Σελίδες

Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

Η «διόρθωση» του ευρώ ανάσα για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές

Βίαιη, αλλά... καλοδεχούμενη «διόρθωση» του ευρώ έφεραν οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με την πλειονότητα των αναλυτών να υποστηρίζει ότι περαιτέρω αποδυνάμωσή του θα δώσει σημαντική ώθηση στις εξαγωγές, ενισχύοντας κατ' επέκταση την ανταγωνιστικότητα της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, οι εξαγωγές στα 18 κράτη που μοιράζονται το κοινό νόμισμα αυξήθηκαν τον Ιούνιο κατά 3%, σε μια καταφανή ένδειξη πως το ευρώ ήταν ακριβό για τις χαμηλού κόστους παραγωγής χώρες-μέλη της.



Ακόμη χειρότερα, στο α' εξάμηνο του 2014 οι εξαγωγές της Ευρωζώνης σημείωσαν άνοδο μόλις κατά 1% ετησίως, ενώ οι εξαγωγές και των 28 κρατών-μελών της ΕΕ συρρικνώθηκαν κατά 5%. Και όλα αυτά συνέβαιναν προτού κλιμακωθεί ο εμπορικός πόλεμος ΕΕ - Ρωσίας.


Τόνωση
Κατά συνέπεια, οι εξαγωγείς βλέπουν ως «μάννα εξ ουρανού» τη νέα δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε ο Μάριο Ντράγκι, εκτιμώντας ότι περαιτέρω υποχώρηση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου θα καταστήσει πιο ελκυστικά τα προϊόντα τους σε εμπορικές συναλλαγές με τρίτες χώρες, αλλά και στις ευρωπαϊκές αγορές έναντι ανταγωνιστικών προϊόντων που εμπορεύονται σε δολάριο ΗΠΑ ή σε άλλα νομίσματα. Την ίδια ώρα η Ευρώπη θα καταστεί πόλος έλξης τουριστών από τις ίδιες αγορές.
Είναι ενδεικτικό πως αμέσως μετά τις ανακοινώσεις Ντράγκι το ευρώ σημείωσε «ελεύθερη πτώση», υποχωρώντας από τα 1,3151 στα 1,2922 δολάρια, ενώ από την αρχή του έτους οι απώλειες διαμορφώνονται κοντά στο 5%. Κάποιοι αναλυτές προειδοποιούν ωστόσο πως εάν το ευρώ πέσει κάτω από το «φράγμα» των 1,29 δολαρίων, υπάρχει κίνδυνος να διαταραχθούν οι σχέσεις Ευρώπης - Ηνωμένων Πολιτείων, καθώς η αμερικανική οικονομία θα γίνει ακριβότερη.
Στελέχη της Goldman Sachs αναθεώρησαν πάντως προ ολίγων ημερών πλήρως τις εκτιμήσεις τους, λέγοντας πως σε διάστημα 3 μηνών η ισοτιμία με το αμερικανικό νόμισμα θα βρίσκεται στα 1,29 δολάρια ανά ευρώ, σε 6 μήνες στα 1,25 δολάρια και σε 12 μήνες στα 1,20 δολάρια.
Εάν οι εκτιμήσεις αυτές επαληθευτούν, η ευρωπαϊκή -κατά συνέπεια και η ελληνική οικονομία- θα γίνουν πιο ανταγωνιστικές, χωρίς να απαιτούνται ραγδαία μείωση του μισθολογικού κόστους και λιτότητα. Θα βρεθεί, λοιπόν, η... απάντηση στο ερώτημα που απασχολεί σήμερα την Ευρώπη, δηλαδή πώς θα επιτευχθεί ανάπτυξη παράλληλα με τη δημοσιονομική προσαρμογή.
Με την ΕΚΤ να ετοιμάζεται για την ενεργοποίηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE), η πτώση του ευρωπαϊκού νομίσματος θεωρείται δεδομένη από το σύνολο των επενδυτών.
Πιο αναλυτικά, σημαντική πτώση, η οποία θα διατηρηθεί μέχρι και τις αρχές του 2015, αναμένουν οι επενδυτικοί όμιλοι Deutsche Bank, Commerzbank, Royal Bank of Scotland, Nordea Βank, Nomura, Credit Agricole και Βank of Tokyo Mitsubishi, συμπληρώνοντας πως κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών θα κυριαρχήσουν μακράν οι short τοποθετήσεις για το ενιαίο νόμισμα.

ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Φθηνότερα τα ελληνικά προϊόντα στις διεθνείς αγορές

Πιο ανταγωνιστική γίνεται η ελληνική οικονομία μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Και συγκεκριμένα κερδισμένο βγαίνει το σκέλος των εξαγωγών.
Και αυτό επειδή προκαλείται διολίσθηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, με αποτέλεσμα τα εγχώρια προϊόντα να είναι φθηνότερα στις εξαγωγές εκτός ΕΕ. Η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων ενισχύεται εμμέσως μέσα από τα μέτρα της ΕΚΤ, χωρίς να απαιτούνται παρεμβάσεις στο μισθολογικό κόστος.
Οι εξαγωγές με αυτήν την εξέλιξη, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα αυξηθούν. Οι προσδοκίες είναι θετικές, και μάλιστα αν αναλογιστεί κανείς ότι στη χώρα μας, με εξαίρεση τους μήνες του Μαρτίου και του Ιουνίου, οι εξαγωγές κινούνται αρνητικά. Ακόμη και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν μόλις χθες από την Ελληνική Στατιστική Αρχή δείχνουν και τον Ιούλιο πτώση των εξαγωγών σε σχέση με πέρυσι. αξία Η συνολική αξία τους ανήλθε στο ποσό των 2,456 δισ. ευρώ έναντι 2,484 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2013, παρουσιάζοντας μείωση 1,1%. Αντίστοιχα η μεταβολή χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε αύξηση 1,8%. Η συνολική αξία των εξαγωγών κατά το δωδεκάμηνο Αυγούστου 2013 - Ιουλίου 2014 παρουσίασε μείωση 6,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο δωδεκάμηνο Αυγούστου 2012 - Ιουλίου 2013.

ΑΞΙΑ 
Η συνολική αξία των εισαγωγών τον Ιούλιο 2014 ανήλθε στο ποσό των 4,348 δισ. ευρώ έναντι 3,948 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2013, παρουσιάζοντας αύξηση 10,1%. Αντίστοιχα η μεταβολή των εισαγωγών χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε αύξηση 9,3%. Η συνολική αξία των εισαγωγών κατά το δωδεκάμηνο Αυγούστου 2013 - Ιουλίου 2014 παρουσίασε μείωση 1,4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο δωδεκάμηνο Αυγούστου 2012 - Ιουλίου 2013.

Πηγή : ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Export Academy

Export Academy