Σελίδες

Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Εκδηλώσεις Φθινοπώρου 2014 (δυναμικό αρχείο)

Εκδηλώσεις στο χώρο των εξαγωγών


Passort Greece της Central Market, 2-4 Σεπτεμβρίου στο ξενοδοχείο Electra Palace στην Αθήνα

Έκθεση ASIA FRUIT LOGISTICA 2014, 3-5 Σεπτεμβρίου 2014, Hong Kong
Workshop “Doing Business with Latin America”, 11 Σεπτεμβρίου, ΣΕΒ-Αθήνα

Έκθεση Γεωργικών Επιχειρήσεων, Τίρανα, 25-28 Σεπτεμβρίου 2014.

Επιχειρηματική αποστολή στο Βιετνάμ (Ανόι & Σαϊγκόν), του ΣΕΒ-Επιχειρηματικό Συμβούλιο Διεθνών Δράσεων και του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας-Βιετνάμ, 5-10/10/2014 
Ελληνογερμανικό Forum Τροφίμων στο Costa Navarino, 8-10/10/2014. Διημερίδα προώθησης ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων και Β2Β συναντήσεων γερμανικών εταιριών με Έλληνες παραγωγούς.
GreekGourmet & Wine Expo,στοMövenpick Hotel Zürich Regensdorf στη Ζυρίχη  στις 9-10 Οκτωβρίου 

Πολυσυνέδριο: Innovationand Growth - Green Business-  Θεσσαλονίκη, Porto Pallace 10 - 11/10/2014
Επιχειρηματική αποστολή στο Παρίσι - Έκθεση SIAL Paris 19-23 October 2014
12η Επιχειρηματική Συνάντηση Κορυφής στο Μεξικό 26-28 Οκτωβρίου 2014 (ΕΒΕΑ - Τμήμα Διεθνών Σχέσεων)


Διεθνής διάσκεψη δικτύωσης για τον Ορίζοντα 2020 στο  Dusseldorf στις 30 Οκτωβρίου 2014

China International Industry Fair 2014 4-8 Νοεμβρίου 2014 (ΕΒΕΑ-Τμήμα Διεθνών Σχέσεων)

Διεθνής εκδήλωση MEDICA 2014 στο Dusseldorf στις 12-14 Νοεμβρίου 2014

Επιχειρηματική αποστολή ΔΕΘ-Helexpo στην Αυστραλία,  Μελβούρνη-Σύδνευ, 18-25 Νοεμβρίου 2014
Ελληνική συμμετοχή στην Έκθεση FOOD & LIFE 2014 στο Μόναχο,  26-30 Νοεμβρίου 2014 (ΕΒΕΑ -Τμήμα Διεθνών Σχέσεων)

Εκδηλώσεις στο χώρο της νεανικής επιχειρηματικότητας


European Business Growth Catalyst στο ALBA στις 9 Σεπτεμβρίου 2014

Εκκίνησή του  VenturGarden στο ALBA στις 29 Σεπτεμβρίου 2014

ΚΥΚΛΑΔΕΣ ... και του πουλιού το γάλα

Με συνολικό τζίρο που κυμαίνεται από 35 έως 40 εκατομμύρια ευρώ, οι εξαγωγές των Κυκλάδων δεν έχουν αποκτήσει μαζικό χαρακτήρα εξαιτίας της έλλειψης ενιαίας παραγωγικής βάσης που οφείλεται στο γεωγραφικό κατακερματισμό.
Αυξανόμενη εξαγωγική δυναμική επιδεικνύουν τα τοπικά κρασιά, παρά τις μικρές παραγόμενες ποσότητες (σε σχέση με τις ανάγκες εξωτερικών αγορών) χάρη στα μοναδικά χαρακτηριστικά τους και την υψηλή ποιότητά τους, δήλωσε στην «Κ.Ε.» ο Γιάννης Ρούσσος, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων: «Η εξαγωγική δραστηριότητα του νομού μας κατά κύριο όγκο αφορά σε παραδοσιακά προϊόντα διατροφής, βιομηχανικά είδη, ορυκτά και χημικά». Ετσι, «ο νομός μας χαρακτηρίζεται από εξαγωγές εξειδικευμένων ειδών και μοναδικών προϊόντων σε Premium αγορές (niche markets). Τα προβλήματα που απορρέουν από τη νησιωτικότητα και την έλλειψη σταθερής δικτύωσης των νησιών, δημιουργούν επίσης δυσκολίες και στη διακίνηση προϊόντων εντός του ίδιου του νομού».

Τα τελευταία χρόνια, συνεχίζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, «επιδιώκουμε με στοχευμένα σεμινάρια αγροτικού ενδιαφέροντος, συνέδρια αιγαιοπελαγίτικης γαστρονομίας, εκθέσεις και φεστιβάλ να προωθούμε τα τοπικά παραγόμενα προϊόντα, ενισχύοντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητά τους.

Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

ΕΛΠΕΝ: Στόχος ο διπλασιασμός των εξαγωγών στην διετία

Την εκμετάλλευση της παρουσίας της στο εξωτερικό προκειμένου να ενισχύσει την εξαγωγική της δραστηριότητα προωθεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, η οποία συνεχίζει σταθερά να επενδύει το 10% του κύκλου εργασιών της στην έρευνα.


Έμφαση στις εξαγωγές και στην επέκταση της παρουσίας της στις διεθνείς αγορές δίνει η αμιγώς ελληνική φαρμακευτική βιομηχανία Elpen.
Η διοίκηση της εταιρίας, που έχει ασκήσει σοβαρή κριτική στην ακολουθούμενη πολιτική φαρμάκου στην εγχώρια αγορά, εκτιμά ότι παρά τα υψηλά μερίδια της στην Ελλάδα (4% της συνολικής φαρμακευτικής αγοράς), η επέκταση στο εξωτερικό αποτελεί μονόδρομο.

HSBC: Πλεονέκτημα η χρήση του ρενμίμπι (RMB) στις συναλλαγές με Κίνα

Όσοι είναι προετοιμασμένοι για το Ρενμίμπι, θα έχουν το συγκριτικό πλεονέκτημα στο εμπόριο με την Κίνα σύμφωνα με αποτελέσματα παγκόσμιας έρευνας της HSBC. Οι διαφοροποιήσεις των απόψεων σχετικά με το κινεζικό νόμισμα υποδεικνύουν τους εν δυνάμει ηγέτες και ουραγούς μεταξύ των κρατών που προσπαθούν να ενισχύσουν τις εξαγωγές τους στην Κίνα.

Στον παγκόσμιο «αγώνα δρόμου» για την ανάπτυξη εμπορικών δεσμών με την Κίνα, το επίπεδο ετοιμότητας των συναλλαγών σε renminbi (RMB) ενδεχομένως προσφέρει κρίσιμο προβάδισμα σε ορισμένες εξαγωγικές χώρες, σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές τους, σύμφωνα με νέα έρευνα του Commercial Banking της HSBC.


Τα δύο τρίτα των εταιρειών στην ηπειρωτική Κίνα και στο Χονγκ Κονγκ υποστηρίζουν ότι οι επιχειρηματικές συναλλαγές με την Κίνα σε RMB προσφέρουν χρηματοοικονομικά οφέλη και βελτιώνουν τις σχέσεις μεταξύ των συναλλασσομένων. Πάντως, το επίπεδο της γνώσης των πιθανών πλεονεκτημάτων από τις συναλλαγές σε RMB ποικίλλει εκτός Κίνας, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 11 χώρες.
Οι μισοί συμμετέχοντες στην έρευνα από τη Σιγκαπούρη, 44% από τις ΗΠΑ και 42% από το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) δήλωσαν ότι πιστεύουν πως η χρήση του RMB προσφέρει χρηματοοικονομικά οφέλη. Από την άλλη πλευρά, λιγότεροι από το ένα τρίτο των Γερμανών και Καναδών ασπάζονται την ίδια άποψη.

Αυξάνεται το ποσοστό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που επενδύουν στην καινοτομία

Τη δυνατότητα των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) να καινοτομούν και να συμπεριλαμβάνουν την έρευνα και την ανάπτυξη (R&D) στο επιχειρηματικό τους μοντέλο, στις δεδομένες συνθήκες του οικονομικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος, εξετάζει ερευνητική πρωτοβουλία του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένου Μάρκετινγκ Διοίκησης και Οικονομίας του Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου του ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Το μεγαλύτερο ποσοστό (15%) του τζίρου των επιχειρήσεων της έρευνας, που προέρχεται από την «επένδυση» στην καινοτομία, αναφέρεται μόνο σε επιχειρήσεις του κλάδου τροφίμων, ενώ οι μισές επιχειρήσεις του κλάδου μεταλλικών κατασκευών αποδίδουν το 11%-15% του τζίρου τους στην καινοτομία.
Η έρευνα δείχνει -μεταξύ άλλων- ότι το 44,6% των επιχειρήσεων εισήγαγαν την περίοδο 2010-2012 κάποιας μορφής καινοτομία, με το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών να είναι οι παραγωγικές επιχειρήσεις και μάλιστα σε ποσοστό τρεις φορές μεγαλύτερο από τις αντίστοιχες εμπορικές (48,3% έναντι 17,2%).

Attica Ventures: Πώληση της Antcor στην ελβετική u-blox - Το πρώτο μεγάλο deal της νέας ελληνικής οικονομίας

Στην εξαγορά του συνόλου των μετοχών της Antcor ΑΕ, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο του WiFi και έχει βασικό μέτοχο την Attica Ventures, προχώρησε, ύστερα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, η εταιρεία u-blox AG, εισηγμένη στο ελβετικό χρηματιστήριο SIX Swiss Exchange.


Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, το συνολικό ποσό της εξαγοράς της Antcor ενδέχεται να φτάσει έως τα 8,5 εκατ. ευρώ, γεγονός που καθιστά την εν λόγω συμφωνία ως το μεγαλύτερο deal πώλησης ελληνικής startup εταιρείας, στην οποία συμμετέχει venture capital.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόδοση για τους επενδυτές αναμένεται να ξεπεράσει 2 φορές το αρχικά επενδεδυμένο κεφάλαιο.

Workshop “Doing Business with Latin America”

Στο πλαίσιο της υποστήριξης με πρακτικό τρόπο της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων ο ΣΕΒ Συμβούλιο Διεθνών Δράσεων και το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ελλάδας-Λατινικής Αμερικής διοργανώνουν δύο ενημερωτικές ημερίδες για τις δυνατότητες ανάπτυξης συνεργασίας στις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Η πρώτη θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014 (αίθουσα ΕΒΕΘ, Τσιμισκή 29, 16:30-19:30) σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας και το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας, και η δεύτερη στην Αθήνα την Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014 (αίθουσα ΣΕΒ, Ξενοφώντος 5, 16:30-19:30).





Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Το Enterprise Greece στηρίζει την εκδήλωση Passport Greece της Αμερικανικής αλυσίδας σουπερμάρκετ Central Market

To Enterprise Greece υποστηρίζει την εκδήλωση "PASSPORT GREECE" της αμερικανικής αλυσίδας σουπερμάρκετ Central Market, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε όλα τα σουπερμάρκετ της αλυσίδας στο Τέξας των ΗΠΑ, τον Μάιο του 2015, και θα διαρκέσει δύο εβδομάδες.

Η εκδήλωση Passport Greece πραγματοποιείται στα πλαίσια της σειράς εκδηλώσεων “Passport” της εταιρίας Central Market, η οποία από το 2010 παρουσιάζει για δύο εβδομάδες κάθε Μάιο τα τρόφιμα και ποτά μιας χώρας. Η Ελλάδα θα αποτελέσει τον «προορισμό» της εκδήλωσης αυτής το 2015. Kατά τη διάρκεια των δύο αυτών εβδομάδων τα καταστήματα της Central Market θα μετατραπούν σε ελληνικές

Η Ελλάδα που πρωτοπορεί

Τι κοινό έχει ο μοναδικός στον κόσμο φορητός ανιχνευτής για υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε τρόφιμα με την πρώτη εφαρμογή που «παντρεύει» το mobile internet με τη χορήγηση φαρμάκων; Οτι αυτές οι εφαρμογές αναπτύχθηκαν στην Ελλάδα και όχι μόνο δεν έμειναν στα χαρτιά, αλλά εξελίχθηκαν σε πετυχημένα προϊόντα. Ετσι, ο φορητός ανιχνευτής έγινε η αιτία να δημιουργηθεί η εταιρεία ΕΜΒΙΟ diagnostics, ενώ η «δικτυωμένη» αντλία φαρμάκων της Micrel είναι σήμερα πρώτη σε παραγγελίες στη Γαλλία.

Οι βιοϊατρικές καινοτομίες με ελληνική «υπογραφή» δεν περιορίζονται, βέβαια, σε πρωτοποριακές συσκευές: η ProtAtonce κερδίζει ολοένα περισσότερες συνεργασίες με ξένες φαρμακοβιομηχανίες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να δοκιμάσουν υποψήφια φάρμακα σε μικρό χρόνο. Από την άλλη, η BioHexagon αναλαμβάνει να κάνει το πρώτο «κρας τεστ» για εμφυτεύματα νέας γενιάς, τα οποία επινοούν Ελληνες γιατροί.  Οι τέσσερις εταιρείες συμμετέχουν στο HBio, έναν συνεργατικό σχηματισμό στον οποίο λαμβάνουν μέρος αρκετές ακόμα καινοτόμες επιχειρήσεις βιοεπιστημών, με σκοπό η Ελλάδα να αποκτήσει μια υπολογίσιμη θέση στην παγκόσμια αγορά της βιοτεχνολογίας.

Green Cola: Ακριτικό success story

ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ-ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Μια ζαχαρένια μυρωδιά γαργαλάει τα ρουθούνια καθώς βαδίζουμε προς το εσωτερικό του εργοστασίου. Ανεβαίνοντας τη σκάλα για την αποθήκη των πρώτων υλών, σχεδόν τη γευόμαστε όταν ανοίγουμε ένα κιβώτιο που περιέχει στέβια σε μορφή σκόνης, το γνωστό φυσικό γλυκαντικό-σήμα κατατεθέν της Green Cola, του «πράσινου» ελληνικού αναψυκτικού που παράγεται στην Ορεστιάδα. Το τελευταίο success story στην ελληνική μεθόριο περικλείει τα πάντα: ανθρώπινες ιστορίες, ανταγωνισμό για μια θέση στην ελληνική αγορά αναψυκτικών και πιθανότατα μια μικρογραφία της επιχειρηματικής ανάπτυξης στην Ελλάδα την περίοδο μετά τη δεκαετία του ’80. Η αφήγηση ξεκινά το 1959, μια ανάσα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, έξω από το χωριό Λεπτή στην Ορεστιάδα, όταν πέντε ντόπιοι παραγωγοί ιδρύουν την Ενωση Παρασκευαστών Αεριούχων Ποτών (ΕΠΑΠ). Τα πρώτα χρόνια εμφιαλώνουν πορτοκαλάδες, λεμονάδες και γκαζόζες, οι οποίες διανέμονται σε μπακάλικα και καφενεία στον βόρειο Εβρο. Από το 1983 και για 25 χρόνια η μονάδα θα ζήσει στον «αστερισμό» της πολυεθνικής Coca Cola Τρία Εψιλον, ως ένα από τα επτά περιφερειακά εργοστάσιά της που εμφιαλώνουν αποκλειστικά τα προϊόντα της. Ωσπου το 2008, στην αρχή της κρίσης, η τελευταία αποφασίζει να διακόψει τη συνεργασία της με τους τοπικούς εμφιαλωτές ανά την Ελλάδα.



Η εταιρεία απασχολεί 44 εργαζόμενους σε τρεις βάρδιες όλο το 24ωρο. Στο κέντρο ο διευθυντής της Κώστας Σαμαράς. (Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αβραμίδης).

Η συνεταιριστική ΕΠΑΠ μένει ξαφνικά χωρίς αντικείμενο. Στη δύσκολη συγκυρία οι μέτοχοι αποφασίζουν να σχεδιάσουν και να παράξουν τη δική τους σειρά αναψυκτικών με την επωνυμία Sparky. Ο Γιώργος Αρβανιτίδης, χημικός και υπεύθυνος παραγωγής στο εργοστάσιο της Ορεστιάδας, είναι σήμερα ο πιο

Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Ελληνικά τρόφιμα στα ελβετικά ράφια

Αυξημένο ενδιαφέρον από επισκέπτες και συμμετέχοντες στην Greek Gourmet & Wine Expo στη Ζυρίχη
Τα βέλη τους στην Ελβετία έχουν στρέψει οι ελληνικές εταιρείες τροφίμων, ποτών κ.ά., προκειμένου να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν εκτός Ελλάδας και να αυξήσουν τους τζίρους τους και τις εξαγωγές τους στην Ευρώπη. Σε αυτό το πλαίσιο έχει σημειωθεί αυξημένο ενδιαφέρον από πλευράς συμμετεχόντων αλλά και επισκεπτών στην Greek Gourmet & Wine Expo (1η Εκθεση Ελληνικών Τροφίμων και Ποτών στη Ζυρίχη) στην ελβετική αγορά.

