σημειώνεται ότι τα κλασικά τσιπς του εμπορίου έχουν περιεκτικότητα σε
τυρί μόνο σε ποσοστό 1%-2% και μάλιστα σε σκόνη. Μολονότι η αφαίρεση της γλουτένης κάνει τα προϊόντα πιο σκληρά και λιγότερο γευστικά, το πλεονέκτημα της Unismack έγκειται στο ότι το προϊόν είναι περισσότερο γευστικό. Η αφαίρεση της γλουτένης από τα τρόφιμα και η μη χρήση προϊόντων που την περιέχουν, όπως τα σιτηρά, είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Για την επίτευξη του εγχειρήματος, χρειάστηκε πολλή έρευνα, δοκιμές και ανάπτυξη καινοτόμων συνταγών από το Τμήμα Ερευνας και Ανάπτυξης (R&D) της Unismack.
Από τον άρτο στα άλευρα
Πριν από την εκκίνηση του δικού τους εγχειρήματος, τα αδέρφια Στρατάκη διέθεταν μια οικογενειακή ιστορική επιχείρηση από τον πατέρα τους Γιώργο, ο οποίος είχε ξεκινήσει μια αρτοβιομηχανία, ονόματι CIBUS στη Βόρεια Ελλάδα (τη μεγαλύτερη στην περιοχή) η οποία τελικά συγχωνεύτηκε με τον Κατσέλη. Αναζητώντας αυτόνομη δραστηριότητα, «επενδύουν» στην ίδρυση της Unismack, λανστάροντας σε βάθος χρόνου στη διεθνή αγορά, προϊόντα δίχως γλουτένη, όπως σνακς, τα cheese ups, προϊόντα κράκερ, μια σειρά προϊόντων τσιπς με άλευρα οσπρίων και pita chips. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όλων αυτών των προϊόντων εκτός από την απουσία γλουτένης είναι ότι είναι ψημένα στον φούρνο, έχουν υψηλή διατροφική αξία και δεν έχουν πολλές θερμίδες. Σημειώνεται επίσης ότι για τα κλασικά άλευρα με γλουτένη χρησιμοποιούνται αντίστοιχα από φακί, ρεβύθι, όσπρια.
Η παραγωγή γίνεται στην ειδική, ιδιόκτητη μονάδα της εταιρείας στη ΒΙ.ΠΕ. Κιλκίς, όπου παράγονται αποκλειστικά προϊόντα χωρίς γλουτένη, αποκλείοντας έτσι το ενδεχόμενο διασταυρούμενης μόλυνσης από συστατικά που περιέχουν γλουτένη. Να σημειωθεί πως το εργοστάσιο είναι πιστοποιημένο με τα αυστηρότερα διεθνή στάνταρτ: ISO 22000, IFS και BRC και έχει άδεια παραγωγής προϊόντων ειδικής διατροφής με τη μορφή: τρόφιμα ελεύθερα γλουτένης, από τον ΕΟΦ (Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων).

Πηγή : Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Export Academy

Export Academy