Δυναμική είσοδο στην οικονομική ζωή της χώρας κάνουν ισχυροί Τούρκοι επιχειρηματίες, με στόχο να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που αναδύονται σε διάφορους τομείς. Η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και το κάλεσμα που έχει απευθύνει η κυβέρνηση στους ξένους επενδυτές, ανεξαρτήτως εθνικότητας, έχουν κινητοποιήσει τους γείτονες, οι οποίοι παρά την επιφυλακτικότητα της κοινής γνώμης δείχνουν έντονο ενδιαφέρον να αναπτύξουν μεγαλύτερη δραστηριότητα επί ελληνικού εδάφους και να συνεργαστούν με Έλληνες συναδέλφους τους.
Η χρονική συγκυρία εξάλλου είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή καθώς ύστερα από πέντε χρόνια βαθιάς ύφεσης οι αξίες των εγχώριων περιουσιακών στοιχείων έχουν υποχωρήσει και παράλληλα οι αντοχές των ντόπιων επιχειρηματιών έχουν εξασθενίσει σημαντικά, με αποτέλεσμα να υπάρχει χώρος σε όσους έχουν τα κεφάλαια και την οικονομική ευρωστία να αποκτήσουν παρουσία ή και να την επεκτείνουν.
Στο επίκεντρο των Τούρκων επιχειρηματιών βρίσκονται οι μαρίνες ελλιμενισμού και οι τραπεζικές εργασίες, ενώ ενδιαφέρον υπάρχει για τις αποκρατικοποιήσεις με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ. Αναλυτικότερα, ο όμιλος Dogus, που ελέγχεται από τον τέταρτο πλουσιότερο άνθρωπο της Τουρκίας, Φερίτ Σαχένκ, εμφανίζεται αποφασισμένος να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στον κλάδο της διαχείρισης μαρίνων.
Πριν από μερικούς μήνες έδωσε τα χέρια με τη Lamda Develop-ment του ομίλου Λάτση για τη δημιουργία κοινής εταιρείας, η οποία θα επενδύσει σε τουριστικές μαρίνες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται στην τελική ευθεία και για την οριστικοποίηση της συμφωνίας με τον όμιλο Κυριακούλη, μέσω της οποίας θα αξιοποιεί και θα εκμεταλλεύεται τις μαρίνες Γουβιών στην Κέρκυρα, της Λευκάδας και της Ζέας, που βρίσκεται στο αρχαίο λιμάνι του Πειραιά.
Συνεργασίες
Υπενθυμίζεται ακόμη πως από τον περασμένο Μάιο η τουρκική «Setur Servis Turistik» ανέλαβε από κοινού με τη «Folli Follie» τη λειτουργία της τουριστικής μαρίνας της Μυτιλήνης. Η σύμβαση προβλέπει ότι η ελληνοτουρκική κοινοπραξία θα διαχειρίζεται τη μαρίνα για 40 χρόνια, με το ετήσιο μίσθωμα να φθάνει τις 250.000 ευρώ. Την ίδια στιγμή, «φαβορί» για την απόκτηση της ΣΕΚΑΠ είναι η τουρκική Seba Dis Ticaret Ve Nakliyat A.S., η οποία είναι ο μοναδικός υποψήφιος στον διαγωνισμό πώλησης της καπνοβιομηχανίας.
Το «δέσιμο» της ΣΕΚΑΠ και της Seba Dis Ticaret Ve Nakliyat AS είναι παλαιό, καθώς η δεύτερη απορροφά πάνω από το 50% των εξαγωγών της πρώτης και γνωρίζει από «πρώτο χέρι» τα πλεονεκτήματα - μειονεκτήματα της ελληνικής βιομηχανίας. Τέλος, ενδιαφέρον υπάρχει και για τη χορήγηση δανείων από την τουρκική κρατική τράπεζα «Zirrat» σε Έλληνες αγρότες και επιχειρηματίες, όπως έγραψε πρόσφατα η εφημερίδα «Hurriyet». Μάλιστα, σχετική πρόταση φέρεται να κατατέθηκε προφορικώς και γραπτώς από τον πρεσβευτή της Τουρκίας στην Αθήνα, με τις πρώτες αντιδράσεις -σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα- να είναι θετικές. Σημειώνεται πως η «Zirrat» διαθέτει υποκαταστήματα σε Αθήνα, Ξάνθη, Κομοτηνή και Ρόδο.
Σε άνοδο το διμερές εμπόριο
Σε σημαντικό εμπορικό εταίρο της Ελλάδας εξελίσσεται η Τουρκία, η οικονομία της οποία βρίσκεται σε άνθηση. Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία του 2011 το διμερές εμπόριο από μόλις 900 εκατ. δολ. που ήταν το 2000 έφθασε τα 4,1 δισ. δολάρια, από τα οποία τα 1,6 δισ. δολάρια ήταν οι τούρκικες εξαγωγές προς τη χώρα μας και τα 2,5 δισ. δολάρια οι ελληνικές εξαγωγές προς την Τουρκία. Η Ελλάδα εξάγει στη γείτονα χώρα κατά κύριο λόγο πετρελαϊκά προϊόντα, πλαστικά, βαμβάκι και τρόφιμα και απορροφά από αυτήν μέταλλα, ανταλλακτικά και τρόφιμα.
Σύμφωνα με έκθεση του ΔΝΤ, η τουρκική οικονομία αναμένεται να σημειώσει αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης κατά 4% το 2013 σε αντίθεση με την ελληνική, η οποία για άλλη μια χρονιά θα είναι σε ύφεση. Ωστόσο, το ΔΝΤ σε έκθεσή του προειδοποιεί για ενδεχόμενους κινδύνους που ελλοχεύουν κυρίως από το μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και συστήνει πρόσθετες προσπάθειες όσον αφορά στην ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, την ενεργειακή επάρκεια, τη μείωση της γραφειοκρατίας και τη μείωση της παραοικονομία.
Πηγή : Ημερησία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου