Δυνατότητα επιδότησης, όχι μέσω κάποιου χρηματοδοτικού προγράμματος στην Ελλάδα, αλλά με την επίσημη βούλα της βαυαρικής κυβέρνησης μπορούν να έχουν ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θέλουν ή σκοπεύουν να δραστηριοποιηθούν επί γερμανικού εδάφους.
Συγκεκριμένα, πρόσκληση σε ξένες -μεταξύ των οποίων και ελληνικές- μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αναπτύξουν δραστηριότητα στη Νυρεμβέργη και στο γειτονικό Φιρτ απευθύνουν οι δύο μεγαλουπόλεις της Βαυαρίας, προσφέροντας ένα ελκυστικό πακέτο «γερμανικής» επιδότησης για τους τρεις πρώτους μήνες.
Με χρηματοδότηση από το υπουργείο Οικονομικών της Βαυαρίας και τη στήριξη του Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου της Νυρεμβέργης, ιδρύθηκε πριν από περίπου έναν χρόνο το NFFX/Business Support Center. Στόχος της πρωτοβουλίας -που είναι μοναδική σε ολόκληρη τη Γερμανία- είναι να προσελκύσει νέες επιχειρήσεις στην περιοχή και να δημιουργηθούν καινούργιες θέσεις εργασίας.
Για μεγάλα περιθώρια αύξησης των ελληνικών εξαγωγών που
υπάρχουν στον τομέα των βιολογικών αγροτικών προϊόντων κάνουν λόγο οι Γερμανοί
ειδικοί
Αυτό που ουσιαστικά προσφέρει η βαυαρική κυβέρνηση στο όνομα της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας απευθυνόμενη στον επιχειρηματικό κόσμο αρκετών χωρών, μεταξύ των οποίων και της
Ελλάδας, είναι η επέκταση σε μια νέα αγορά με σχεδόν μηδενικό οικονομικό ρίσκο.
Η βοήθεια που παρέχεται στις ξένες επιχειρήσεις είναι ουσιαστικά η υλικοτεχνική υποδομή και η τεχνογνωσία που απαιτούνται για την έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας. Χάριν της επιδότησης που φτάνει τα 10.500 ευρώ για τρεις μήνες, το ρίσκο ουσιαστικά ελαχιστοποιείται.
Το NFFX προσφέρει επιπλωμένα γραφεία πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης, σε ελάχιστη απόσταση από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό και λίγα λεπτά από το αεροδρόμιο. Τα γραφεία είναι εξοπλισμένα με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, φαξ και εκτυπωτές λέιζερ, ενώ διαθέτουν τηλεφωνική σύνδεση και Ιντερνετ.
Στις επιδοτούμενες παροχές συμπεριλαμβάνεται το ενοίκιο, οι υπηρεσίες γραφείου και οι συμβουλές για κάθε είδους απορία σχετικά με την ίδρυση της επιχείρησης.
Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος προσφέρονται ακόμη έρευνες αγοράς, η δημιουργία ιστοσελίδας στο Διαδίκτυο, συμβουλές για την ίδρυση της επιχείρησης, το κόστος εγγραφής σε μητρώα και παροχή νομικών και φορολογικών συμβουλών.
Το πρόγραμμα διευκολύνει, ακόμη, τις επαφές με τοπικούς οικονομικούς παράγοντες, τράπεζες και τον τοπικό επιχειρηματικό κόσμο. Δεν συμπεριλαμβάνονται στην επιδότηση τα έξοδα για το προσωπικό και τους συνεργάτες.
Μετά την πάροδο των τριών μηνών, ο επιχειρηματίας, εφόσον επιλέξει να εγκατασταθεί στη Νυρεμβέργη ή το Φιρτ, μπορεί να διατηρήσει τα συγκεκριμένα γραφεία -με δική του επιβάρυνση- ή με τη βοήθεια του NFFX να μεταφερθεί όπου προτιμά.
