Σχεδόν 150 νεοφυείς επιχειρήσεις προσέλκυσαν 55 εκατ. δολάρια το 2013, υλοποιώντας τις πρωτότυπες ιδέες των ιδρυτών τους σε συνεργασία με επενδυτικά funds του εξωτερικού
Δεν είναι ακόμη πολλές, αλλά δεν είναι πλέον και λίγες. Τουλάχιστον για τα ελληνικά δεδομένα.
Ο λόγος για τις startup ή νεοφυείς επιχειρήσεις που έχουν ανοίξει τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέγραψε το επιχειρηματικό portal EMEA.gr, σήμερα αυτές οι επιχειρήσεις αριθμούν τις 144, ενώ το 2010 ήταν μόλις 16.
Στη συντριπτική πλειονότητά τους, οι νεοφυείς δραστηριοποιούνται στην τεχνολογία και χρηματοδοτούνται από capital και private equity funds, προερχόμενα κυρίως έως τώρα από την Ελλάδα (κοινοτικά ταμεία, τράπεζες) και τις ΗΠΑ. Παράλληλα, λειτουργούν πάνω από έξι μεγάλοι φορείς παροχής συμβουλών εφαρμογής των νέων επιχειρηματικών ιδεών, ενώ ξεπερνούν τους δέκα οι πιο γνωστοί χώροι φιλοξενίας τους.
Τι κρίνει την απόδοσή τους
Σύμφωνα με έρευνα του Think Biz, οι startups που μελετήθηκαν δραστηριοποιούνται κυρίως στους τομείς του software με ποσοστό 41%, hardware με 15%, retail με 13% και σε άλλους τομείς με 31%. Η ιδρυτική ομάδα φαίνεται ότι αποτελείται κυρίως από άνδρες, καθώς το 73% των ιδρυτικών μελών είναι άνδρες και το 27% γυναίκες.
Επιπλέον, φοιτητές φαίνεται ότι αναλαμβάνουν επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, αφού αποτελούν το 26% των ιδρυτικών μελών. Τέλος, το 69% των startups έχει έδρα την Αθήνα, το 10% τη Θεσσαλονίκη, το 5% τον Βόλο και το 16% άλλες περιοχές.
Ποιοι επενδύουν σε αυτές
Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται πάνω από 10 capital και private equity funds (επενδυτικά ταμεία που επενδύουν μικρά ή μεγάλα ποσά σε μια εταιρεία με αντάλλαγμα ποσοστό στο μετοχικό της κεφάλαιο). Αυτά τα funds εστιάζουν προπαντός σε εταιρείες που βρίσκονται σε μεγαλύτερα στάδια ανάπτυξης.
Από τα τέλη του 2012 δραστηριοποιούνται τέσσερα νέα ταμεία, σε συνεργασία με το πρόγραμμα JEREMIE του Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Ταμείου, τα οποία εστιάζουν κυρίως σε τεχνολογικές εταιρείες πρώιμων ή πιο ανεπτυγμένων σταδίων και προκηρύσσουν ειδικές περιόδους αποδοχής αιτήσεων εταιρειών για χρηματοδότηση, αλλά εξετάζουν και μεμονωμένες περιπτώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Αυτά είναι:
Odyssey Venture Partners (έχει δεσμεύσει περί τα 30 εκατ. ευρώ).
Elikonos JEREMIE SICAR (17 εκατ. ευρώ).
PJ Tech Catalyst Fund (σε σύμπραξη με την Τράπεζα Πειραιώς, 15 εκατ. ευρώ).
JEREMIE Openfund II (12 εκατ. ευρώ).
Για τις εταιρείες που εμφανίζουν καινοτομίες σε τομείς όπως τρόφιμα, γεωργία, υποδομές, έρευνα και ανάπτυξη, κοινωνικά προβλήματα κ.λπ., σημαντικές ευκαιρίες χρηματοδότησης μπορούν να προσφέρουν τα κοινοτικά κονδύλια του «νέου ΕΣΠΑ» 2014-2020, αλλά και του προ-γράμματος-πλαισίου της ΕυρωπαϊκήςΈνωσης «Ορίζοντας 2020», μέσω του οποίου αναμένεται ότι θα κατευθυνθούν περί τα 16 δισ. ευρώ στις καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και startups όλης της Ευρώπης.
Ποιοι φορείς παρέχουν στήριξη με συμΒουλευτικές υπηρεσίες
ORANGE GROVE
Το «εκκολαπτήριο» της ολλανδικής πρεσβείας στην Αθήνα. Καθεμία startup που επιλέγεται φιλοξενείται και διασυνδέειαι με έναν μέντορα που παρακολουθεί και υποστηρίζει την ανάπτυξή της, αποκτά πρόσβαση σε μεγάλες ολλανδικές και ελληνικές εταιρείες, καθώς και σε ολοκληρωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα και σεμινάρια σε συνεργασία με ελληνικά και ολλανδικά πανεπιστήμια. Κάθε φιλοξενούμενη ομάδα καταβάλλει δωρεά 100 ευρώ ανά μήνα συμμετοχής.
IQBILITY
Δημιουργήθηκε από τον όμιλο εταιρειών Quest. Παρέχει, σε στρατηγική συνεργασία με το επενδυτικό ταμείο PJ Tech Catalyst Fund, απευθείας χρηματοδότηση έως 60.000 ευρώ στις εταιρείες που φιλοξενεί, με αντάλλαγμα ένα ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιό της.
EGG
Δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της τράπεζας Eurobank, σε συνεργασία με τον συνεργατικό σχηματισμό Corallia. Φιλοξενεί επιλεγμένες εταιρείες για 12 μήνες και, εκτός από υποστήριξη σε τεχνικά ζητήματα, διασυνδέει καθεμία με έναν επιτυχημένο επαγγελματία, ο οποίος την καθοδηγεί.
Κάθε εβδομάδα, οι φιλοξενούμενες startups συγκεντρώνονται, κάνοντας απολογισμό της πορείας τους. Κάθε ομάδα καταβάλλει συμβολικά 1 ευρώ ανά ημέρα συμμετοχής και το ποσό που συγκεντρώνεται δωρίζεται σε φιλανθρωπικά ιδρύματα.
AEPHORIA.NET
Δραστηριοποιείται στους τομείς του περιβάλλοντος, της αγροτικής παραγωγής και της βιώσιμης ανάπτυξης, που δημιούργησαν η περιβαλλοντική Οργάνωση Γη, η πλατφόρμα ελculture και το Ίδρυμα Κ2.
Με στόχο την ανάπτυξη της «πράσινης» επιχειρηματικότητας, φιλοξενεί νέες εταιρείες και τις βοηθά στη δημιουργία εταιρικού σχήματος, σε βασικές νομικές και λογιστικές υπηρεσίες και στην προσπάθεια δικτύωσης στην αγορά, με αντάλλαγμα δικαίωμα συμμετοχής στη μετοχική σύνθεση της νέας εταιρείας.
METAVALLON
«Τρέχει» προγράμματα επιχειρηματικής «επιτάχυνσης» τα τελευταία τρία χρόνια. Το τελευταίο πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις ανεξάρτητους άξονες: α) τη μεταμόρφωση μιας ιδέας σε επιχείρηση, β) την παροχή εξειδικευμένων επιμορφωτικών εργαστηρίων και τη διασύνδεση με ένα παγκόσμιο δίκτυο μεντόρων και γ) την «εκκόλαψη» σε χώρους εργασίας, με την παροχή επαγγελματικών υπηρεσιών και διασύνδεση με πηγές χρηματοδότησης. Το πρόγραμμα της Metavallon «κλείνει» με επιχειρηματικό ταξίδι ενός μήνα στη Silicon Valley.
STAGE ONE ACCELERATOR
Είναι ο επιχειρηματικός «επιταχυντής» που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Μακεδονίας και απευθύνεται σε startups της Βορείου Ελλάδος. Συνεργάζεται με το επενδυτικό ταμείο PJ Tech Catalyst Fund για την απευθείας συμμετοχή στο IQbility και τη χρηματοδότησή τους σε εταιρείες που έχουν «αποφοιτήσει» επιτυχώς από το πρόγραμμα «επιτάχυνσης» που παρέχει. Το κόστος συμμετοχής στο πρόγραμμα ανέρχεται σε 700 ευρώ ανά ομάδα, ωστόσο παρέχονται υποτροφίες για την κάλυψή του. Ανάλογες υπηρεσίες με φιλοξενία και παροχή συγκεκριμένων υπηρεσιών προς τους υποστηριζομένους προσφέρουν, επίσης, το Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft στο Μαρούσι και η StartTech Ventures.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Δυναμικά μπήκε το 2014
Τον Δημητρίου Πόγκα*
Το 2013 αποτέλεσε αδιαμφισβήτητα τη χρονιά των startups στην Ελλάδα, σε μια «κορύφωση» της ανάληψης επιχειρηματικής πρωτοβουλίας στον τομέα της τεχνολογίας και της έρευνας. Χαρακτηριστικό είναι το νούμερο που συγκέντρωσαν οι ελληνικής προέλευσης startup εταιρείες από συμφωνίες επενδύσεων ή εξαγορών (55 εκατ. δολ.). Το ίδιο δυναμικά φαίνεται πως «μπήκε» και το 2014 (συμφωνίες το πρώτο τρίμηνο 3,7 εκατ. δολ.), σημαντικό μέρος των οποίων προέρχεται από επενδυτικά κεφάλαια του εξωτερικού και όχι μόνο από τα συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά ταμεία. Αυτό προκαλεί αισιοδοξία για τη δημιουργία μιας αναπτυγμένης αγοράς ιδιωτικών κεφαλαίων υψηλού ρίσκου και στην Ελλάδα, η οποία θα προωθήσει την καινοτόμο τεχνολογική επιχειρηματική δραστηριότητα.
(* Ο Δημήτρης Πόγκας είναι δημοσιογράφος, startups & entrepreneurship editor της επιχειρηματικής ιστοσελίδας www.EMEA.gr.)
Οι πιο σημαντικές εκκινήσεις εταιρειών πέρυσι
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το EMEA.gr, οι startup εταιρείες ελληνικών συμφερόντων δέχτηκαν 32 επενδύσεις τύπου venture capital, συνολικού ύψους 45,388 εκατ. δολ. Τη μερίδα του λέοντος στις επενδύσεις που προσέλκυσαν οι ελληνικές startups κατέχουν τα JEREMIE Funds (19 στον αριθμό, 11 εκατ. δολ. στο ύψος των κεφαλαίων).
Την πιο μεγάλη επένδυση από το εξωτερικό κατάφερε να προσελκύσει η Persado, spinoff της εταιρείας Upstream και δημιουργός του «marketing πειθούς», η οποία συγκέντρωσε 15 εκατ. δολ. από την Bain Capital Ventures, με τη συμμετοχή και της TL Capitol.
Περίπου 6 εκατ. δολ. προσέλκυσε μέσα στο 2013 το Taxibeat, η δημοφιλής εφαρμογή ανεύρεσης ταξί. Η εφαρμογή ξεκίνησε το 2011 από την Αθήνα και έχει ήδη επεκταθεί σε Βουκουρέστι, Όσλο, Παρίσι, Σάο Πάολο, Ρίο ντε Τζανέιρο και Πόλη του Μεξικού, ενώ ετοιμάζεται για την προώθησή της σε Μπογκοτά και Λίμα. Το Taxibeat ανακοίνωσε έναν γύρο χρηματοδότησης ύψους 2 εκατ. δολ. από ιδιώτες επενδυτές τον Απρίλιο για την επέκτασή του στο Μεξικό και έναν γύρο χρηματοδότησης 4 εκατ. δολ. τον Δεκέμβριο από το βελγικό επενδυτικό ταμείο Hummingbird Ventures (διατηρεί γραφείο σε Αμβέρσα, Λονδίνο και Κωνσταντινούπολη) για την επέκταση του Taxibeat Brasil σε όλες τις πόλεις της Βραζιλίας που θα φιλοξενήσουν αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου το καλοκαίρι του 2014, αλλά και την επέκταση των δραστηριοτήτων της εταιρείας σε νέες αγορές της Νότιας Ευρώπης. Συνολικά, το Taxibeat έχει δεχτεί πάνω από 7,3 εκατ. δολ. σε επενδύσεις από το 2011, οπότε και ιδρύθηκε.
Εξέλιξη «της χρονιάς» για το 2013 θεωρείται στον χώρο των startups η εξαγορά της BugSense, εταιρείας ανάπτυξης της ομώνυμης εφαρμογής, που βοηθά τους developers να παραλαμβάνουν αναφορές σφαλμάτων για τις εφαρμογές τους, από τη Splunk.
Χώροι φιλοξενίας με χαμηλό ενοίκιο
Αθήνα
CoLab Workspace Athens (Πετράκη 28, Σύνταγμα). Απευθύνεται κυρίως σε τεχνολογικές εταιρείες. Διοργανώ-νει εκπαιδευτικά σεμινάρια, αλλά και τα εκπαιδευτικά προγράμματα CoLab Academy και Startup Factory. Αντίστοιχος χώρος υπό το brand του CoLab Workspace λειτουργεί και στο Ηράκλειο Κρήτης (Οδός 1770, 10).
Found.ation (Πειραιώς 123, Κεραμεικός). Φιλοξενεί κυρίως νέες τεχνολογικές εταιρείες. Διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαιδευτικών σεμιναρίων Educ.ation για ζητήματα νομικά, φορολογικά, μάρκετινγκ και πωλήσεων.
Impact Hub Athens (Καραϊσκάκη 26, Ψυρρή). Αποτελεί μέρος της κοινότητας των 50 HUBs που λειτουργούν παγκοσμίως, με τα οποία διασυνδέει τα μέλη του. Απευθύνεται σε τεχνολογικές εταιρείες, καθώς και σε κοινωνικές επιχειρήσεις.
The Cube (Κλεισόβης 8, Εξάρχεια).
Synergy Project (Μιχαήλ Χατζηκωνσταντή 13, Πανόρμου). Παρέχει πλούσιο εξοπλισμό, σειρά υπηρεσιών και ευκολιών.
Tzaferi 16 (Τζαφέρη 16, Κεραμεικός).
Θεσσαλονίκη
Coho - the coworking home (Ναπολέοντος Ζέρβα 10, Αγία Τριάδα).
Ανάλογους χώρους δημιουργούν οι δήμοι Αθηναίων (InnovAthens, ACEin,Tεχνόπολη), Θεσσαλονίκης (Start up Innovation Hub, Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας), Βόλου (Ανθ. Γαζή), Πατρών, Πύργου και Αγρινίου, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020.
* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 3ης Μαΐου
Δεν είναι ακόμη πολλές, αλλά δεν είναι πλέον και λίγες. Τουλάχιστον για τα ελληνικά δεδομένα.
Ο λόγος για τις startup ή νεοφυείς επιχειρήσεις που έχουν ανοίξει τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέγραψε το επιχειρηματικό portal EMEA.gr, σήμερα αυτές οι επιχειρήσεις αριθμούν τις 144, ενώ το 2010 ήταν μόλις 16.
Στη συντριπτική πλειονότητά τους, οι νεοφυείς δραστηριοποιούνται στην τεχνολογία και χρηματοδοτούνται από capital και private equity funds, προερχόμενα κυρίως έως τώρα από την Ελλάδα (κοινοτικά ταμεία, τράπεζες) και τις ΗΠΑ. Παράλληλα, λειτουργούν πάνω από έξι μεγάλοι φορείς παροχής συμβουλών εφαρμογής των νέων επιχειρηματικών ιδεών, ενώ ξεπερνούν τους δέκα οι πιο γνωστοί χώροι φιλοξενίας τους.
Τι κρίνει την απόδοσή τους
Σύμφωνα με έρευνα του Think Biz, οι startups που μελετήθηκαν δραστηριοποιούνται κυρίως στους τομείς του software με ποσοστό 41%, hardware με 15%, retail με 13% και σε άλλους τομείς με 31%. Η ιδρυτική ομάδα φαίνεται ότι αποτελείται κυρίως από άνδρες, καθώς το 73% των ιδρυτικών μελών είναι άνδρες και το 27% γυναίκες.
Επιπλέον, φοιτητές φαίνεται ότι αναλαμβάνουν επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, αφού αποτελούν το 26% των ιδρυτικών μελών. Τέλος, το 69% των startups έχει έδρα την Αθήνα, το 10% τη Θεσσαλονίκη, το 5% τον Βόλο και το 16% άλλες περιοχές.
Ποιοι επενδύουν σε αυτές
Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται πάνω από 10 capital και private equity funds (επενδυτικά ταμεία που επενδύουν μικρά ή μεγάλα ποσά σε μια εταιρεία με αντάλλαγμα ποσοστό στο μετοχικό της κεφάλαιο). Αυτά τα funds εστιάζουν προπαντός σε εταιρείες που βρίσκονται σε μεγαλύτερα στάδια ανάπτυξης.
Από τα τέλη του 2012 δραστηριοποιούνται τέσσερα νέα ταμεία, σε συνεργασία με το πρόγραμμα JEREMIE του Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Ταμείου, τα οποία εστιάζουν κυρίως σε τεχνολογικές εταιρείες πρώιμων ή πιο ανεπτυγμένων σταδίων και προκηρύσσουν ειδικές περιόδους αποδοχής αιτήσεων εταιρειών για χρηματοδότηση, αλλά εξετάζουν και μεμονωμένες περιπτώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Αυτά είναι:
Odyssey Venture Partners (έχει δεσμεύσει περί τα 30 εκατ. ευρώ).
Elikonos JEREMIE SICAR (17 εκατ. ευρώ).
PJ Tech Catalyst Fund (σε σύμπραξη με την Τράπεζα Πειραιώς, 15 εκατ. ευρώ).
JEREMIE Openfund II (12 εκατ. ευρώ).
Για τις εταιρείες που εμφανίζουν καινοτομίες σε τομείς όπως τρόφιμα, γεωργία, υποδομές, έρευνα και ανάπτυξη, κοινωνικά προβλήματα κ.λπ., σημαντικές ευκαιρίες χρηματοδότησης μπορούν να προσφέρουν τα κοινοτικά κονδύλια του «νέου ΕΣΠΑ» 2014-2020, αλλά και του προ-γράμματος-πλαισίου της ΕυρωπαϊκήςΈνωσης «Ορίζοντας 2020», μέσω του οποίου αναμένεται ότι θα κατευθυνθούν περί τα 16 δισ. ευρώ στις καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και startups όλης της Ευρώπης.
Ποιοι φορείς παρέχουν στήριξη με συμΒουλευτικές υπηρεσίες
ORANGE GROVE
Το «εκκολαπτήριο» της ολλανδικής πρεσβείας στην Αθήνα. Καθεμία startup που επιλέγεται φιλοξενείται και διασυνδέειαι με έναν μέντορα που παρακολουθεί και υποστηρίζει την ανάπτυξή της, αποκτά πρόσβαση σε μεγάλες ολλανδικές και ελληνικές εταιρείες, καθώς και σε ολοκληρωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα και σεμινάρια σε συνεργασία με ελληνικά και ολλανδικά πανεπιστήμια. Κάθε φιλοξενούμενη ομάδα καταβάλλει δωρεά 100 ευρώ ανά μήνα συμμετοχής.
IQBILITY
Δημιουργήθηκε από τον όμιλο εταιρειών Quest. Παρέχει, σε στρατηγική συνεργασία με το επενδυτικό ταμείο PJ Tech Catalyst Fund, απευθείας χρηματοδότηση έως 60.000 ευρώ στις εταιρείες που φιλοξενεί, με αντάλλαγμα ένα ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιό της.
EGG
Δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της τράπεζας Eurobank, σε συνεργασία με τον συνεργατικό σχηματισμό Corallia. Φιλοξενεί επιλεγμένες εταιρείες για 12 μήνες και, εκτός από υποστήριξη σε τεχνικά ζητήματα, διασυνδέει καθεμία με έναν επιτυχημένο επαγγελματία, ο οποίος την καθοδηγεί.
Κάθε εβδομάδα, οι φιλοξενούμενες startups συγκεντρώνονται, κάνοντας απολογισμό της πορείας τους. Κάθε ομάδα καταβάλλει συμβολικά 1 ευρώ ανά ημέρα συμμετοχής και το ποσό που συγκεντρώνεται δωρίζεται σε φιλανθρωπικά ιδρύματα.
AEPHORIA.NET
Δραστηριοποιείται στους τομείς του περιβάλλοντος, της αγροτικής παραγωγής και της βιώσιμης ανάπτυξης, που δημιούργησαν η περιβαλλοντική Οργάνωση Γη, η πλατφόρμα ελculture και το Ίδρυμα Κ2.
Με στόχο την ανάπτυξη της «πράσινης» επιχειρηματικότητας, φιλοξενεί νέες εταιρείες και τις βοηθά στη δημιουργία εταιρικού σχήματος, σε βασικές νομικές και λογιστικές υπηρεσίες και στην προσπάθεια δικτύωσης στην αγορά, με αντάλλαγμα δικαίωμα συμμετοχής στη μετοχική σύνθεση της νέας εταιρείας.
METAVALLON
«Τρέχει» προγράμματα επιχειρηματικής «επιτάχυνσης» τα τελευταία τρία χρόνια. Το τελευταίο πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις ανεξάρτητους άξονες: α) τη μεταμόρφωση μιας ιδέας σε επιχείρηση, β) την παροχή εξειδικευμένων επιμορφωτικών εργαστηρίων και τη διασύνδεση με ένα παγκόσμιο δίκτυο μεντόρων και γ) την «εκκόλαψη» σε χώρους εργασίας, με την παροχή επαγγελματικών υπηρεσιών και διασύνδεση με πηγές χρηματοδότησης. Το πρόγραμμα της Metavallon «κλείνει» με επιχειρηματικό ταξίδι ενός μήνα στη Silicon Valley.
STAGE ONE ACCELERATOR
Είναι ο επιχειρηματικός «επιταχυντής» που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Μακεδονίας και απευθύνεται σε startups της Βορείου Ελλάδος. Συνεργάζεται με το επενδυτικό ταμείο PJ Tech Catalyst Fund για την απευθείας συμμετοχή στο IQbility και τη χρηματοδότησή τους σε εταιρείες που έχουν «αποφοιτήσει» επιτυχώς από το πρόγραμμα «επιτάχυνσης» που παρέχει. Το κόστος συμμετοχής στο πρόγραμμα ανέρχεται σε 700 ευρώ ανά ομάδα, ωστόσο παρέχονται υποτροφίες για την κάλυψή του. Ανάλογες υπηρεσίες με φιλοξενία και παροχή συγκεκριμένων υπηρεσιών προς τους υποστηριζομένους προσφέρουν, επίσης, το Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft στο Μαρούσι και η StartTech Ventures.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Δυναμικά μπήκε το 2014
Τον Δημητρίου Πόγκα*
Το 2013 αποτέλεσε αδιαμφισβήτητα τη χρονιά των startups στην Ελλάδα, σε μια «κορύφωση» της ανάληψης επιχειρηματικής πρωτοβουλίας στον τομέα της τεχνολογίας και της έρευνας. Χαρακτηριστικό είναι το νούμερο που συγκέντρωσαν οι ελληνικής προέλευσης startup εταιρείες από συμφωνίες επενδύσεων ή εξαγορών (55 εκατ. δολ.). Το ίδιο δυναμικά φαίνεται πως «μπήκε» και το 2014 (συμφωνίες το πρώτο τρίμηνο 3,7 εκατ. δολ.), σημαντικό μέρος των οποίων προέρχεται από επενδυτικά κεφάλαια του εξωτερικού και όχι μόνο από τα συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά ταμεία. Αυτό προκαλεί αισιοδοξία για τη δημιουργία μιας αναπτυγμένης αγοράς ιδιωτικών κεφαλαίων υψηλού ρίσκου και στην Ελλάδα, η οποία θα προωθήσει την καινοτόμο τεχνολογική επιχειρηματική δραστηριότητα.
(* Ο Δημήτρης Πόγκας είναι δημοσιογράφος, startups & entrepreneurship editor της επιχειρηματικής ιστοσελίδας www.EMEA.gr.)
Οι πιο σημαντικές εκκινήσεις εταιρειών πέρυσι
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το EMEA.gr, οι startup εταιρείες ελληνικών συμφερόντων δέχτηκαν 32 επενδύσεις τύπου venture capital, συνολικού ύψους 45,388 εκατ. δολ. Τη μερίδα του λέοντος στις επενδύσεις που προσέλκυσαν οι ελληνικές startups κατέχουν τα JEREMIE Funds (19 στον αριθμό, 11 εκατ. δολ. στο ύψος των κεφαλαίων).
