Σελίδες

Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Επιχείρηση: καινοτομία στη γεωργία

Στο πλαίσιο της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι και η αξιοποίηση του αίγειου γάλακτος με παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας. «Εμείς εδώ, αν και διαθέτουμε μια πλούσια συλλογή μικροοργανισμών από την πανίδα που προέρχεται από τα τυροκομικά μας προϊόντα, ακόμα δεν την έχουμε αξιοποιήσει παραγωγικά και επιχειρηματικά» μας πληροφορεί η διευθύντρια του Εργαστηρίου, Ευθυμία Τσακαλίδου













«Πώς να συνεννοηθείς με ένα λαό που έχει τετρακόσια είδη τυριών». Από τη φράση αυτή, που έχει αποδοθεί στον Σαρλ Ντε Γκολ σε μια αποφορά του λόγου του για τους Γάλλους συμπατριώτες του, κρατάμε τα πολλά είδη τυριών.
Όχι πως η στήλη αποφάσισε ξαφνικά να αλλάξει πρόσωπο και να γίνει... γκουρμέ, αλλά διότι έτσι εξυπηρετείται η συνέχεια του θέματος. Διότι οι Γάλλοι, όταν πρόκειται να πουλήσουν τα προϊόντα τους, συνεννοούνται μια χαρά, ανεξαρτήτως αν τα καλύτερα τυριά τους είναι «πολύ βρομερά» αλλά και «πολύ γευστικά». Μπορούν να μετατρέπουν μία ιδέα (και δεν είναι οι μόνοι στις χώρες της Ε.Ε.) σε παραγωγή νέων προϊόντων και σε εμπορεύσιμο είδος. Μπορούν, με άλλα λόγια, να καινοτομούν και να επιχειρούν.


Αυτό ακριβώς επιδιώκει να αναδείξει το Εργαστήριο Γαλακτοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ).
Εμείς εδώ, αν και διαθέτουμε μια «πλούσια συλλογή μικροοργανισμών από την πανίδα που προέρχεται από τα τυροκομικά μας προϊόντα, ακόμη δεν την έχουμε αξιοποιήσει παραγωγικά και επιχειρηματικά». Η ιδιαίτερη αυτή συλλογή, που φυλάσσεται υπό συνθήκες ψύξης (έως και -80 βαθμούς Κελσίου) ή σε μορφή σκόνης και σε κατάσταση stand by, για να χρησιμοποιηθεί καταλλήλως, βρίσκεται στο εργαστήριο του ΓΠΑ, μας πληροφορεί η διευθύντρια του Εργαστηρίου, Ευθυμία Τσακαλίδου.
Το «μιτάτο της γεωπονικής», για παράδειγμα, είναι μια ιδέα που έγινε επιχειρηματική πρόταση, η οποία βρίσκεται σε καλό επενδυτικό δρόμο, με σκοπό την αύξηση της παραγωγής αιγοπρόβειου τυριού στη φάρμα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, αξιοποιώντας μια καινοτομία φοιτητικής ομάδας. Στο επιχειρηματικό αυτό σχέδιο χρησιμοποιείται η προίκα του Εργαστηρίου σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία των ανθρώπων του. (Στον τίτλο της ιδέας χρησιμοποιείται η λέξη μιτάτο συμβολικά: είναι ένα κτίσμα με ξερολιθιές, το οποίο στα αρχαία χρόνια χρησιμοποιούνταν από τους τσοπάνηδες για άρμεγμα των ζώων και για τυροκόμηση)
Υπάρχουν και νέες προτάσεις που «τρέχουν» το 2014 προς αξιολόγηση, στο πλαίσιο πάντα της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του ΓΠΑ, όπως είναι η αξιοποίηση του «αιγείου γάλακτος με παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας». Εμείς ακόμα υστερούμε, ενώ οι Γάλλοι, μιας και το έφερε ο λόγος για την τυροκομία, πηγαίνουν περίφημα με την παραγωγή και εξαγωγή τυριών που προέρχονται από αίγειο γάλα: αν και διαθέτουν 3 εκατομμύρια λιγότερες αίγες απ' ό,τι εμείς (στην Ελλάδα βόσκουν περίπου 5 εκατομμύρια), είναι κάτοχοι πολλών γνωστών επώνυμων τυριών, που πολιορκούν τις διεθνείς αγορές.
Από το Εργαστήριο του ΓΠΑ αναδεικνύεται η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα μέσα από την ομώνυμη μονάδα (ΜΟΚΕ), που συντονίζει η Αφροδίτη Αναγνώστη: αφορά στρατηγικό σχεδιασμό επιχειρήσεων τροφίμων και γεωργίας, για φοιτητές 9ου εξαμήνου, που τους εισάγει στην οργάνωση και λειτουργία των επιχειρήσεων του αγροτικού τομέα. Και τους δίνει βασικές γνώσεις σχεδιασμού και υλοποίησης επενδυτικών δραστηριοτήτων.
Την καινοτομία και επιχειρηματικότητα επιδιώκει να αναδείξει το Εργαστήριο Γαλακτοκομίας του ΓΠΑ με επιστημονικό υπεύθυνο του προγράμματος τον Στυλιανό Ροζάκη, αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου: «Υποστηρίζουμε προτάσεις μέσα από τη δραστηριότητα συναδέλφων και ομάδων φοιτητών, προσπαθώντας να τις φέρουμε σε ένα στάδιο έτοιμο προς χρηματοδότηση, επιβραβεύοντας κάθε φορά (εδώ και μια επταετία που άνοιξε το πρόγραμμα) κάθε ιδέα, πρόταση που έχει προοπτικές επιχειρηματικές».
Το Εργαστήριο Γαλακτοκομίας έχει μια έρευνα τριάντα χρόνων πίσω του, που ξεκίνησε επί εποχής του καθηγητή Γιώργου Καλατζόπουλου, που έχει φύγει απ' τη ζωή. Ενα από τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας, είναι και η εξαιρετικά καλή συλλογή μικροοργανισμών για τη χρήση τυροκομίας.
Οι ιδέες για έρευνα στη γεωργική καινοτομία είναι πολλές, αλλά μεταξύ των κριτηρίων επιλογής από τις ομάδες φοιτητών πρέπει να περιλαμβάνονται και στοιχεία, όπως η αξιοποίηση των εθνικών πρώτων υλών, η εναρμόνιση με διεθνή πρότυπα, ο εξαγωγικός χαρακτήρας των προϊόντων, η συσχέτισή τους με γεωγραφική περιοχή ή με κάποιο ιδιαίτερο τρόπο παραγωγής κ.ά.

Η έρευνα πάνω στην τυροκομία και την παραγωγή πρωτότυπων και εμπορεύσιμων προϊόντων δεν θα πρέπει να χαρακτηρίζει το Γεωπονικό, καθώς αποτελεί έναν από τους πολλούς τομείς του φάσματος των δραστηριοτήτων του πανεπιστημιακού ιδρύματος, ο πλούτος του οποίου δεν θα πρέπει να μένει ανεκμετάλλευτος.

Πηγή : ΕΝΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Export Academy

Export Academy