Προϋπόθεση για να λάβει κανείς την επιδότηση και να συμμετάσχει στο πρόγραμμα είναι αφενός η επιχείρησή του να υφίσταται ήδη στη χώρα καταγωγής του και να έχει καλή φήμη και αφετέρου να εκδηλώσει πραγματικό ενδιαφέρον για εγκατάσταση στη Νυρεμβέργη ή στο Φιρτ.
Δικαίωμα στη «γερμανική» επιδότηση έχουν όσοι δεν έχουν έδρα ή θυγατρική επιχείρηση στη Γερμανία.
Ανοιχτή πρόσκληση σε όλους χωρίς περιορισμούς
Γερμανικής επιδότησης μπορούν να τύχουν πάσης φύσεως εταιρείες που δραστηριοποιούνται τόσο στον πρωτογενή τομέα, όσο και σε κλάδους μεταποίησης και παροχής υπηρεσιών. Δίχως περιορισμούς για το αντικείμενο δραστηριότητας, η πρόσκληση της βαυαρικής κυβέρνησης για δημιουργία θυγατρικών εταιρειών στη Νυρεμβέργη και στο Φιρτ απευθύνεται σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων.
Σε κάθε περίπτωση βέβαια, πεδίο δόξης λαμπρό για επιχειρηματικό άνοιγμα επί γερμανικού εδάφους υπόσχονται τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα που είναι περιζήτητα στην αγορά της Γερμανίας, δημιουργώντας σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης. Και αυτό είναι κάτι που διαπιστώνεται από την εικόνα των ελληνικών εξαγωγών στη Γερμανία, όπου περίπου το 1/3 των εξαγωγών μας προς τη χώρα αυτή, η συνολική αξία των οποίων ανέρχεται σε 1,3 δισ. ευρώ, αφορά τον κλάδο τροφίμων και ποτών.
Μπορεί το εννεάμηνο του 2012 -σύμφωνα με έκθεση του ΙΟΒΕ- οι εξαγωγές προς τη Γερμανία να σημείωσαν μια μικρή κάμψη της τάξης του 1,6%, ωστόσο κανείς δεν παραβλέπει τα σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης εξαγωγών αγροτικών προϊόντων και δη βιολογικών στη γερμανική αγορά.
Αυτό μάλιστα είναι κάτι που έχει επισημανθεί και από γερμανικά... χείλη. Σε σχετική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα στο πλαίσιο πρωτοβουλίας για τη δημιουργία Ελληνογερμανικού Δικτύου Δήμων - Περιφερειών και Πολιτών, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Naturland», που εκπροσωπεί χιλιάδες βιοκαλλιεργητές σε όλο τον κόσμο, Στέφεν Ρις, είχε υπογραμμίσει τα μεγάλα περιθώρια αύξησης των ελληνικών εξαγωγών που υπάρχουν στον τομέα των βιολογικών αγροτικών προϊόντων προς τη Γερμανία χάρη στην αυξητική τάση της γερμανικής ζήτησής τους. Συγκεκριμένα, η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη αγορά βιολογικών προϊόντων στην Ευρώπη, ύψους 6 δισ. ευρώ το 2011, ποσό το οποίο αναμένεται αυξημένο κατά 10% το 2012 και με αυξητική τάση κατά το ίδιο ποσοστό και για το 2013.
Η Γερμανία εισάγει το 40% της εγχώριας κατανάλωσης της σε βιολογικά προϊόντα από όλο τον κόσμο, καθώς το 60% καλύπτεται από εγχώριες παραγωγές.
Η Ελλάδα είναι η τρίτη κατά σειρά χώρα στις εξαγωγές βιολογικών προς τη Γερμανία, με την Ιταλία και την Ισπανία να προηγούνται.
Ευκαιρίες διαγράφονται για προϊόντα όπως βιολογικά κρασιά, ελιές, ελαιόλαδο, υποπροϊόντα λαδιού και φρούτα, τα οποία ενδεχομένως σήμερα στην Ελλάδα λόγω υψηλής τιμής δεν μπορούν να απορροφηθούν. Σύμφωνα, δε, με προηγούμενη, πολύ διαφωτιστική έκθεση του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Ντίσελντορφ, αποτυπώνεται η αποδοχή των ελληνικών αγροτικών από τη γερμανική αγορά.
Συγκεκριμένα, στα μεταποιημένα φρούτα και λαχανικά το διάστημα της πενταετίας 2007/2011, οι εξαγωγές μεταποιημένων φρούτων και λαχανικών έχουν αυξηθεί κατά περίπου 25% σε αξία, με κυριότερα προϊόντα στην κατηγορία αυτή τα ροδάκινα, τις ελιές, τις ντομάτες και διάφορα μείγματα λαχανικών. Θετική είναι η πορεία των εξαγωγών στα γαλακτοκομικά στην ίδια περίοδο, με κυριότερο προϊόν στην κατηγορία αυτή τη φέτα, οι εξαγωγές της οποίας ξεπέρασαν το 2011 τα 61 εκατ. ευρώ (+53% σε αξία).
Στα προϊόντα που καταγράφουν τα τελευταία χρόνια αύξηση της αξίας των εξαγωγών στη Γερμανία ανήκει και το φυσικό μέλι. Πέρυσι η αξία των εξαγωγών μελιού έφτασε τα 1,65 εκατ. ευρώ, έναντι μόλις 0,48 εκατ. ευρώ το 2007.
Τεράστια η ζήτηση από κάθε γωνιά του κόσμου
Οπως εξηγεί ο μάνατζερ του προγράμματος, Γκίντερ Μάγιερ, «οι παροχές του NFFX Business Support Center είναι διαθέσιμες επί περίπου έναν χρόνο και η ζήτηση είναι ήδη τεράστια».
Οι ενδιαφερόμενοι έρχονται από κάθε γωνιά της γης, για παράδειγμα από την Κίνα, την Ινδία, τις ΗΠΑ, το Μεξικό, τη Ρωσία, την Ιαπωνία, την Ελλάδα, την Τσεχία, την Ιταλία και την Αυστρία.
«Οι εντυπώσεις τους είναι πολύ θετικές και γι' αυτό είμαι πεπεισμένος ότι το πρόγραμμα θα συμβάλει σημαντικά στην επιχειρηματική επιτυχία ξένων επενδυτών», συμπληρώνει ο Γερμανός μάνατζερ του εν λόγω προγράμματος.
Νυρεμβέργη: Η μητροπολιτική περιοχή που περιλαμβάνει τη Νυρεμβέργη και το Φιρτ ανήκει στις πιο ανεπτυγμένες οικονομικά ζώνες της Ευρώπης.
Το ΑΕΠ αγγίζει τα 111 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 42% προέρχεται από εξαγωγές και το 60% από παροχή υπηρεσιών. Οι κάτοικοι της περιοχής φτάνουν τα 3,5 εκατομμύρια και το εργατικό δυναμικό είναι 1,8 εκατομμύρια. Η σύνδεση με τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά επιχειρηματικά κέντρα είναι άμεση.
Η Νυρεμβέργη διαθέτει αεροδρόμιο και μεγάλο εμπορευματικό σιδηροδρομικό σταθμό. Το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο συνδέει τη βαυαρική μητρόπολη με το Παρίσι, την Πράγμα, το Λονδίνο, τη Μαδρίτη, τη Βιέννη, τη Στοκχόλμη, τη Βαρσοβία, το Βερολίνο και τη Ρώμη.
Πού θα απευθυνθώ
GUENTER MEIER, Managing Director, NFFX BUSINESS SUPPORT CENTER
Fuerther Str. 27 | 90429 Nuremberg
Τηλέφωνο: 0049 911 28 70 72 60
FAX: 0049 911 28 70 72 69
Πηγή : ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου