Σελίδες

Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση των επιπτώσεών της Ρωσικής κρίσης στα Βελγικά προϊόντα και η αναζήτηση εναλλακτικών


Ο βελγικός οικονομικός Τύπος ασχολείται ιδιαίτερα κατά το τελευταίο διάστημα με την εκτίμηση των επιπτώσεων των ρωσικών εμπορικών αντιποίνων κατά ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων, φιλοξενώντας αναλύσεις και απόψεις εκπροσώπων των θιγόμενων βελγικών κλάδων, καθώς και φορέων και επιχειρήσεων που ασχολούνται με την προώθηση των βελγικών εξαγωγών.




Οι αναλύσεις επικεντρώνονται στις κυρίως θιγόμενες κατηγορίες βελγικών αγροτικών προϊόντων (αχλάδια, μήλα, τομάτες, πιπεριές, προϊόντα χοιρινού κρέατος-για τα οποία η ρωσική αποτελούσε την κύρια εκτός Ε.Ε. αγορά των βελγικών εξαγωγών, τομάτες και γαλακτοκομικά), με την συνολική απώλεια εσόδων από εξαγωγές να εκτιμάται πλησίον των 230 εκατ. €, και καταλήγουν στο συμπέρασμα πως οι Βέλγοι παραγωγοί πρέπει επιτακτικά να εντοπίσουν νέες αγορές για να διαθέσουν τα προϊόντα τους. Τούτο διότι οι αναλυτές εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανόν η Ρωσία να
διατηρήσει το εμπάργκο που έχει επιβάλει στα ευρωπαϊκά προϊόντα για μακρό διάστημα και να τα υποκαταστήσει με εισαγωγές αγροτικών προϊόντων τόσο από μεγάλες εξαγωγικές χώρες της Λατινικής Αμερικής (Βραζιλία, Αργεντινή, κυρίως στα προϊόντα κρέατος και στα φρούτα), την Τουρκία (ιδιαίτερα στα λαχανικά), τις χώρες της ΝΑ Ασίας (κυρίως στα ιχθυηρά), και φυσικά την Κίνα, η οποία κατέχει ηγετική θέση στην παγκόσμια παραγωγή φρούτων και λαχανικών. Ο οικονομικός Τύπος αναφέρει ότι η Ρωσία έχει ξεκινήσει σχετικές διαπραγματεύσεις με τις περισσότερες από τις προαναφερόμενες προμηθεύτριες χώρες και γεωγραφικές ζώνες.

Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται στον Τύπο, αν και παροτρύνουν τους Βέλγους εξαγωγείς να αντλήσουν σε πρώτη φάση όσο το δυνατόν μεγαλύτερες εθνικές και ευρωπαϊκές επιδοτήσεις και αποζημιώσεις για τις ζημίες που υπέστησαν εξαιτίας του ρωσικού εμπάργκο, αναγνωρίζουν ότι τα εν λόγω μέτρα θα έχουν χαρακτήρα προσωρινής ανακούφισης και θα ακολουθηθούν από αρκετές πτωχεύσεις Βέλγων εξαγωγέων με ισχυρό προσανατολισμό προς την ρωσική αγορά. 

Η διερεύνηση νέων αγορών για τα βελγικά προϊόντα και η τοποθέτησή τους σε αυτές, με την υποβοήθηση και του –αρκετά αποτελεσματικού- κρατικού μηχανισμού προώθησης των εξαγωγών πρόκειται να αποτελέσει, σύμφωνα με τις αναλύσεις, πρωταρχικό μέλημα των θιγόμενων Βέλγων παραγωγών, ενώ ως αξιόλογες νέες αγορές αναφέρονται μεταξύ άλλων ο Καναδάς και χώρες της Μ. Ανατολής όπως τα ΗΑΕ, το Κατάρ και το Μπαχρέιν.     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Export Academy

Export Academy