 Η Greek Gourmet & Wine Expo θα πραγματοποιηθεί στις 9-10 Οκτωβρίου στο Mövenpick Hotel Zürich Regensdorf στη Ζυρίχη, υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών και της πρεσβείας της Ελλάδας στην Ελβετία καθώς και του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελβετίας - Ελλάδας (SGCE). Η έκθεση φιλοδοξεί να φέρει κοντά τις επιχειρηματικές κοινότητες των δύο χωρών με σκοπό την προώθηση, την ενδυνάμωση και την είσοδο των ελληνικών προϊόντων στην premium ελβετική αγορά.  

Δρ Howard Williamson: Ποια νεανική επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα με τόση γραφειοκρατία;

Οι ελληνικές αρχές δεν μπορούν να μιλούν για τόνωση της επιχειρηματικότητας των νέων όταν βάζουν τόσα πολλά γραφειοκρατικά και ρυθμιστικά εμπόδια στην ανάπτυξή της, τόνισε σε συνέντευξη στην EurActiv.gr ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής για τη Νεολαία του Πανεπιστημίου Νότιας Ουαλίας, Δρ Howard Williamson.
Ο Δρ Howard Williamson, που είναι επίσης συντονιστής της επιτροπής αξιολόγησης των εθνικών πολιτικών για τους νέους του Συμβουλίου της Ευρώπης, μίλησε για την κατάσταση των νέων στην Ελλάδα, λέγοντας ότι η εσωτερική και η εξωτερική μετανάστευση των νέων Ελλήνων «δεν αποτελεί πραγματική απάντηση» στην κρίση που βιώνουν.

Γραφειοκρατία, ομογένεια και στρατός
Ο καθηγητής ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει λόγο για ενίσχυση και τόνωση της επιχειρηματικότητας των νέων, όταν η ίδια επιβάλει σοβαρά εμπόδια λόγω της γραφειοκρατίας.
«Οι Ελληνικές αρχές συγκεκριμένα δεν μπορούν να αρθρώνουν την ανάγκη για περισσότερη επιχειρηματικότητα μεταξύ των νέων, όταν η δική τους γραφειοκρατία θέτει τόσα πολλά εμπόδια σε μια τέτοια πιθανότητα», υπογράμμισε.
Συνέχισε λέγοντας ότι σε τοπικό επίπεδο, οι δήμοι έχουν πιο ευέλικτες σχέσεις με τους νέους και αυτό θα μπορούσε να παράγει περισσότερες θέσεις εργασίας καθώς και να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα. Επεσήμανε ωστόσο ότι αυτή η πιο «στενή» σχέση μεταξύ των νέων Ελλήνων και των δήμων, δεν είναι απόρροια των προσπαθειών της κεντρικής διοίκησης.

Η ελληνική LIA πάει Ολλανδία

Η Χριστίνα Στριμπάκου μιλά στο FortuneGreece για τον ένα χρόνο λειτουργίας της εταιρείας LIA και τις επιχειρηματικές κινήσεις στις αγορές του εξωτερικού.
Η ενασχόληση με το λάδι ήταν οικογενειακή υπόθεση για την οικογένεια Στριμπάκου, η οποία σήμερα από έναν ελαιώνα 2.000 δέντρων παράγει το Μεσσηνιακό ελαιόλαδο LIA, το οποίο διατίθεται σε φιάλες των 500 ml και έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον όσων επιλέγουν λάδι με ποιοτικά κριτήρια.


Πρόσφατα το LIA έκανε την εμφάνισή του στις αγορές της Γαλλίας και του Βελγίου, ενώ σταδιακά αναμένεται να εισέλθει και στην αγορά της Ολλανδίας, με την τοποθέτηση να έχει προγραμματιστεί για  τα μέσα Σεπτεμβρίου. «Στήνουμε σιγά σιγά τα βήματά μας. Έχουμε έναν παραδοσιακό ελαιώνα τον οποίο ο αδερφός μου καλλιεργεί εδώ και 15 χρόνια. Υπήρχε έντονα η ανάγκη να μοιραστούμε το αγαθό με τον κόσμο. Στην Ελλάδα το προϊόν έχει τοποθετηθεί κατ’ αποκλειστικότητα στο Galaxy Restaurant του Hilton, ενώ είμαστε σε επαφή και με ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στην αγορά της Γερμανίας και της Σουηδίας», αναφέρει στο FortuneGreece.com, η Χριστίνα Στριμπάκου, συνιδρύτρια της εταιρείας LIA.

Η απίστευτη ηλιθιότητα των λατινικών κρατών

Ο Ολαντρέου καταποντίζεται κάτω από την ασύγκριτα ανεγκέφαλη πολιτική του, όπως ο προκάτοχός του, ο Ρέντσι επιχειρεί την φωνή βοώντος μέσα στην έρημο (της αδιαλλαξίας του ιταλικού και του γερμανικού συστήματος) όπως ο προκάτοχός του, Μόντι, ο Ραχόη βαυκαλίζεται, με 25% ανεργία, ότι βγήκε από την κρίση επειδή η ισπανική οικονομία δείχνει αναπτυξιακή τροχιά, και σύσσωμη η παγκόσμια οικονομική αναλυτική κοινωνία εμπειρογνωμόνων, με Νόμπελ και όχι μόνο, καταδικάζει την πολιτική λιτότητας της Μέρκελ.
Τι είχες Γιάννη; Τι είχα πάντα!



Τα τρία λατινικά και καθολικά κράτη, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία, διαθέτουν αναμεταξύ τους τον διπλάσιο πληθυσμό από τον πλειοψηφικά τευτονικό και προτεσταντικό πληθυσμό της Γερμανίας, και επίσης οι τρεις τους οικονομίες μαζί είναι διπλού μεγέθους από τον «κολοσσό» της Γερμανικής οικονομίας. Παρ’ όλα αυτά, από την αρχή της Ευρωζώνης, η Γερμανική ηγεσία έχει συστηματικά καταφέρει να επιβάλει τις εθνοκεντρικές της προτιμήσεις για την αρχιτεκτονική του ευρώ, πάντα εναντίον των προτιμήσεων των τριών λατινικών κρατών, που αποτελούν την δεύτερη, τρίτη και τέταρτη σε μέγεθος οικονομίες της

Ρωσία-ΕΕ: Οι επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου

Ο εμπορικός πόλεμος Δύσης-Ρωσίας κλιμακώνεται. Αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι συνέπειες θα είναι σοβαρές και για τις δύο πλευρές. Οι εκατέρωθεν κυρώσεις επηρεάζουν τις οικονομίες χωρών όπως, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ελλάδα, ακόμα και η Γερμανία.

Για την Ευρωπαϊκή Ένωση το διακύβευμα του ρωσικού εμπάργκο σε προϊόντα του πρωτογενή τομέα είναι 5 δισεκατομμύρια ευρώ και 130.000 θέσεις εργασίας.
Ποια ήταν όμως η κατάσταση μέχρι τώρα; 

Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

Ρωσολαγνεία και εξαγωγική πραγματικότητα: Αντί κάποιοι να «οδύρονται» γιατί η Ρωσία απαγόρευσε εισαγωγές φρούτων και λαχανικών, να μας πουν γιατί υποχωρούν οι ελληνικές εξαγωγές συνολικά...

Ο Αθανάσιος Παπανδρόπουλος κάνει τολμηρή και πρωτότυπη ανατομία της ελληνικής αυτογνωσίας και παθογένειας, που δεν βοηθά στην υπέρβαση της κρίσης, εξωστρέφειας και ανταγωνισμού σε διεθνές επίπεδο.



Σε αυτή την χώρα –η οποία, ως φαίνεται, δεν θέλει να έχει στον ήλιο μοίρα– όλα τα προσχήματα για να παραμένει ακίνητη, οπισθοδρομική και ασυνεπής είναι καλά. Έτσι, εσχάτως, με αφορμή τα ευρω-ατλαντικά μέτρα κατά του «κράτους-μαφία», όπως αποκαλεί την Ρωσία η αριστερή βρεταννική εφημερίδα Γκάρντιαν, πολύς θόρυβος γίνεται για κάποια ροδάκινα και πορτοκάλια τα οποία οι Ρώσοι, εις αντίποινα, απαγόρευσαν την εισαγωγή τους. Η απαγόρευση αυτή έδωσε νέες αφορμές για εκδηλώσεις ρωσολαγνείας, αντιευρωπαϊσμού και βέβαια ενδυνάμωσαν για πολλοστή φορά το σύνδρομο της ανοησίας, που πολλά χρόνια τώρα αποτελεί σήμα κατατεθέν στον δημόσιο βίο της χώρας.
Ωστόσο, πίσω από την ρωσολαγνεία κρύβεται μία άλλη οδυνηρή πραγματικότητα, την οποία βεβαίως ουδείς θέλει να θίξει διότι τότε θα πρέπει να ασχοληθεί με την ανατροπή της. Και η πραγματικότητα αυτή μάς λέει ότι η Ελλάδα, για συγκεκριμένους και πολύ αδρούς λόγους, έχει σοβαρό πρόβλημα εξαγωγών και εξωστρέφειας. Πρόβλημα διαρθρωτικό, το οποίο όμως απαιτεί ριζικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στις νοοτροπίες για να μπορέσει να αντιμετωπισθεί.


Αλυσίδα Παντοπωλείων Westside Market: Πως ο Γιάννης Ζωϊτάς από τη Λευκάδα «κατέκτησε» τη Νέα Υόρκη

Ο 69χρονος Γιάννης Ζωιτάς απέκτησε το πρώτο του παντοπωλείο, στο Μπρόντγουεϊ, κοντά στην 110η οδό, το 1977 και σήμερα έχει στην κατοχή του πέντε καταστήματα Westside Market στη Νέα Υόρκη και ετοιμάζεται να ανοίξει το έκτο.
Η ιστορία του Γιάννη Ζωιτά, με καταγωγή από το τη Λευκάδα και των καταστημάτων του ήταν το θέμα δημοσιεύματος των "New York Times", με τίτλο "Μια αλυσίδα παντοπωλείων που δίνει την αίσθηση της γειτονιάς, επεκτείνεται".

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, το κατάστημα στην 110η οδό διαθέτει περισσότερα από 20.000 προϊόντα. Υπάρχει αμυγδαλόγαλα, γάλα καρύδας και βιολογικό. Οι πελάτες επιλέγουν προϊόντα χαμηλά σε νάτριο και χωρίς γλουτένη. Υπάρχουν 48 ποικιλίες αυγού και πάνω από 250 είδη μπύρας.
Ωστόσο, ο Γιάννης Ζωιτάς, δεν μπορεί να ξεχάσει ότι στην παιδική του ηλικία το φαγητό ήταν δυσεύρετο. Μεγάλωσε στο χωριό Ρουπακιάς στη Λευκάδα. "Επτά αγόρια και καθόλου φαγητό", είπε. Μεγαλώνοντας δούλεψε με τον πατέρα του στις ελιές και αμπέλια της οικογένειας. Σταμάτησε το σχολείο μετά την έκτη τάξη για να μπορέσει να δουλέψει, κάτι που ακόμα τον πονάει.

'Ερευνα Εθνικής Τράπεζας : Αδύναμες εξαγωγικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Τον «αδύναμο κρίκο» στην προσπάθεια που καταβάλλει η ελληνική οικονομία να γίνει πιο εξωστρεφής αποτελούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες εμφανίζονται ανήμπορες να «ανοίξουν» νέες αγορές και να αναπτύξουν την εξαγωγική τους δραστηριότητα. Όπως δείχνει πρόσφατη έρευνα της Εθνικής Τράπεζας, παρά την κατακόρυφη κάμψη της κατανάλωσης στην Ελλάδα αλλά και τη στροφή της κυβερνησης πολιτικής στην τόνωση των εξαγωγών, μόλις μια στις τρεις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατάφερε να αυξήσει τις πωλήσεις της στο εξωτερικό την πενταετία 2008-2013. Οι περισσότερες από αυτές, δραστηριοποιούνται στον χώρο της επεξεργασίας τροφίμων, των χημικών αλλά και των μεταφορών.


Αντίθετα, μια στις δυο επιχειρήσεις τις διατήρησε στα ίδια επίπεδα ενώ το 15% παρουσίασε κάμψη των εξαγωγών, ενδεικτικό της αδυναμίας τους να αντεπεξέλθουν στον διεθνή ανταγωνισμό. Επιπλέον, κατά την ίδια περίοδο η μέση αξία των εξαγωγών μειώθηκε κατά 32% και περιορίστηκε σε 228 χιλ. ευρώ το 2013 από 337 χιλ. ευρώ το 2008. Και όλα αυτά, τη στιγμή που οι ρυθμοί αύξησης των ελληνικών εξαγωγών

Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

ΟΙ 500 Ελληνικές Βιομηχανίες με τις μεγαλύτερες πωλήσεις το 2013

Περισσότερα από 40,8 δισ. ευρώ είναι τα έσοδα που συγκέντρωσαν οι 500 ελληνικές βιομηχανίες με τις μεγαλύτερες πωλήσεις του έτους 2013.
Μολονότι τα στοιχεία για τις επιχειρήσεις που μετέχουν στη σχετική λίστα και την κατάταξη κάθε μίας δεν είναι οριστικά, δεδομένου ότι εκκρεμεί η γνωστοποίηση των ισολογισμών περίπου τριάντα επιχειρήσεων που μετείχαν στην αντίστοιχη λίστα του έτους 2012, τα διαθέσιμα στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες, βάσει πωλήσεων, το 2013 ενίσχυσαν τη θέση τους στο ελληνικό βιομηχανικό στερέωμα.
Η κατάταξη των επιχειρήσεων, όπως προαναφέραμε, δεν είναι οριστική, αν και προσεγγίζει την οριστική θέση τους. Ο πίνακας παρέχει, ούτως ή άλλως, σειρά πληροφοριών για τα οικονομικά μεγέθη των επιχειρήσεων αυτών, οι οποίες το 2013 πραγματοποίησαν συνολικές πωλήσεις 40,8 δισ. ευρώ περίπου και κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ.
Τα μεγέθη αυτά αντιστοιχούν στα εταιρικά αποτελέσματα των 500 επιχειρήσεων, μερικές από τις οποίες είναι κορμός ευρύτερων επιχειρηματικών ομίλων και συντάσσουν ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις, συμπεριλαμβάνοντας τις εντός και εκτός της χώρας θυγατρικές τους.


(πίνακας βάσει στοιχείων που ήταν διαθέσιμα στις 29.07.2014)
Α/Α ΕΠΩΝΥΜΙΑ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΠΩΛΗΣΕΙΣ EBITDA ΚΑΘΑΡΑ
2013 2012 ΚΕΡΔΗ
(χιλ. ευρώ) (χιλ. ευρώ) ±% (χιλ. ευρώ) (χιλ. ευρώ)
2013
1 ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. 8.946.258 9.900.533 -10 -42.466 -293.630
2 ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ ΕΛΛΑΣ - ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε. 7.843.683 8.240.260 -5 149.046 5.575
3 ΕΛΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ Α.Ε. 653.614 697.173 -6 45.866 4.256
4 ΧΑΛΚΟΡ Α.Ε. ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΑΛΛΩΝ 446.045 545.522 -18 2.130 -28.487

Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Αυξήθηκαν 30% οι online πωλήσεις στο εξωτερικό μέσω PayPal

Την αύξηση των εξαγωγών μέσω διαδικτύου για τους Έλληνες εμπόρους καταγράφει η PayPal, σημειώνοντας ότι στο α΄εξάμηνο ενισχύθηκαν 30% οι πληρωμές από το εξωτερικό. Οι βασικές online αγορές και τα εξαγώγιμα προϊόντα της Ελλάδας.


Οι πληρωμές από το εξωτερικό μέσω PayPal που έλαβαν οι Έλληνες έμποροι αυξήθηκαν κατά 30% το πρώτο εξάμηνο του 2014, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013.
Σύμφωνα με τα στατιστικά που έδωσε στη δημοσιότητα η PayPal, οι βασικές κατηγορίες εξαγωγών περιλάμβαναν ταξιδιωτικές υπηρεσίες, υπηρεσίες διαδικτύου, είδη μόδας και οικιακής χρήσης, εξαρτήματα αυτοκινήτων, βιβλία, λογισμικά και κινητά τηλέφωνα. 

Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

Τουρκία, ο κύριος ανταγωνιστής των ελληνικών προϊόντων στη Ρωσία

Το 2012 η Ρωσία αποτελούσε την έβδομη σημαντικότερη αγορά για τα ελληνικά ψάρια και με τις εξαγωγές να φτάνουν τους 2.217 τόνους αξίας 19,5 εκατ. ευρώ. Το 2013 το λαβράκι αποτελούσε το ενδέκατο κυριότερο εξαγώγιμο προϊόν της Ελλάδας προς τη Ρωσία, με την αξία των εξαγωγών να φτάνει τα 5,26 εκατ. ευρώ.

“Ο θάνατός σου, η ζωή μου”. Τούρκοι, Σέρβοι, Κινέζοι προμηθευτές, καθώς και εταιρείες του αγροτοδιατροφικού κλάδου που προέρχονται από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής «τρίβουν τα χέρια τους» εδώ και μία εβδομάδα. Μέχρι και η πρέσβειρα του Μαυρικίου στη Ρωσία ζήτησε την αύξηση των εξαγωγών ψαριών και προϊόντων ψαριού από τον Μαυρίκιο με προορισμό τη ρωσική αγορά.


 Οι ρωσικές αρχές ταυτόχρονα με την ανακοίνωση για την επιβολή του εμπάργκο σε σειρά αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων από την Ε.Ε., τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νορβηγία ξεκίνησαν τις επαφές με προμηθευτές από χώρες που δεν έχουν προχωρήσει σε οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Νικητές και ηττημένοι από το ρωσικό εμπάργκο

Ενώ οι Φινλανδοί ζητούν αποζημιώσεις και οι Νορβηγοί βλέπουν τις μετοχές των ιχθυοτροφείων να βουλιάζουν, κάποιοι ευνοούνται. Το προκλητικό Twit του Τούρκου υπουργού Οικονομικών, το παράδειγμα των Ευρωπαίων χοιροτρόφων και οι κινήσεις της Κομισιόν.
 Η απαγόρευση που επέβαλε η Μόσχα στις εισαγωγές τροφίμων από τη Δύση δημιουργεί ένα σοβαρό πρόβλημα στην Ε.Ε., αν και οι Ευρωπαίοι χοιροτρόφοι έχουν ήδη δείξει ότι ένας μεγάλος κλάδος μπορεί σύντομα να «απεξαρτηθεί» από τη Ρωσία. 

Οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία τον προηγούμενο χρόνοάγγιξαν τα 11,9 δισ. ευρώ. Το ποσό αντιστοιχεί στο 42% των τροφίμων που εισήγαγε η Ρωσία αυτήν τη χρονιά. Οι βασικές εξαγωγές της Ευρώπης προς τη Ρωσία είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το χοιρινό. Η Ρωσία, όμως, απορρόφησε επίσης το 46% από τις ευρωπαϊκές εξαγωγές μήλων καιροδάκινων.

Στο 85% οι εξαγωγές της Smirdex

Η Smirdex μια από τις εταιρείες ηγέτες στο χώρο κατασκευής λειαντικών στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, είναι ελληνική. Η εξαγωγική, κατά βάση, βιομηχανία παραγωγής λειαντικών προϊόντων, βελτίωσε εντυπωσιακά την αποδοτικότητά της το 2013. Η επιχείρηση κατέγραψε κέρδη προ φόρων 4,23 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 3,10 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του μέσου ενεργητικού της στη διάρκεια της χρήσης 2013 σε κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθε σε 26,4%, ενώ οι πωλήσεις της ανήλθαν στα 11,876 εκατ. ευρώ όταν στη χρήση του 2012 ο τζίρος της ήταν 10,585 εκατ. ευρώ. 



Σημειώνεται ότι η Smirdex σε συνολική επιφάνεια έκτασης 32.000 τ.μ., της οποίας τα 16.000 τ.μ. αποτελούν κεκαλυμένη επιφάνεια, παράγει λειαντικά από το 1981. Χάρη στις συνεχείς προσπάθειες για βελτίωση του ειδικευμένου προσωπικού της, η εταιρεία κατάφερε να μεγαλώσει και να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις της βιομηχανίας του κλάδου της.

Ορατός ο κίνδυνος για την οικονομία λόγω των αντίμετρων από τη Μόσχα

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί πλέον στην ελληνική κυβέρνηση εξαιτίας των περιορισμών που ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει η Μόσχα στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων. Αν και η Αθήνα ευελπιστούσε αρχικά ότι λόγω των καλών διμερών σχέσεων τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα θα είχαν μια πιο ευνοϊκή μεταχείριση –είχαν δοθεί μάλιστα και οι σχετικές διαβεβαιώσεις προφορικά στο ΥΠΕΞ από τους Ρώσους– το κλίμα άλλαξε στο τέλος της εβδομάδος, όταν στο ΥΠΕΞ διαπίστωσαν ότι οι Ρώσοι δεν βιάζονται να διευκρινίσουν σε ποια προϊόντα συγκεκριμένα αφορά το εμπάργκο, η δημοσιοποίηση της σχετικής λίστας θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα. Αυτό δημιουργεί πλέον προβληματισμό στο ΥΠΕΞ, ότι το «επιλεκτικό εμπάργκο» μπορεί να μην είναι νομικά εφικτό ή να μην είναι πολιτικά επιθυμητό στο Κρεμλίνο. 



Ο κίνδυνος είναι πλέον ορατός, και οι ελληνικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία να υποστούν πλήγμα αυτού που δέχονται οι ευρωπαϊκές αγροτικές εξαγωγές, και μάλιστα σε μια περίοδο παρατεταμένης ύφεσης, όπου η εξαγωγική δραστηριότητα έδινε διέξοδο στους παραγωγούς λόγω της μείωσης της ζήτησης στο εσωτερικό και συνέβαλλε στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Το πλήγμα ειδικά για τα νωπά και ευπαθή προϊόντα είναι άμεσο, καθώς όσο συνεχίζεται η ρωσική δυστοκία με τη λίστα του εμπάργκο, οι παραγγελίες ακυρώνονται και τα προϊόντα παραμένουν αδιάθετα.

Εξαγωγικά ανήκουμε εις τη... Δύση

Η συζήτηση που προκλήθηκε με αφορμή το ρωσικό εμπάργκο στα δυτικά προϊόντα, επανέφερε στο προσκήνιο το ζήτημα των ελληνικών εξαγωγών, οι οποίες παρά τα θετικά σημάδια που εμφανίστηκαν το 2013, φέτος ακολουθούν τροχιά υποχώρησης προκαλώντας εύλογη ανησυχία για τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία.


Ενώ λοιπόν τις τελευταίες ημέρες η συζήτηση έχει επικεντρωθεί στις επιπτώσεις που θα έχει το εμπάργκο της Ρωσίας στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική αφού οι ελληνικές εξαγωγές, ως επί το πλείστον, αφορούν σε βιομηχανικά προϊόντα και πετρελαιοειδή που

Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

Στροφή στις εξαγωγές κάνει η βιομηχανία «Σουρωτή»

Η διατήρηση των πωλήσεων και των μεριδίων στην Ελλάδα αλλά και η ανάπτυξη των εξαγωγών σε νέες αγορές, όπως η Ρωσία και η Κίνα, αποτελούν τους βασικούς στόχους που θέτει η ιστορική βιομηχανία εμφιάλωσης του ανθρακούχου νερού «Σουρωτή». Όπως λέει στην «Η» ο διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης εταιρείας, Γιάννης Ιωαννίδης, η κατανάλωση στο εσωτερικό της χώρας εξακολουθεί να πιέζεται από τη μείωση των εισοδημάτων και την αύξηση της φορολογίας που επιβλήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο αισιοδοξεί πως από την επόμενη χρονιά θα ξεκινήσει η ανάκαμψη.

 Με τι ρυθμούς κινείται σήμερα η αγορά των εμφιαλωμένων νερών; Πόσο έχει βοηθήσει στην ανάκαμψη της κατανάλωσης η αύξηση του τουρισμού;
Δυστυχώς η κατανάλωση δεν κινείται με τους ρυθμούς που περιμέναμε. Είχαμε μεγαλύτερες προσδοκίες, ωστόσο διαπιστώνουμε ότι η κατάσταση φέτος είναι λίγο χειρότερη από την περσινή χρονιά. Φαίνεται πως οι περικοπές στα εισοδήματα και τα φορολογικά βάρη που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια λειτουργούν σωρευτικά και συνεχίζουν να πιέζουν την κατανάλωση. Βέβαια, σημαντικό ρόλο στην κάμψη της αγοράς

Αυξάνεται η ζήτηση για ελληνικό κρασί στο εξωτερικό

Παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, οι Έλληνες οινοποιοί κατάφεραν να βελτιώσουν τα οικονομικά αποτελέσματά τους την περσινή χρονιά. Σύμφωνα με στοιχεία της ICAP που παρουσιάζει η «Η», το 2013 οι συνολικές πωλήσεις των μεγαλύτερων οινοποιητικών μονάδων της χώρας (συνολικά 54) αυξήθηκαν κατά 6,21% και ανήλθαν σε 209,42 εκατ. ευρώ έναντι 197,1 εκατ. ευρώ το 2012, ενώ την ίδια στιγμή οι συνολικές ζημίες τους συρρικνώθηκαν στα 10,77 εκατ. ευρώ από 14,74 εκατ. ευρώ. Αισθητά καλύτερα είναι και τα λειτουργικά αποτελέσματα, τα οποία περιορίσθηκαν σε ζημίες 7,53 εκατ. ευρώ από ζημίες 13,6 εκατ. ευρώ το 2012. Από την άλλη πλευρά, «αγκάθι» εξακολουθούν να αποτελούν οι συνολικές υποχρεώσεις, οι οποίες παραμένουν πάνω από τα 300 εκατ. ευρώ.



Σε επίπεδο εταιρειών, η Τσάνταλης κατάφερε να αυξήσει τον κύκλο εργασιών της κατά 3,6% χάρη στην έντονη δραστηριοποίησή της στις διεθνείς αγορές, ωστόσο δεν απέφυγε την διόγκωση των ζημιών της. Ανάλογη εικόνα, παρουσιάζουν τα Ελληνικά Κελλάρια Οίνων, ενώ η «Μαλαματίνα», παρά τις απώλειες στον τζίρο, μείωση τις ζημίες της. Περαιτέρω, την ευχάριστη έκπληξη έκανε η Καβίνο από το Αίγιο με σημαντικές εξαγωγές στη Γερμανία, η οποία επέστρεψε στα κέρδη και ταυτόχρονα ανέβασε τις πωλήσεις της στα 16,9 εκατ. ευρώ (+2,29%).

Export Academy

Export Academy