Σελίδες

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Go International, Young Startup

Conventional wisdom says that startups need to embed themselves with American customers, sometimes for a stretch of years, before branching out to Europe and then Asia.


Like most conventional wisdom, it's nonsense (or bollocks, absurdité, 廢話 — take your pick).

It's seductive to listen to, especially if you're at all concerned about becoming profitable (a major preoccupation for nearly every entrepreneur, unsurprisingly). Traditionally, you'd start with the U.S. market and stay there, often for several years, because it's worth twice as much as the European market and three times that of going to Asia.

That was true once, but it's not anymore. The whole world is fast becoming one market — and money is a universal language uniting all, whether you're selling in China, marketing to the French or closing a deal in New York City. It may be a happy accident, but it's just as easy to generate revenue

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Εθνικό Σχέδιο Εξαγωγών Ιταλίας

Στο Εθνικό Σχέδιο εξαγωγών 2013-2015 που παρουσιάσθηκε από τον Υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης κ. C. Passera και τον Πρόεδρο της Υπηρεσίας Εξωτερικού Εμπορίου (πρώην ICE) κ. R. Monti, παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Mario Monti, τίθεται ο φιλόδοξος στόχος επίτευξης εξαγωγών αξίας 620 δισ. ευρώ, μέχρι το τέλος του 2015. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το 2012, η αξία των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών θα αγγίξει τα 473 δισ. ευρώ. Ως εκ τούτου, καλείται η νέα Κυβέρνηση, να αυξήσει μέσα σε τρία χρόνια κατά περίπου 150 δισ. ευρώ την αξία των εξαγωγών.


Το 2012 έκλεισε με θετικό εμπορικό ισοζύγιο (συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών) της τάξεως των 8-10 δισ. ευρώ, για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία. Με τον στόχο των 620 δισ. ευρώ, η Ιταλία θα κατορθώσει να αυξήσει το μερίδιό της στο παγκόσμιο εμπόριο, από 3,5% που

Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Σχόλιο της εβδομάδος : Σε μεταβαλλόμενο περιβάλλον με λιγοστά εφόδια στον δρόμο της εξωστρέφειας

Παρατηρήσαμε την τελευταία εβδομάδα διθυραμβικές αναφορές από πολλούς συμμετάσχοντες στο τραπέζι της μιντιακής πληροφόρησής, σχετικά με τα εξαγωγικά επιτεύγματα της χώρας μας το 2012 και προβλέψεις για απανωτά ρεκόρ στην τρέχουσα χρονιά.
Οι ακτίνες φωτός που εκπέμπει η στατιστική ανάλυση των εξαγωγών που προηγούμενου έτους δεν πρέπει να μας καθησυχάζει, αντίθετα να μας κάνει σαν εξαγωγείς πιο ενεργούς στην αναζήτηση νέων δρόμων δράσης ή εάν το θέλετε: απεξάρτησης από τη νωχελική κατάσταση που είχαμε περιπέσει για πάρα πολλά χρόνια.  Οι περισσότεροι λαοί του πλανήτη έχουν ανακαλύψει την εξωστρέφεια εδώ και δεκαετίες και καλό είναι να διδαχθούμε από τις επιτυχημένες εξαγωγικές επιδόσεις των εταίρων μας στην ΕΕ, αλλά και των γειτόνων μας.

Στο ξεκίνημα της εφετινής χρονιάς καταγράφουμε μεγάλη ρευστότητα στο οικονομικό και πολιτικό σκηνικό της Ε.Ε. Ως γνωστόν, οι χώρες της Ε.Ε. απορροφούν την πλειονότητα των εξαγωγικών προϊόντων μας. Ας έχουμε λοιπόν κατά νου ότι οι μεγάλοι πελάτες μας βρίσκονται στην Ιταλία και  Γερμανία, όπου τα σύννεφα της ύφεσης αναμένεται να  βαρύνουν το επόμενο 12-μήνο και η πιθανότητα ενός τυφώνα δεν μπορεί να αποκλειστεί.  Το γεγονός αυτό θα πρέπει ενεργοποιήσει άμεσα τους Έλληνες εξαγωγείς στην κατεύθυνση  αναζήτησης εναλλακτικών αγορών εκτός Ε.Ε., ώστε να ελαχιστοποιήσουν το κόστος εξάρτησης από λίγους πελάτες/χώρες.
Οι επιχειρηματίες με όραμα πρέπει να χαράξουν νέους ορίζοντες. Ο μονόδρομος της επιτυχίας απαιτεί επέκταση σε νέες αγορές, αλλά μέσω ουσιαστικής ανάλυσης, μελέτης και εκπόνησης μακροχρόνιου εξαγωγικού σχεδίου. Οι εξαγωγείς δεν πρέπει στην προσπάθεια τους αυτή να περιμένουν βοήθεια από το κράτος ή τους λοιπούς κρατικοδίαιτους φορείς εξωστρέφειας. Το κράτος έχει μάθει να απομυζά και πρακτικά να εμποδίζει την εξαγωγική προσπάθεια και οι φορείς εξωστρέφειας να προσφέρουν με το αζημίωτο υπηρεσίες που θα ελαφρύνουν τις επιπτώσεις του ζυγού της κρατικής παρέμβασης. Δυστυχώς και οι δύο τους, είναι όψεις του ιδίου νομίσματος, που δυσκολεύουν τις προσπάθειες εξαγωγών αποσπώντας πόρους και ενέργεια από τις επιχειρήσεις.

Το ελληνικό κράτος δεν κατάφερε έως σήμερα να απεμπλέξει τις συναρμοδιότητες τουλάχιστον 5 υπουργείων στα θέματα διεθνούς οικονομικής πολιτικής  και εξαγωγών. Δυστυχώς την μία ημέρα βρίσκεται ή υπουργός Τουρισμού στο Παρίσι, την άλλη ο υφυπουργός εξωτερικών στην Χιλή και την επόμενη ο υπουργός Γεωργίας στο Βερολίνο και όλοι μιλάνε με διαφορετική γλώσσα για τον ‘’κοινό σκοπό’’ που είναι οι εξαγωγές εμπορευμάτων και υπηρεσιών της χώρας μας.
Το οξύμωρο είναι ότι όλοι αυτοί που ταξιδεύουν για τον ‘’κοινό σκοπό’’ έχουν χτίσει πίσω τους  -μαζί με το υπουργείο Οικονομικών και Ανάπτυξης – δεκάδες εμπόδια  (γραφειοκρατικές υπηρεσίες, οργανισμούς και κρατικοδίαιτα επιμελητήρια/συνδέσμους) που κάνουν την ζωή δύσκολη στις επιχειρήσεις και άρα δεν ευνοούν τις εξαγωγές.
Όλο αυτό το συνονθύλευμα μοιάζει με ένα μοντέλο διασποράς μολυσματικών ασθενειών στον πληθυσμό που τον εξαναγκάζει να υποκύπτει στις επιδιώξεις κάθε περιφερόμενου κομπογιαννίτη, υποβαθμίζοντας την επιστήμη και το κοινωνικό καλό.

Οι επιχειρηματίες πρέπει να γνωρίζουν ότι οι μάχες δίνονται στην διεθνή αγορά και όχι στα κρατικοδίαιτα αναχώματα. Πρέπει να γίνουμε ανταγωνιστικότεροι στην διεθνή σκακιέρα μέσα από οργάνωση και δουλειά στις επιχειρήσεις. Τα εφόδια στο δρόμο της εξωστρέφειας είναι λιγοστά και δεν πρέπει να τα σπαταλάμε!

Σε επόμενο σχόλιο μας θα αναλύσουμε το αντικειμενικό πρόβλημα της έλλειψης τεχνογνωσίας σε θέματα εξωστρέφειας στην χώρας μας και τον υποκριτικό ρόλο των φορέων εξωστρέφειας (συνδέσμοι, επιμελητήρια, ΟΠΕ) και των εμπόρων ''ιδιωτικής κατάρτησης'' πάνω στο θέμα αυτό.

Για το ExportAcademy Team
Δρ.Σκλαβούνος Αριστοτέλης

Το ηλεκτρονικό επιχειρείν και η αποδιοργάνωση του παραδοσιακού λιανεμπορίου

Η ιστορία μάς έδειξε στο παρελθόν πλήθος από  αποδιοργανώσεις αγορών, όπως αυτή του βωβού-ασπρόμαυρου κινηματογράφου και της αναλογικής φωτογράφισης. Πριν από λίγο καιρό γίναμε μάρτυρες της αποδιοργάνωσης της μουσικής βιομηχανίας. Στις μέρες μας ζούμε την αποδιοργάνωση της τηλεοπτικής και εκδοτικής βιομηχανίας.

Πολλές αλλαγές είχαν συχνά σύνθετη μορφή, οι οποίες επέφεραν στη τροφοδοτική αλυσίδα των υπαρχόντων επιχειρηματικών  μοντέλων μια νέα διάσταση. Στην περίπτωση του βωβού κινηματογράφου το νέο δεδομένο ήταν ο ήχος, ενώ στην περίπτωση της αναλογικής φωτογράφισης ήταν η ψηφιοποίηση.  Επιπλέον, σε όλα τα παραπάνω παραδείγματα προστέθηκε ένας νέος παράγοντας  αποδιοργάνωσης, αυτός της αντικατάστασης ενός καναλιού διανομής με ένα άλλο, το Διαδίκτυο.  Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό όμως αυτής ριζοσπαστικής παραλλαγής ήταν ότι το συγκεκριμένο κανάλι διανομής δεν ήταν απλώς ακόμα ένα κανάλι, αλλά ήταν το συγκριτικό  πλεονέκτημα των παικτών της αγοράς.
Ecommerce_Disruption_Retaill

Ξαφνικά, ο εφοδιασμός και η διανομή  μπορούν να διαχωρίζονται ξεκάθαρα και πλέον το ένα είναι ανεξάρτητο από το άλλο. Έτσι, το περιεχόμενο μιας εφημερίδας δεν προϋποθέτει  την έντυπη πια μορφή

Προς νέο ρεκόρ οι ελληνικές εξαγωγές, πάνω από 25 δισ. ευρώ το 2013

Βαθιά «ανάσα» στην πολύπαθη ελληνική οικονομία αναμένεται να δώσουν για μια ακόμη χρονιά οι ελληνικές εξαγωγές, στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας για τη δύσκολη συνέχεια. Ύστερα από το ιστορικό ρεκόρ που κατέγραψαν πέρυσι, εκτιμάται πως και φέτος θα σπάσουν όλα τα «κοντέρ», σημειώνοντας άνοδο 3% και υπερβαίνοντας σε αξία τα 25 δισ. ευρώ!


Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι υπάρχουν εμπόδια στην επίτευξη του παραπάνω στόχου και προειδοποιούν για τους κινδύνους που ελλοχεύουν, όπως την ύφεση στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη δραματική έλλειψη ρευστότητας στην εγχώρια αγορά.

Βιωσιμότητα
Για ένα σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων η κρίση αποτέλεσε το έναυσμα για το μεγάλο βήμα στο εξωτερικό. Για αρκετές από αυτές ήταν μια λύση ανάγκης, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη

Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Οινοτουρισμός και εξαγωγές προτεραιότητα για το ελληνικό κρασί

34 παραγωγοί της Βόρειας Ελλάδας σε εκδήλωση στην Αθήνα
Στους ξένους τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα στρέφονται οι οινοπαραγωγοί της Βόρειας Ελλάδας, με στόχο να αυξήσουν την αναγνωρισιμότητα των ελληνικών κρασιών και τις πωλήσεις τους στο εξωτερικό. «Θέλουμε να στοχεύσουμε και να εκπαιδεύσουμε τους επισκέπτες μας», σημειώνει ο πρόεδρος της εταιρίας Οίνοι Βορείου Ελλάδος, που εκπροσωπεί 34 οινοποιεία, κ. Στέλιος Κεχρής, αναφερόμενος τόσο στους Ελληνες όσο και στους ξένους καταναλωτές.
Οινοτουρισμός και εξαγωγές προτεραιότητα για το ελληνικό κρασί

Ο ίδιος επισημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια και λόγω της κρίσης στη χώρα, οι οινοποιοί προσανατολίστηκαν περισσότερο στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα οι εξαγωγές ελληνικού κρασιού να έχουν ενισχυθεί κατά 20%, μπαίνοντας και σε νέες αγορές, όπως ΗΠΑ, Κίνα, Καναδά και Ρωσία. Οπως υπογραμμίζει, το ελληνικό μικροκλίμα βοηθά να διαμορφωθούν πολλές γηγενείς ποικιλίες, οι οποίες «μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για διαφοροποίηση στον παγκόσμιο αμπελώνα». Σε αυτές περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το ασύρτικο, το ξινόμαυρο και η μαλαγουζιά.