Την πιο μεγάλη επένδυση από το εξωτερικό κατάφερε να προσελκύσει η Persado, spinoff της εταιρείας Upstream και δημιουργός του «marketing πειθούς», η οποία συγκέντρωσε 15 εκατ. δολ. από την Bain Capital Ventures, με τη συμμετοχή και της TL Capitol.
Περίπου 6 εκατ. δολ. προσέλκυσε μέσα στο 2013 το Taxibeat, η δημοφιλής εφαρμογή ανεύρεσης ταξί. Η εφαρμογή ξεκίνησε το 2011 από την Αθήνα και έχει ήδη επεκταθεί σε Βουκουρέστι, Όσλο, Παρίσι, Σάο Πάολο, Ρίο ντε Τζανέιρο και Πόλη του Μεξικού, ενώ ετοιμάζεται για την προώθησή της σε Μπογκοτά και Λίμα. Το Taxibeat ανακοίνωσε έναν γύρο χρηματοδότησης ύψους 2 εκατ. δολ. από ιδιώτες επενδυτές τον Απρίλιο για την επέκτασή του στο Μεξικό και έναν γύρο χρηματοδότησης 4 εκατ. δολ. τον Δεκέμβριο από το βελγικό επενδυτικό ταμείο Hummingbird Ventures (διατηρεί γραφείο σε Αμβέρσα, Λονδίνο και Κωνσταντινούπολη) για την επέκταση του Taxibeat Brasil σε όλες τις πόλεις της Βραζιλίας που θα φιλοξενήσουν αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου το καλοκαίρι του 2014, αλλά και την επέκταση των δραστηριοτήτων της εταιρείας σε νέες αγορές της Νότιας Ευρώπης. Συνολικά, το Taxibeat έχει δεχτεί πάνω από 7,3 εκατ. δολ. σε επενδύσεις από το 2011, οπότε και ιδρύθηκε.
Εξέλιξη «της χρονιάς» για το 2013 θεωρείται στον χώρο των startups η εξαγορά της BugSense, εταιρείας ανάπτυξης της ομώνυμης εφαρμογής, που βοηθά τους developers να παραλαμβάνουν αναφορές σφαλμάτων για τις εφαρμογές τους, από τη Splunk.
Χώροι φιλοξενίας με χαμηλό ενοίκιο
Αθήνα
CoLab Workspace Athens (Πετράκη 28, Σύνταγμα). Απευθύνεται κυρίως σε τεχνολογικές εταιρείες. Διοργανώ-νει εκπαιδευτικά σεμινάρια, αλλά και τα εκπαιδευτικά προγράμματα CoLab Academy και Startup Factory. Αντίστοιχος χώρος υπό το brand του CoLab Workspace λειτουργεί και στο Ηράκλειο Κρήτης (Οδός 1770, 10).
Found.ation (Πειραιώς 123, Κεραμεικός). Φιλοξενεί κυρίως νέες τεχνολογικές εταιρείες. Διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαιδευτικών σεμιναρίων Educ.ation για ζητήματα νομικά, φορολογικά, μάρκετινγκ και πωλήσεων.
Impact Hub Athens (Καραϊσκάκη 26, Ψυρρή). Αποτελεί μέρος της κοινότητας των 50 HUBs που λειτουργούν παγκοσμίως, με τα οποία διασυνδέει τα μέλη του. Απευθύνεται σε τεχνολογικές εταιρείες, καθώς και σε κοινωνικές επιχειρήσεις.
The Cube (Κλεισόβης 8, Εξάρχεια).
Synergy Project (Μιχαήλ Χατζηκωνσταντή 13, Πανόρμου). Παρέχει πλούσιο εξοπλισμό, σειρά υπηρεσιών και ευκολιών.
Tzaferi 16 (Τζαφέρη 16, Κεραμεικός).
Θεσσαλονίκη
Coho - the coworking home (Ναπολέοντος Ζέρβα 10, Αγία Τριάδα).
Ανάλογους χώρους δημιουργούν οι δήμοι Αθηναίων (InnovAthens, ACEin,Tεχνόπολη), Θεσσαλονίκης (Start up Innovation Hub, Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας), Βόλου (Ανθ. Γαζή), Πατρών, Πύργου και Αγρινίου, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020.
* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 3ης Μαΐου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου