Σελίδες

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Τι να προσέξετε στις επιχειρηματικές δραστηριότητες στο εξωτερικό

BusinessWeek
 
Πέρυσι οι εταιρείες του δείκτη Fortune 500 κατέγραψαν μεγαλύτερη ανάπτυξη στο εξωτερικό παρά εντός των ΗΠΑ. Ωστόσο, κάθε ευκαιρία αύξησης των εσόδων μιας επιχείρησης αναπόφευκτα συνοδεύεται από ορισμένους κινδύνους. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας μου στη διαχείριση κινδύνων, διαπίστωσα ότι οι απειλές για τους εργαζόμενους και τις εταιρείες που επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό εντάσσονται σε πέντε βασικές κατηγορίες.
1. Πολιτισμικό υπόβαθρο επιχειρηματικής κουλτούρας. Αφιερώστε χρόνο για να μάθετε τις βασικές αρχές της λειτουργίας των επιχειρήσεων στη χώρα που σας ενδιαφέρει. Ο πολιτισμός ενός τόπου πρέπει να υπαγορεύει τον τρόπο που συμπεριφέρεστε και χαράζετε τη στρατηγική σας. Οι κανόνες διαφέρουν δραματικά από μέρος σε μέρος. Παραδείγματος χάρη, στη Μέση Ανατολή οι συσκέψεις μπορεί να αργήσουν πολύ να ξεκινήσουν και τραβούν σε μάκρος, οπότε συχνά είναι αδύνατο να κανονίσετε πάνω από μια συνάντηση την ημέρα. Στην Ιαπωνία είναι αγένεια να λέει κανείς «όχι», οπότε πρέπει να καταλάβετε ότι το «ναι» δεν σημαίνει πάντα «ναι». Καλή πηγή ενημέρωσης για την επιχειρηματική συμπεριφορά σε συνάρτηση με τον πολιτισμό ενός τόπου είναι η σειρά βιβλίων CultureShock!, καθώς και η ιστοσελίδα της διεθνούς επιχειρηματικής κουλτούρας worldbusinessculture.com.

2.
Προστασία. Αξιολογήστε το περιβάλλον της χώρας που σας ενδιαφέρει από άποψη ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων εγκληματικής ενέργειας, πολιτικών αναταραχών και απαγωγής έναντι λύτρων. Πρέπει να κρατάτε τους εργαζομένους σας ενήμερους για κάθε αλλαγή στο καθεστώς επικινδυνότητας της χώρας που βρίσκονται. Ο ιστότοπος του Υπουργείου Εξωτερικών είναι μια καλή αρχή για να αντλήσετε πληροφορίες, όμως είναι εξίσου απαραίτητο να λαμβάνετε τακτική ενημέρωση από μια αξιόπιστη εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα ασφαλείας που δραστηριοποιείται στην εν λόγω χώρα.

Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό να έχετε προβεί στις κατάλληλες ενέργειες υποστήριξης και υποβοήθησης. Στα περισσότερα μέρη του κόσμου οι κλοπές, οι ληστείες και άλλες εγκληματικές ενέργειες αποτελούν συνήθως το μεγαλύτερο κίνδυνο. Τα στελέχη της επιχείρησής σας που ταξιδεύουν στο εξωτερικό θα χρειαστούν πρόσβαση επί 24ώρου βάσεως σε μια υπηρεσία παροχής εξειδικευμένων συμβουλών και βοήθειας. Σε κράτη έντονης πολιτικής αστάθειας πρέπει να υπάρχει πρόσβαση σε έναν παροχέα υπηρεσιών εκκένωσης. Σε χώρες όπου τα φαινόμενα απαγωγών είναι πολύ συχνά, όπως λόγου χάρη στη Λατινική Αμερική, οι επιχειρήσεις πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο ασφάλισης απαγωγής και λύτρων.

3. Υγεία.
Η γνώση του προφίλ των κινδύνων υγείας μιας χώρας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τα επιχειρηματικά ταξίδια ή τις δραστηριότητες στο εξωτερικό. Βεβαιωθείτε ότι το προσωπικό σας έχει κάνει όλους τους συνιστώμενους εμβολιασμούς ή/και έχει λάβει την προληπτική φαρμακευτική αγωγή πριν αναχωρήσει για το εξωτερικό. Σχετικές συμβουλές και πληροφορίες διατίθενται στην ιστοσελίδα του Κέντρου Ελέγχου Νόσων και Πρόληψης (CDC), σε ιατρικού περιεχομένου ιστότοπους που αφορούν τα ταξίδια, σε κλινικές ταξιδιωτικής ιατρικής, καθώς και σε υπηρεσίες ασφάλισης ταξιδιών και παροχής υποστήριξης.

Όταν τα στελέχη σας βρίσκονται στο εξωτερικό, βεβαιωθείτε ότι έχουν πρόσβαση σε μια υπηρεσία υποστήριξης σε περίπτωση έκτακτης ιατρικής ανάγκης. Οι εργαζόμενοι χρειάζονται 24ωρη τηλεφωνική πρόσβαση σε ένα κέντρο άμεσης ανταπόκρισης, το οποίο μπορεί να τους ενημερώσει για τις διαθέσιμες επιλογές θεραπείας, να συντονίσει τη διαδικασία της εκκένωσής τους, εφόσον κριθεί απαραίτητο, καθώς και να αναλάβει τις πληρωμές. Όταν ο προορισμός είναι μια ανεπτυγμένη χώρα και η συχνότητα των ταξιδιών είναι σχετικά μικρή, τότε ένα καλό πρόγραμμα ταξιδιωτικής ασφάλισης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης μπορεί να αποτελεί μια ικανοποιητική λύση.

Ωστόσο, σε περίπτωση που το προσωπικό σας επισκέπτεται λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες ή απομακρυσμένες περιοχές, ή αν ταξιδεύει συχνά, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να συμβληθείτε απευθείας με έναν παροχέα ιατρικής κάλυψης ο οποίος θα προσφέρει υπηρεσίες στα μέτρα της επιχείρησής σας. Πολλές αξιόλογες ασφαλιστικές εταιρείες προσφέρουν ταξιδιωτική ιατρική ασφάλιση, ενώ ορισμένες εξειδικευμένες εταιρείες παρέχουν πλήρεις λύσεις υποβοήθησης.

4.
Οδική ασφάλεια. Ακόμη και τις χειρότερες ημέρες που ακολούθησαν τον πόλεμο του Ιράκ, τα τροχαία ατυχήματα ήταν η πρώτη αιτία θανάτου και τραυματισμών για τους εργολήπτες που ήταν εγκατεστημένοι εκεί. Αυτό ισχύει σχεδόν σε κάθε περιβάλλον εργασίας, ανεξαρτήτως του πόσο εχθρικό είναι. Προσφέρετε στους υπαλλήλους σας κατάλληλη οδηγική εκπαίδευση, εάν πρόκειται να οδηγήσουν σε δύσκολες συνθήκες, είτε πρόκειται για τη μεταφορά βαρέος εξοπλισμού σε αμμόλοφους, είτε απλώς για την επιστροφή στο σπίτι στο κέντρο του Καΐρου.

5. Διαφθορά.
Είναι θεμελιώδους σημασίας να γνωρίζετε, να κατανοείτε και να τηρείτε το Νόμο περί Πρακτικών Διαφθοράς στην Αλλοδαπή (FCPA) των ΗΠΑ, καθώς και το Νόμο κατά των Δωροδοκιών του Η.Β., εφόσον η εταιρεία σας έχει διασυνδέσεις με την Αγγλία. Σε πολλά μέρη του κόσμου η διαφθορά παραμένει ένα ιδιαίτερα σοβαρό και άλυτο πρόβλημα. Όποιο και να είναι το προσδοκώμενο πλεονέκτημα, όσο μικρή και να είναι η κλίμακα της διαφθοράς, ασχέτως εάν αποτελεί κοινή πρακτική, όποιον και να αφορά, μην εμπλακείτε. Τα αναμενόμενα οφέλη δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αντισταθμίσουν τους κινδύνους.

Ο Tim Mitchell είναι παγκόσμιος Διευθύνων Σύμβουλος της FrontierMEDEX. Πρώην κάτοικος του Καναδά, προσχώρησε στην εταιρεία με έδρα το Η.Β. το 2007. Έχει διατελέσει πρόεδρος της KrollSecurityGroup. Ο Mitchell έχει master στα οικονομικά από το LondonSchoolofEconomics και πτυχίο νομικής από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Export Academy

Export Academy