Αναπτύσσοντας το οινοτουριστικό κομμάτι η εταιρία έχει δημιουργήσει τους «Δρόμους του Κρασιού Βορείου Ελλάδος», με οινικές διαδρομές των Κρασιών της Ηπείρου, των Θεών του Ολύμπου, της

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

«Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης δεν υπάρχουν μακρινές χώρες»

Δηλώσεις από τη Χιλή του κ. Δ. Κούρκουλα,  υφυπουργού Εξωτερικών.
Την αναβάθμιση της εικόνας της Ελλάδας και των οικονομικών σχέσεων με τη Χιλή, είχε την ευκαιρία να προωθήσει ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, ο οποίος βρίσκεται από την Τετάρτη στο Σαντιάγο, με την ευκαιρία της συνόδου κορυφής ΕΕ- Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής.

Στη συνάντηση που είχε με τον Χιλιανό ομόλογό του Αλφόνσο Σίλβα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ενδυναμώσουν τον πολιτικό διάλογο και κυρίως τις οικονομικές σχέσεις, οι οποίες, όπως διαπίστωσαν, «έχουν μεγάλα περιθώρια αξιοποίησης».
Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το ΑΠΕ-ΜΠΕ με τον κ. Κούρκουλα, ο υφυπουργός δήλωσε ότι σε αντίθεση με την Αργεντινή, «η Χιλή έχει αναπτύξει την τελευταία 20ετία, μια οικονομία σε υγιείς βάσεις, με χαμηλό έλλειμμα και χρέος, ρυθμό ετήσιας ανάπτυξης, περίπου 5%, ενώ υπάρχει συναίνεση για τα δημοσιονομικά μεταξύ των κομμάτων και ο υπουργός Οικονομικών αποτελεί ένα υπερκομματικό πρόσωπο».
Οι Χιλιανοί ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν την ελληνική τεχνογνωσία στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, να εισάγουν βιομηχανοποιημένα τρόφιμα και να χρησιμοποιήσουν την ελληνική ναυτιλία

H Λιβύη "αγόρασε" από MOH, Saras & Litasco

Εταιρείες από την Ελλάδα, την Ρωσία και την Ιταλία επέλεξε η Λιβύη για να προμηθεύσουν την χώρα με περίπου 2.5 εκατ. τόνους βενζίνης, όπως ανέφεραν traders στο Reuters.

Στις εταιρείες περιλαμβάνονται η ελληνική Motor Oil, η ιταλική Saras και την ρωσική Litasco. Οι εταιρείες και ο Εθνικός Οργανισμός Πετρελαίου της Λιβύης δεν έχουν ακόμα επιβεβαιώσει την είδηση.


Παρά το γεγονός ότι, η Λιβύη ήταν η τρίτη στη σειρά μεγαλύτερη παραγωγός της Αφρικής πριν την εξέγερση του 2011, αντλώντας περί τα 1,6 εκατ. βαρέλια αργού την ημέρα, δεν διαθέτει επαρκή ικανότητα διύλισης για την κάλυψη των εθνικών αναγκών σε βενζίνη.

Επιπλέον, ενώ οι ροές αργού έχουν επιστρέψει κοντά στα προ-πολεμικά επίπεδα, οι διαμαρτυρίες για τον έλεγχο του Εθνικού Οργανισμού Πετρελαίου έχει βάλει στο στόχαστρο τομείς του πετρελαίου,

Ενισχύσεις για νέες επενδύσεις στη Γερμανία

Δυνατότητα επιδότησης, όχι μέσω κάποιου χρηματοδοτικού προγράμματος στην Ελλάδα, αλλά με την επίσημη βούλα της βαυαρικής κυβέρνησης μπορούν να έχουν ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θέλουν ή σκοπεύουν να δραστηριοποιηθούν επί γερμανικού εδάφους.


Συγκεκριμένα, πρόσκληση σε ξένες -μεταξύ των οποίων και ελληνικές- μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αναπτύξουν δραστηριότητα στη Νυρεμβέργη και στο γειτονικό Φιρτ απευθύνουν οι δύο μεγαλουπόλεις της Βαυαρίας, προσφέροντας ένα ελκυστικό πακέτο «γερμανικής» επιδότησης για τους τρεις πρώτους μήνες.

Για μεγάλα περιθώρια αύξησης των ελληνικών εξαγωγών που υπάρχουν στον τομέα των βιολογικών αγροτικών προϊόντων κάνουν λόγο οι Γερμανοί ειδικοί


Με χρηματοδότηση από το υπουργείο Οικονομικών της Βαυαρίας και τη στήριξη του Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου της Νυρεμβέργης, ιδρύθηκε πριν από περίπου έναν χρόνο το NFFX/Business Support Center. Στόχος της πρωτοβουλίας -που είναι μοναδική σε ολόκληρη τη Γερμανία- είναι να προσελκύσει νέες επιχειρήσεις στην περιοχή και να δημιουργηθούν καινούργιες θέσεις εργασίας.

Για μεγάλα περιθώρια αύξησης των ελληνικών εξαγωγών που υπάρχουν στον τομέα των βιολογικών αγροτικών προϊόντων κάνουν λόγο οι Γερμανοί ειδικοί

Αυτό που ουσιαστικά προσφέρει η βαυαρική κυβέρνηση στο όνομα της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας απευθυνόμενη στον επιχειρηματικό κόσμο αρκετών χωρών, μεταξύ των οποίων και της

Θετικά σημάδια στις εξαγωγές ένδυσης- κλωστοϋφαντουργίας

Ανοδικά κινήθηκαν οι εξαγωγές ενδυμάτων και κλωστοϋφαντουργικών, το τρίμηνο Αυγούστου- Οκτωβρίου 2012. Σύμφωνα με την επεξεργασία από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πλεκτικής Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ) των στατιστικών στοιχείων, στο διάστημα Αυγούστου- Οκτωβρίου, («ουσιαστικά στο δίμηνο Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου, αφού ο Αύγουστος είναι σχεδόν «νεκρός» μήνας» διευκρινίζει ο ΣΕΠΕΕ), οι εξαγωγές ενδυμάτων σημείωσαν αύξηση 10,2% και ανήλθαν στα 114,3 εκατ. ευρώ έναντι 103,7 εκατ. ευρώ, την αντίστοιχη περίοδο του 2011.


Ειδικότερα, οι εξαγωγές πλεκτών ενδυμάτων κατέγραψαν αύξηση 12,5% και ανήλθαν στα 75,5 εκατ. ευρώ, έναντι 67,1 εκατ. ευρώ, το 2011, ενώ οι εξαγωγές υφαντών ενδυμάτων παρουσίασαν αύξηση 6% και ανήλθαν στα 38,8 εκατ. ευρώ, το 2012. Παράλληλα, σημαντική αύξηση κατά 25,5% καταγράφηκε στην κλωστοϋφαντουργία, όπου οι εξαγωγές έφτασαν, στο συγκεκριμένο τρίμηνο, τα 82,1 εκατ. ευρώ έναντι 65,4 εκατ. ευρώ, το 2011.

Συνολικά, όμως, από την αρχή του χρόνου, η πορεία των εξαγωγών είναι αρνητική. Στο δεκάμηνο Ιανουαρίου- Οκτωβρίου, η αξία των εξαγωγών ενδυμάτων είναι μειωμένη κατά 11,8%, στα 411,3 εκατ. ευρώ έναντι 466,3 εκατ. ευρώ, το 2011. Αντίστοιχα, στην κλωστοϋφαντουργία, η μείωση ανέρχεται στο 8,9%, από 339,5 εκατ. ευρώ, το 2011, στα 309,2 εκατ. ευρώ, το 2012.

Όπως επισημαίνει ο ΣΕΠΕΕ, η πορεία των εξαγωγών του κλάδου επηρεάστηκε αρνητικά, εξαιτίας του άσχημου πρώτου εξαμήνου του 2012 και, κυρίως, στην περίοδο των εκλογών (Απριλίου-

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Καστοριά: Ξεπέρασαν τα 240 εκατ. οι εξαγωγές γούνας

Mε αριθμητική αύξηση των επιχειρήσεων τους στο Ντουμπάι και με σαφή προσανατολισμό στην εξασφάλιση των γουνοδερμάτων επί ελληνικού εδάφους, ώστε να συμπιεστεί το κόστος παραγωγής, οι Έλληνες γουναράδες πηγαίνουν κόντρα στην οικονομική κρίση και οδηγούν τον κλάδο τους σε ανοδική πορεία προσφέροντας, μάλιστα, νέες θέσεις εργασίας σε μία εποχή που η ανεργία "καλπάζει", ιδίως στην περιφέρεια.

 
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι ο κλάδος της γούνας στην Καστοριά, σε επίπεδο τζίρου, ενισχύθηκε κατά 20% πέρυσι έναντι του 2011 και σε απόλυτο αριθμό οι εξαγωγές ξεπέρασαν τα 240 εκατ. ευρώ, ενώ πλέον οι εγγεγραμμένες επιχειρήσεις του κλάδου υπερβαίνουν τις 3573, όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς Φαίδων Γκιάτας.
Υπενθυμίζεται ότι το 2007, ο ετήσιος τζίρος του κλάδου της γούνας διαμορφωνόταν στα 450 εκατ. ευρώ και την επόμενη διετία υποχώρησε συνολικά σε ποσοστό 80%.

Νούμερο ένα εξαγωγικός προορισμός της ελληνικής γούνας παραμένει η Ρωσία (Μόσχα, Αγία

Eurobank: Στο 39% του ΑΕΠ μπορούν να φθάσουν οι εξαγωγές το 2020

O λόγος των εξαγωγών προς το ΑΕΠ θα φθάσει το 39% το 2020, από 25% τώρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις έκδοσης της Eurobank με τίτλο "Η βελτίωση της Ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής Οικονομίας και οι Προϋποθέσεις για ένα Εξωστρεφές Πρότυπο Ανάπτυξης". Στη μελέτη αναφέρεται ότι το εξωτερικό έλλειμμα έχει μειωθεί σημαντικά από την έναρξη της κρίσης και ιδίως το 2012. Συνολικά, το έλλειμμα του ΙΤΣ αναμένεται να περιοριστεί κάτω του 5% του ΑΕΠ το τέλος του 2012 από περίπου 15% του ΑΕΠ το 2008.
Εντυπωσιακότερη είναι η πρόοδος στο εμπορικό έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών πλην πλοίων και καυσίμων, το οποίο μειώθηκε κατά 50% τα τελευταία τρία έτη και μετεστράφη σε πλεονασματικό ήδη από το τέλος του 2011.
Ωστόσο, η μείωση του εμπορικού ελλείμματος την τελευταία τριετία οφείλεται πρωτίστως στη μείωση των εισαγωγών αγαθών και δευτερευόντως μόνο στην ανάκαμψη των εξαγωγών. Περαιτέρω, η μείωση των εισαγωγών αφορά σε μεγάλο βαθμό μείωση επενδύσεων σε πάγιο

Λουμίδης Παπαγάλος: Ενα από τα σημαντικότερα κεφάλαια στην ιστορία του ελληνικού καφέ

Ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια στην ιστορία του ελληνικού καφέ έχει την υπογραφή Λουμίδης Παπαγάλος. Το 1919 άνοιξε στον Πειραιά το πρώτο κατάστημα πώλησης «έτοιμου καφέ Λουμίδης». Ήταν το αποτέλεσμα εκτεταμένης έρευνας και επίπονων προσπαθειών που άλλαξε για πάντα τα δεδομένα στην κατηγορία του ελληνικού καφέ.

 
 

Από το 1974 λειτουργεί στα Οινόφυτα ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο, εξειδικευμένο στην παραγωγή καφέ. Ετησίως εκεί παράγονται 6.500.000 κιλά ελληνικού καφέ, ενώ μόνο μέσα στην τελευταία δεκαετία έχει διπλασιαστεί ο όγκος παραγωγής, που καλύπτει τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς σε ελληνικό καφέ, αλλά και τις εξαγωγές στις ελληνικές κοινότητες παγκοσμίως.

Αξιοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας η Nestle Ελλάς διασφαλίζει την ποιότητα του προϊόντος σε κάθε παραγωγικό στάδιο ξεχωριστά, με στόχο ένα τελικό αποτέλεσμα που καλύπτει

Ελληνική καινοτομία: Μέλι με χρυσό 24 καρατίων

Η χρυσή ιδέα του Γιάννη Καρυπίδη και της Σταυρούλας Θεοδώρου, δημιουργών της εταιρείας Stayia Farm στην Εύβοια για τον συνδυασμό του ελληνικού θυμαρίσιου μελιού με φύλλα βρώσιμου χρυσού 24 καρατίων
  Η Stayia Farm κατοχύρωσε το μέλι με φύλλα βρώσιμου χρυσού με πατέντες σε Ευρώπη και Αμερική. Παράλληλα, πλαισίωσε το «χρυσό» μέλι με ακόμη 10 προϊόντα δημιουργώντας τη σειρά Vasilissa: μέλι με λεβάντα, με κανέλα, με κόκκινη καυτερή πιπεριά, μέλι ελάτης, ρείκι, θυμαρίσιο, με γκότζι μπέρι, με βασιλικό πολτό, βασιλικό πολτό και γύρη και με μαστίχα Χίου. Ο ίδιος σημειώνει ότι προκειμένου η εταιρεία να ανταποκριθεί στην προβλεπόμενη αύξηση της ζήτησης για τα προϊόντα Vasilissa θα προχωρήσει στον τριπλασιασμό της παραγωγής μελιού
από την άνοιξη του 2013.

Η εταιρεία έχει υποβάλλει αίτηση στη ΒΙΟ Ελλάς για τη βιολογική πιστοποίηση του μελιού και

Παραγωγική μονάδα στις ΗΠΑ σχεδιάζει η «Ολυμπος-Τυράς»

Τη δημιουργία βιομηχανικής μονάδας στις ΗΠΑ για την παραγωγή γιαουρτιού για τις ανάγκες της τοπικής αγοράς, διερευνά ο Θεσσαλικός όμιλος της «Ολυμπος-Τυράς», με αποτέλεσμα εάν ευοδωθούν τα σχέδιά του, να αποτελέσει τη δεύτερη ελληνική γαλακτοβιομηχανία, η οποία θα αποκτήσει εκεί εργοστάσιο μετά τη ΦΑΓΕ.

Παραγωγική μονάδα στις ΗΠΑ σχεδιάζει η «Ολυμπος-Τυράς»

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Η», η διοίκηση της «Όλυμπος-Τυράς» φέρεται να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο υλοποίησης αυτής της επένδυσης στις ΗΠΑ, καθώς εκτιμά ότι μόνο έτσι μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις μερίδιο στην αχανή και αναπτυσσόμενη αμερικανική αγορά του greek style yogurt.


«Όταν ένα προϊόν έχει 50 ημέρες ζωή και κάνει 25 ημέρες για να φτάσει στον προορισμό του, είναι σαφές πως οι εξαγωγές απευθείας από την Ελλάδα στις ΗΠΑ προϊόντων γιαούρτης ενέχουν κάποια μειονεκτήματα», επισημάνθηκε σχετικά στην «Η.

Στο πλαίσιο αυτό, η «Όλυμπος» έχει σταματήσει να εξάγει προϊόντα γιαούρτης στις ΗΠΑ, αλλά συνεχίζει να πωλεί τυροκομικά είδη.

Ανάπτυξη 8,5%
Η αγορά των προϊόντων γιαούρτης στις ΗΠΑ έχει συνολικό ετήσιο όγκο 1,94 εκατ. τόνους, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, με τζίρο που από 4 δισ. δολάρια το 2005, έφτασε το 2011 στα

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Σε προαιρετική βάση εφεξής η εγγραφή στα Ειδικά Μητρώα Εξαγωγέων του ΕΒΕΑ

Σε προαιρετική βάση θα γίνεται η τήρηση του Ειδικού Μητρώου Εξαγωγέων στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, με κύριο στοιχείο την απλούστευση της διαδικασίας και των δικαιολογητικών που θα απαιτούνται για την καταχώρηση σε αυτό (αίτηση και ταμειακή ενημερότητα).
Αυτό αποφάσισε η διοικητική επιτροπή του επιμελητηρίου, διότι όπως εκτιμά με αυτό τον τρόπο θα διατηρηθεί η βάση δεδομένων με τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα έχουν οφέλη όπως η καταχώρησή τους στον Οδηγό Ελλήνων Εξαγωγέων, η διευκόλυνση εύρεσης συνεργασιών με επιχειρήσεις στο εξωτερικό και η παροχή μελλοντικών υπηρεσιών για καλύτερη διευκόλυνση των εξαγωγών τους.
 
Σύμφωνα με τον Ν. 4072/2012, άρθρο 35, §3, (ΦΕΚ 86/11-4-12, Α΄ Τεύχος), καταργείται η

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Οι πολυεθνικές που ρίχνουν λεφτά στην Ελλάδα

To θετικό κλίμα για επενδύσεις στη χώρα μας φαίνεται ότι έχει αποκτήσει στέρεες βάσεις στέλνοντας ενθαρρυντικά μηνύματα στο εξωτερικό και το εσωτερικό.

Μετά την Cosco, την Unilever και την Phillip Morris, μία ακόμη μεγάλη πολυεθνική ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει στην Ελλάδα μεταφέροντας μέρος της παραγωγής της εδώ.

Οι πολυεθνικές που ρίχνουν λεφτά στην Ελλάδα
Η γερμανική Henkel διαβλέποντας τις ευκαιρίες που προσφέρει η ελληνική αγορά, ήρθε σε συμφωνία με την ελληνική βιομηχανία απορρυπαντικών ROLCO ΒΙΑΝΙΛ, για την παραγωγή σε πρώτη φάση προϊόντων που θα καλύψουν τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς. Ωστόσο, η σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο σε δεύτερη φάση να ακολουθήσουν και εξαγωγές.
Η συμφωνία προβλέπει ότι η ROLCO θα παράγει για λογαριασμό της Henkel τα απορρυπαντικά Dixan και Neomat, ενώ στη συνέχεια αναμένεται να ξεκινήσει η παραγωγή και άλλων προϊόντων.
Η συνεργασία αυτή είναι πολύ σημαντική καθώς η ROLCO είναι μία αμιγώς ελληνική επιχείρηση, που ασχολείται με την ανάπτυξη, παραγωγή και διάθεση απορρυπαντικών, ειδών καθαρισμού και σαπουνιών.

Στο ένα τρίτο η παραγωγή μη μεταλλικών ορυκτών

Σε επίπεδα τα οποία είναι κατά 67,5% χαμηλότερα από τα αντίστοιχα του έτους 2005, υποχώρησε το 2012 ο όγκος της παραγωγής του κλάδου παραγωγής τσιμέντου και άλλων δομικών υλικών από μη μεταλλικά ορυκτά.
Η μέση τιμή του κλαδικού δείκτη παραγωγής την περίοδο Ιανουαρίου- Νοεμβρίου 2012 (2005: 100 μονάδες) βρέθηκε στις 32,5 μονάδες. Ωστόσο, η διεύρυνση των εξαγωγών τσιμέντου και άλλων δομικών υλικών από μη μεταλλικά ορυκτά περιόρισε σε χαμηλότερα επίπεδα από το 2011 τη διαρκή, κατά τα τελευταία χρόνια, παραγωγική συρρίκνωση της ελληνικής βιομηχανίας μη μεταλλικών ορυκτών, η παραγωγή της οποίας είχε μειωθεί το 2011 κατά 36,2%, έναντι πτώσης 14,2% το 2010, 24,2% το 2009, 6,5% το 2008 και 6,1% το 2007.

Η συρρίκνωση του όγκου της παραγωγής του κλάδου το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου- Νοεμβρίου 2012 ανήλθε σε 17,5%, έναντι 4,5% του συνόλου της βιομηχανικής παραγωγής. Η πτώση της παραγωγής του, μολονότι είναι πολλαπλάσια αυτής της συνολικής βιομηχανικής παραγωγής της χώρας, λόγω της συνεχιζόμενης καθίζησης της εγχώριας οικοδομικής δραστηριότητας, δεν παύει να είναι κατά 50% μικρότερη από εκείνη που είχε καταγραφεί την ίδια περίοδο του 2011. Επίσης, καταγράφηκε πτώση του κύκλου εργασιών του το τελευταίο δωδεκάμηνο με διαθέσιμα στοιχεία, χαμηλότερη από εκείνη που είχε καταγραφεί το αντίστοιχο προηγούμενο δωδεκάμηνο.

Ο κλάδος την περίοδο Ιανουαρίου- Νοεμβρίου 2012 παρουσίασε, όπως προαναφέρθηκε, μείωση του όγκου της παραγωγής του κατά 17,5%. Η πτώση είναι σημαντικά χαμηλότερη από εκείνη που είχε καταγραφεί την ίδια

Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

ΓΑΙΑ AE: Πρωταθλήτρια στις εξαγωγές ελαιολάδου

Η μοναδική ελληνική εταιρεία τροφίμων μεταξύ των δέκα υποψηφίων που διεκδικούν το πρώτο βραβείο στην κατηγορία The Import/ Export Award
Gaea AE: Πρωταθλήτρια στις εξαγωγές ελαιολάδου
Συσκευαστήριο της εταιρείας τροφίμων Gaea AE. Το βασικό της προϊόν είναι το τυποποιημένο ελαιόλαδο, που καλύπτει το 50% των πωλήσεών της, ακολουθούν οι τυποποιημένες βρώσιμες ελιές με 33% και το υπόλοιπο 17% είναι διάφορα άλλα προϊόντα (σάλτσες, πατέ κλπ)
 
Με εφαλτήριο το ελαιόλαδο και τη βρώσιμη ελιά, η Gaea AE, μια κατ' εξοχήν εξαγωγική, αλλά και πολυμετοχική εταιρεία, κατόρθωσε να υπερβεί τα αδιέξοδα και το ασφυκτικό πλαίσιο παρακμής που έχει διαμορφώσει στην ελληνική αγορά η οικονομική κρίση, επενδύοντας στις διεθνείς αγορές. Εφέτος είναι η μοναδική ελληνική εταιρεία τροφίμων μεταξύ των δέκα υποψηφίων που διεκδικούν

Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Η «φέτα» Τασμανίας βλάπτει σοβαρά τις ελληνικές εξαγωγές

Προβλήματα για το προϊόν σε ξένες αγορές, αφού η ΠΟΠ ισχύει μόνο εντός Ε.Ε.

«Φέτα» Τασμανίας, «φέτα» Ουισκόνσιν, «φέτα» Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Δυστυχώς δεν πρόκειται για ανέκδοτο, αλλά για προϊόντα που κατακλύζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ σε μεγάλες αγορές, όπως της Αυστραλίας και των ΗΠΑ, επιφέροντας ισχυρό πλήγμα στις ελληνικές εξαγωγές. Αν και δεν είναι εύκολο να υπολογισθούν τα διαφυγόντα κέρδη για τις ελληνικές επιχειρήσεις, ενδεικτικό του προβλήματος είναι ότι για παράδειγμα το 90% της κατανάλωσης τυριού τύπου «φέτας» στις ΗΠΑ καλύπτεται από παραγόμενα εκεί προϊόντα.

 
Το πρόβλημα, ειδικά με τη φέτα, είναι ότι η κατοχύρωσή της ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) ισχύει μόνο εντός των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στις τρίτες χώρες ο καθένας μπορεί να πουλάει λευκό τυρί βαφτίζοντάς το «φέτα», είτε αυτό παράγεται στην Ηπειρο, είτε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στην Αυστραλία, σύμφωνα με την εικόνα που μεταφέρουν τόσο ελληνικές επιχειρήσεις που ήδη εξάγουν τα προϊόντα τους εκεί όσο και οι εμπορικοί ακόλουθοι που

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Αύξηση σημειώνει η κατανάλωση ελληνικού ελαιολάδου στο Βέλγιο

Με μικρά αλλά σταθερά βήματα

Μίκρη αύξηση της κατανάλωσης ελληνικού ελαιολάδου απο μέρους βελγικών οικογενειών διαπιστώνεται τα τελευταία χρόνια, όπως σημειώνεται σε έκθεση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας στο Βέλγιο, ενώ οι εξαγωγές ελιών της χώρας μας στη συγκεκριμένη αγορά κατέχουν μερίδιο 22,2% των συνολικών βελγικών εισαγωγών, επί του προϊόντος αυτού.
Αύξηση σημειώνει η κατανάλωση ελληνικού ελαιολάδου στο Βέλγιο

Το Βέλγιο, χώρα καθαρά εισαγωγική σε ελαιόλαδο, καλύπτει τις ανάγκες της εσωτερικής ζήτησης με εισαγωγές κυρίως από την Ισπανία και την Ιταλία και σε μικρότερο βαθμό από την Γαλλία, την Ελλάδα και την Τυνησία.

Παρά το γεγονός ότι το ελληνικό ελαιόλαδο αναγνωρίζεται για την ανώτερη ποιότητά του και την υψηλή διατροφική αξία του, και παρ' όλη τη σχετικά ανταγωνιστική τιμή του, παραδοσιακά ο Βέλγος καταναλωτής προτιμά το ισπανικό ή ιταλικό λάδι.

Στη μεγαλύτερη κατηγορία των βελγικών εισαγωγών ελαιολάδου, το «λοιπό παρθένο ελαιόλαδο», με συνολική αξία εισαγωγών το 2011 στα 43,04 εκατ. ευρώ, η Ισπανία κατείχε κυρίαρχο μερίδιο 38% (με εξαγωγές 16,46 εκατ. ευρώ), ακολουθούμενη από τις Ιταλία με μερίδιο 34% (εξαγωγές 14,74

Kρήτη : επιχειρηματικές συναντήσεις με άραβες εκπροσώπους εταιρειών

Την ιδιαίτερη ικανοποίησή τους για τη συμμετοχή επιχειρηματιών και παραγωγών του Ηρακλείου και του Λασιθίου στις συναντήσεις με τους εκπροσώπους των αραβικών εταιρειών εκφράζουν οι διοικήσεις των Επιμελητηρίων Ηρακλείου και Λασιθίου, αντίστοιχα.


Τα επιχειρηματικά ραντεβού, στις 16/01/2013, στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, για την προώθηση Κρητικών προϊόντων στο Λίβανο και το Κουβέιτ, ξεπέρασαν τα 70 και διήρκησαν από τις 10.30 το πρωί έως τις 19.30 το απόγευμα.
«Το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών και των παραγωγών αποτελεί ιδιαίτερα αισιόδοξο μήνυμα για τη δυναμική της τοπικής παραγωγικής βάσης και αποδεικνύει ότι, παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες, παραμένει ζωντανή αναζητώντας διεξόδους σε νέες αγορές» τονίζουν στην κοινή δήλωσή τους οι Πρόεδροι των δύο Επιμελητηρίων κ.κ. Μανώλης Αλιφιεράκης και Θωμάς Χαριτάκης.
Τα δύο Επιμελητήρια ευχαριστούν την Περιφέρεια Κρήτης για την συνεργασία της στην εκδήλωση και δηλώνουν την προθυμία να συνδιοργανώσουν αντίστοιχες δράσεις που δίνουν προοπτική στις τοπικές επιχειρήσεις.
Να σημειωθεί ότι με τη συγκατάθεση των συμμετεχόντων στις συναντήσεις, όσα προϊόντα παρουσιάστηκαν ως εκθέματα - παξιμάδι, λάδι, ελιές, σταφίδες, τυρί - και δεν επεστράφησαν στις εταιρείες, διατέθηκαν ήδη στα συσσίτια της Αγίας Τριάδας.

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Τούρκοι επιχειρηματίες επενδύουν τώρα στην Ελλάδα

Δυναμική είσοδο στην οικονομική ζωή της χώρας κάνουν ισχυροί Τούρκοι επιχειρηματίες, με στόχο να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που αναδύονται σε διάφορους τομείς. Η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και το κάλεσμα που έχει απευθύνει η κυβέρνηση στους ξένους επενδυτές, ανεξαρτήτως εθνικότητας, έχουν κινητοποιήσει τους γείτονες, οι οποίοι παρά την επιφυλακτικότητα της κοινής γνώμης δείχνουν έντονο ενδιαφέρον να αναπτύξουν μεγαλύτερη δραστηριότητα επί ελληνικού εδάφους και να συνεργαστούν με Έλληνες συναδέλφους τους.


Η χρονική συγκυρία εξάλλου είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή καθώς ύστερα από πέντε χρόνια βαθιάς ύφεσης οι αξίες των εγχώριων περιουσιακών στοιχείων έχουν υποχωρήσει και παράλληλα οι αντοχές των ντόπιων επιχειρηματιών έχουν εξασθενίσει σημαντικά, με αποτέλεσμα να υπάρχει χώρος σε όσους έχουν τα κεφάλαια και την οικονομική ευρωστία να αποκτήσουν παρουσία ή και να την επεκτείνουν.
Τούρκοι επιχειρηματίες επενδύουν τώρα στην Ελλάδα

Στο επίκεντρο των Τούρκων επιχειρηματιών βρίσκονται οι μαρίνες ελλιμενισμού και οι τραπεζικές εργασίες, ενώ ενδιαφέρον υπάρχει για τις αποκρατικοποιήσεις με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ. Αναλυτικότερα, ο όμιλος Dogus, που ελέγχεται από τον τέταρτο πλουσιότερο άνθρωπο της Τουρκίας, Φερίτ Σαχένκ, εμφανίζεται αποφασισμένος να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στον κλάδο της διαχείρισης μαρίνων.

Πριν από μερικούς μήνες έδωσε τα χέρια με τη Lamda Develop-ment του ομίλου Λάτση για τη δημιουργία κοινής εταιρείας, η οποία θα επενδύσει σε τουριστικές μαρίνες, ενώ σύμφωνα με

Η Αφρική μπορεί να παράγει τα τρόφιμα που χρειάζεται

Ο αριθμός των ανθρώπων που μαστίζονται από την πείνα στις φτωχότερες χώρες της Αφρικής αυξάνεται παρά την πρόοδο στην παραγωγή τροφίμων, λένε οι ερευνητές της Oxfam. Παροτρύνουν επίσης τους ευρωπαίους δωρητές και τις αφρικανικές κυβερνήσεις να επενδύσουν περισσότερο στις μικρές εκμεταλλεύσεις και να δώσουν στους αγρότες μεγαλύτερη συμμετοχή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
Μία νέα έκθεση από την ομάδα κατά της παγκόσμιας φτώχειας (Oxfam) αναφέρει ότι περισσότεροι από 230 εκατομμύρια ανθρώποι – με άλλα λόγια 1 στους 4 αφρικανούς που ζουν στα νότια της Σαχάρας- είναι υποσιτισμένοι, σε ποσοστό πάνω από 38% από ό, τι 20 χρόνια πριν.

Παρ’ ότι η Oxfam σημειώνει μεγάλη βελτίωση στη διαθεσιμότητα τροφίμων και την υγιεινή διατροφή σε πολλές αφρικανικές χώρες, λέει ότι η προσβασιμότητα στη γη και η μείωση των επενδύσεων στον τομέα της γεωργίας κρατούν πάρα πολλούς ανθρώπους στη φτώχεια.

Τα πορίσματα υποστηρίζονται σε μεγάλο βαθμό από διεθνείς οργανισμούς που ανησυχούν για την

Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Η επιχειρηματική εξωστρέφεια επιβραβεύεται

Οσες εταιρείες εξάγουν κερδίζουν
 
Μέσα σε ένα κλίμα συνεχιζόμενης οικονομικής αβεβαιότητας, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε διεθνές επίπεδο αναφέρουν σημαντικά καλύτερα έσοδα και κέρδη σε σύγκριση με τις εταιρείες που περιορίζονται στην εγχώρια αγορά. Αυτό συμβαίνει όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την παγκόσμια έρευνα της Regus, προμηθευτής λύσεων γραφείου. Η έρευνα αφορούσε εξαγωγές και κατέγραψε τις απόψεις πάνω από 20.000 ανώτερων διοικητικών στελεχών από περισσότερες από 90 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 50% των εταιρειών που κάνουν εξαγωγές αναφέρει αύξηση των κερδών κατά τους τελευταίους 12 μήνες σε σύγκριση με το μόλις 38% των εταιρειών που δραστηριοποιούνται μόνο σε εγχώριο επίπεδο.
Και ενώ η Ευρώπη - παρά τις συνεχιζόμενες οικονομικές ανησυχίες σχετικά με το μέλλον του Ευρώ - αποτελεί το δημοφιλέστερο προορισμό για τις ελληνικές επιχειρήσεις, η Κίνα αποτελεί μια αυξανόμενα δημοφιλή και κερδοφόρο αγορά, όπως επίσης και η Μέση Ανατολή.
"Η έρευνά μας πραγματικά αποδεικνύει το όφελος της επέκτασης στο εξωτερικό", δηλώνει η κυρία Κατερίνα Μάνου, εκπρόσωπος της Regus. "Είναι όμως ιδιαίτερα σαφές ότι οι εταιρείες που θέλουν να επεκταθούν στο εξωτερικό έχουν να αντιμετωπίσουν σημαντικές προκλήσεις. Όταν ξεθωριάσει κάπως ο αρχικός ενθουσιασμός, οι εταιρείες ανακαλύπτουν ότι βρίσκονται παγιδευμένες στον κυκεώνα της γραφειοκρατίας και των διαφορετικών συστημάτων/κανονισμών ή δυσκολεύονται πολύ να εδραιώσουν μια φυσική παρουσία σε μια ξένη χώρα " καταλήγει η ίδια.

Βασικά ευρήματα και στατιστικά στοιχεία

∙ Κατά τους 12 τελευταίους μήνες, το 50% των εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε διεθνές

Start Acting: Η σημασία της νεανικής επιχειρηματικότητας


 


Το Ελληνικό Ινστιτούτο Διοικήσεως Παραγωγής Προϊόντων & Υπηρεσιών (ΕΙΔΙΠ) της ΕΕΔΕ διοργανώνει την Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013 στην ΕΕΔΕ (Λ. Ιωνίας 200 & Ιακωβάτων, Πατήσια) και ώρα 17.30 την εκδήλωση με τίτλο: «Start Acting: Η σημασία της νεανικής επιχειρηματικότητας».

Τους τελευταίους μήνες, μια ομάδα τελειοφοίτων από διάφορες σχολές του Ε.Μ.Π., εργάστηκε στην κατεύθυνση της ανασύστασης του φοιτητικού τμήματος του Ελληνικού Ινστιτούτου Διοίκησης Παραγωγής Προϊόντων και Υπηρεσιών (ΕΙΔΙΠ) της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ).



Έγινε αντιληπτό, ότι σύσσωμη η ομάδα μοιράζεται ερεθίσματα και προβληματισμούς που σχετίζονται με τη σημασία της καινοτομίας, της εξωστρέφειας, της παραγωγής, της προτροπής των νέων να δημιουργήσουν καθώς και της ανάδειξης της επιχειρηματικότητας ως διέξοδο από την

Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Έπιασε τα 3 ευρώ το κιλό το ελαιόλαδο στην ισπανική αγορά

Πωλήσεις στα 3 ευρώ το κιλό πραγματοποιούν τις τελευταίες ημέρες οι ισπανοί παραγωγοί για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, καθώς πλέον η παραγωγή ελαιολάδου της Ισπανίας υπολογίζεται όλο και πιο χαμηλή.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι τρέχουσες τιμές σηματοδοτούν συνολική αύξηση κατά περισσότερο από 1 ευρώ σε σύγκριση με τις αντίστοιχες περσινές τιμές, οι οποίες διαμορφώνονταν στα 1,85-1,95 ευρώ το κιλό.


Το ξέσπασμα αυτό στην αγορά οφείλεται στην διαπίστωση των ισπανών πως τελικά οι φετινές αποδόσεις θα κινηθούν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της συντονιστικής επιτροπής αγροτικών και κτηνοτροφικών οργανώσεων (COAG) της Γρανάδα στην Ισπανία, η παραγωγή ελαιολάδου κατά την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο θα φθάσει περίπου τους 30.000 τόνους, μειωμένη κατά 80% σε σύγκριση με την παραγωγή της περασμένης χρονιάς που έφτασε τους 150.000 τόνους.

Πηγή : Agonews - Kατσένιος Νίκος      

Ενημερωτικές εκδηλώσεις με θέμα «Δυνατότητες ανάπτυξης εξαγωγικής δραστηριότητας στις χώρες GCC (Gulf Cooperation Council )» και ειδικότερα της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

O Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ) στo πλαίσιο του Προγράμματος Δράσης 2013, σας προσκαλεί σε ενημερωτικές εκδηλώσεις που θα γίνουν στην Αθήνα (Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Οργανισμού, Μαρ. Αντύπα 86-88, Ηλιούπολη, 163 46 ) την Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013 και ώρα 17:00
και στη Θεσσαλονίκη ( Ξενοδοχείο «Τhe ΜΕΤ Hotel», 26ης Οκτωβρίου 48 , 546 27 ) την Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013 και ώρα 17:00,


με θέμα "Δυνατότητες ανάπτυξης εξαγωγικής δραστηριότητας στις χώρες GCC (Gulf Cooperation Council )» και ειδικότερα της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων".





Κύριοι ομιλητές:
  • Κος Θ. Ξυπολιάς , Σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Α΄ Τζέντα , Σ. Αραβία
  •  Κα Φ. Λένου , Γραμματέας Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Α΄ Η.Α.Ε
  • Kος Matt Denton, Αντιπρόεδρος της εταιρείας Daily Mail Group (DMG)Κος Andy White, Διευθυντής της εταιρείας Daily Mail Group (DMG)


Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Εάν θέλουμε μια Καλή Χρονιά, μπορούμε να την έχουμε!

Οι ευχές για μια  Καλή Χρονιά θα γίνουν πραγματικότητα εάν εμείς οι ίδιοι πιστέψουμε στην δύναμη της σκέψης μας και ανατρέψουμε την αρνητική ψυχολογία μέσα μας.

Η χώρα μας δοκιμάστηκε τα τελευταία 3 χρόνια από μια πρωτόγνωρη  κρίση αξιών. Όμως εκτιμούμε ότι κάτι νέο θα γεννηθεί από τις στάχτες του παλαιού και πρέπει να είμαστε παρόντες.
Η ExportAcademy θα ξεκινήσει με τον καινούργιο χρόνο την δημοσίευση άρθρων κάνοντας στην αρχή 15-νθημερη και αργότερα εβδομαδιαία ανασκόπηση του χώρου των εξαγωγών. Ευχόμαστε σε όλους καλό ξεκίνημα!

Για την ώρα βρήκαμε ενδιαφέροντα τα μικρά σταχυολογήματα αρκετών επωνύμων που δημοσιεύτηκαν από το Bloomberg και αναδημοσιευτήκαν από το capital.gr και σας τα παραθέτουμε για προβληματισμό!
Το ΕxportAcademy Team

Export Academy

Export Academy