Σελίδες

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Οι ελληνικές εταιρείες με σημαντική παρουσία στην Τουρκία

Ξεπερνούν σήμερα τις 2.000 οι ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία είτε παραγωγικά είτε μέσω εξαγωγών. Περίπου 20 είναι οι εισηγμένες επιχειρήσεις του χρηματιστηρίου Αθηνών που έχουν παρουσία στη γειτονική χώρα.
Θυμίζουμε ότι η εξαγορά της τουρκικής Finansbank, το καλοκαίρι του 2010, από την Εθνική Τράπεζα είχε φτάσει στα 3,1 δισ. ευρώ. Πέραν της Εθνικής, στη γειτονική χώρα δραστηριοποιούνται οι Eurobank και Alpha Bank, η Intralot, τα Πλαστικά Κρήτης, τα Πλαστικά Θράκης, οΑγροτικός Οίκος Σπύρου, οι όμιλοι Νηρέα και Σελόντα, οι S&B,ΣαράντηςEurodrip κ.ά.
Η ΚleemaΗellas δραστηριοποιείται μέσω της θυγατρικήςKleemaAsansor, η Αλουμύλ Μυλωνάς συμμετέχει σε κοινοπρακτικό σχήμα, ενώ θυγατρικές εταιρείες διατηρούν και οι Moda Bagno και Ηellas Can, Mls Πληροφορική, Σαράντης, Sato.


Οι ελληνικές εξαγωγές από 369 εκ. ευρώ το 2002 ανήλθαν σε 2,6 δισ. ευρώ το 2012. Οι ελληνικές εξαγωγές προς την Τουρκία αντιπροσωπεύουν μόνο το 1,06% των τουρκικών εισαγωγών από ολόκληρο τον κόσμο και από τις 65.500 εισαγωγικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα, μόνο οι 2.201 (το 3,2%)
εισάγουν από την Ελλάδα.
Οι ελληνικές εξαγωγές αφορούν κυρίως πετρελαιοειδή, πλαστικά και βαμβάκι. Οι τουρκικές εξαγωγές προς την Ελλάδα έφθασαν από 645 εκ. ευρώ το 2002, τα 1,02 δισ. ευρώ το 2012. Οι ελληνικές εξαγωγές το 2012 σε σχέση με το 2011 παρουσιάζουν αύξηση 38% (στα 2,6 δισ. ευρώ). Αντίθετα, οι τουρκικές εξαγωγές προς την Ελλάδα στο ίδιο χρονικό διάστημα σημειώνουν 9,73% μείωση (1,02 δισ. ευρώ).
Σύμφωνα με στοιχεία του 2012, η Τουρκία είναι η πρώτη χώρα πελάτης της Ελλάδας, εφόσον υπολογίσουμε στις ελληνικές εξαγωγές και τα πετρελαιοειδή και η έκτη χωρίς αυτά. Τουρκικό ενδιαφέρον παρατηρείται για πετρελαιοειδή - λιπαντικά, παρασκευάσματα φρούτων και λαχανικών, ζώντα ζώα, ανόργανα χημικά, προϊόντα σιδήρου και χάλυβα, μηχανήματα οπτικής - μετρήσεων, δέρματα, καλλυντικά, διάφορα δομικά υλικά, ιατρικά - φαρμακευτικά, πλαστικές ύλες - μονωτικά, μηχανήματα γραφείου, ηλεκτρικές συσκευές και προϊόντα ξυλείας.
Εκτός της Εθνικής τραπεζας η Εurobank επένδυσε περίπου 140 εκατ. ευρώ και εξαγόρασε  την Tekfenbank, μια μικρή τράπεζα με 31 υποκαταστήματα και κερδοφορία περίπου 10 εκατ. ευρώ από την οποία φιλοδοξεί να κερδίσει πολλά περισσότερα στο μέλλον. Στη χώρα διαθέτει και χρηματιστηριακή παρουσία με την HC Instabul Holdings AS.
Η Alpha Bank αγόρασε από την Anadolu Endustri Holding, την τράπεζα Alternatifbank . Η τουρκική τράπεζα έχει δίκτυο 28 καταστημάτων και ανήκει στις μικρές εταιρείες του κλάδου με μερίδιο αγοράς 0,4%. Στόχος της Alpha Bank είναι να μεγεθύνει την παρουσία της στην τραπεζική αγορά της Τουρκίας αυξάνοντας στο μέλλον τον αριθμό των καταστημάτων στα 100.
Δεν είναι όμως οι τράπεζες που άνοιξαν το δρόμο για την Τουρκία. Τα πρώτα δειλά βήματα είχαν ήδη γίνει εδώ και αρκετά χρόνια από πολύ μικρότερες επιχειρήσεις, που είτε κινούνταν διερευνητικά, είτε είχαν τολμήσει την αυτόνομη δραστηριοποίηση, είτε επέλεγαν την οδό της δημιουργίας κοινών εταιρειών (Joint Venture) με τοπικούς επιχειρηματίες.
Επί παραδείγματι η κοινή εταιρεία Inteltek της Intralot με την Turkcell για τη διαχείριση του στοιχήματος στην Τουρκία. Η Intracom ήταν επίσης από τις πρώτες εταιρείες που επιχείρησαν άνοιγμα στην Τουρκία, συμμετέχοντας με 20% στην εταιρεία πληροφορικής Gantek.
Η Πλαστικά Θράκης έχει συστήσει μικτή θυγατρικής (Thrace Teknik Ambalaz) με την τουρκική εταιρεία Teknik Plastik δημιουργώντας μονάδα παραγωγής συσκευασίας για τρόφιμα και χημικά λίγο έξω από την Κων/πολη.
Στην τουρκική αγορά πρώτων υλών για χρωματισμό και βελτίωση ιδιοτήτων πλαστικών προϊόντων (master Batches) μέσω της τοπικής θυγατρικής Senkhroma δραστηριοποιείται και η Πλαστικά Κρήτης. Η ελληνική εταιρεία εξαγόρασε το 75% της Senkhroma από τον τουρκικό ταπητουργικό όμιλο Gumussuyu και ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής συνθετικών ινών ταπητουργίας στον οποίο ειδικευόταν πριν την εξαγορά της η εταιρεία κατευθύνεται για την κάλυψη αναγκών του ομίλου Gumussuyu.
Ο όμιλος S&B αναπτύσσει από καιρό αυτόνομη δραστηριότητα στην Τουρκία μέσω δύο θυγατρικών εταιρειών, τις οποίες ελέγχει κατά 99%, της Saba Madenclik και της Pabalk Maden SA οι οποίες δραστηριοποιούνται στην εξόρυξη και επεξεργασία περλίτη.
Με λογική της διεύρυνσης της παρουσίας στις αγορές της ΝΑ Ευρώπης, στην τουρκική αγορά εισήλθε μέσω θυγατρικής και η Σαράντης η οποία αρχικά επιχείρησε να επεκταθεί μέσω συνεργασίας με τοπικό χονδρέμπορο, ενώ η διοίκηση του ομίλου έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο εξαγοράς και δεύτερης εταιρείας στο μέλλον. H Eurodrip διαθέτει επίσης θυγατρική εταιρεία στην Τουρκία.
Η Τουρκία, ως μεγάλη δύναμη στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών για την περιοχή αποτελεί πόλο έλξης και για τις ελληνικές εταιρείες του κλάδου που αναπτύσσουν έντονη δραστηριότητα στη χώρα. Ο όμιλος  Νηρέα είχε αποκτήσει το 100% της τουρκικής εταιρείας Carbon A.S., μέσω της εταιρείας Miramar A.S. έναντι 550.000 δολαρίων. H Carbon A.S. διαθέτει άδεια για την εγκατάσταση και λειτουργία μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας δυναμικότητας 5.000 τόνων στην ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης. Ο όμιλος δραστηριοποιείτο ήδη στη χώρα μέσω της εταιρείας Ι lnak.
Η Σελόντα από την πλευρά της που ήδη διαθέτει στην Τουρκία την εταιρεία Elektrosan, συμφώνησε να αποκτήσει το 46% της Fjord Marin Deniz Urunleri Sanayi Ticaret A.S (Fjord Marin Turkey) έναντι συνολικού ποσού 7,8 εκατ. ευρώ. Η Fjord Marin έχει παραγωγή 6.000 τόνων και 15 εκ. γόνο με εκτιμώμενο συνολικό κύκλο εργασιών το 2007 ύψους 30 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 1,6 εκατ. ευρώ.
Θυγατρική στην Τουρκία διαθέτει επίσης και η εταιρεία επίπλων Sato, την TCC Buro Koltuk Ltd. Η εταιρεία Kleemann επίσης διαθέτει στη χώρα την κατά 70% θυγατρική της Kleeman Asansor.
Από την άλλη πλευρά, οι τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα περιορίζονται σε περίπου 8 εταιρείες στους τομείς των τραπεζών, των επίπλων, των μαρινών, της ένδυσης και της χαρτοβιομηχανίας, με συνολικό επενδεδυμένο κεφάλαιο περίπου 70 εκατ. ευρώ. Η σημαντικότερη τουρκική επένδυση αφορά την τράπεζα Ziraat (17 εκατ. ευρώ περίπου) με υποκαταστήματα σε Αθήνα, Κομοτηνή, Ξάνθη και Ρόδο.

Πηγή : BusinessNews


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Export Academy

Export Academy