ΣΥΜΦΩΝΙΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ Ε.Ε. ΚΑΙ ΚΑΝΑΔΑ
Ιδιαίτερα θετική, όχι μόνο για τη φέτα αλλά και για το σύνολο των προϊόντων ΠΟΠ χαρακτηρίζεται η εμπορική συμφωνία που αναμένεται να υπογραφεί μέσα στη μέρα ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Καναδά, καθώς θέτει τις βάσεις για δυναμικότερη ανάπτυξη των ελληνικών εξαγωγών στην αγορά του Καναδά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία περιέχει ειδική ρήτρα για τη χρήση του όρου «φέτα» στην αγορά του Καναδά, βάσει της οποίας ο όρος φέτα επιτρέπεται να χρησιμοποιείται μόνο εάν αυτός συνοδεύεται από διατυπώσεις όπως τύπου φέτας, στιλ φέτας, απομίμηση φέτας και σε συνδυασμό με ευανάγνωστη και ευδιάκριτη αναφορά στη γεωγραφική θέση προέλευσης του προϊόντος. Οι ίδιες πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι το κείμενο που θα υπογραφεί θα υποχρεώνει τους Καναδούς τυροκόμους να αποσύρουν από τις επίμαχες συσκευασίες σύμβολα που παραπέμπουν στην Ελλάδα, όπως η ελληνική σημαία ή η Ακρόπολη αλλά και ονομασίες τύπου «Hellas» ή «Greek». Τα ίδια θα
ισχύσουν και για όσους φιλοδοξούν να εμπλακούν στην παραγωγή τυριών τύπου φέτας. Ανάλογο καθεστώς προβλέπεται να ισχύσει και για άλλα ευρωπαϊκά τυριά, όπως το Ασιάγκο, η Φοντίνα, η Γκοργκοντζόλα και το Μίνστερ.
Πηγές που παρακολουθούν από πολύ κοντά τις εξελίξεις αναφέρουν πως η διαπραγμάτευση ήταν πολύ δύσκολη, και μάλιστα τονίζουν πως οι ΗΠΑ άσκησαν παρασκηνιακά ισχυρές πιέσεις στον Καναδά να μη δεχθεί κανενός είδους νομική προστασία σε προϊόντα που εισάγει από την Ευρώπη, αφού και οι ίδιες θέλουν να αποφύγουν ανάλογες δεσμεύσεις προς την Ε.Ε. Μάλιστα, στο αρχικό κείμενο της συμφωνίας δίνονταν η δυνατότητα στις βιομηχανίες του Καναδά να χρησιμοποιούν το όνομα «φέτα» σε τυριά αυτού του τύπου που παρασκευάζουν. Ωστόσο, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές οι προσπάθειες της ελληνικής πλευράς αλλά και του ίδιου του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος έθεσε το θέμα στον πρόεδρο Μπαρόζο στην πρόσφατη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες απέδωσαν, δημιουργώντας ένα καλό προηγούμενο για τις επικείμενες διαπραγματεύσεις συμφωνιών με τις ΗΠΑ καθώς και ασιατικές χώρες.
Η επικείμενη συμφωνία ανάμεσα στην Ε.Ε. και τον Καναδά έχει προκαλέσει ήδη την έντονη αντίδραση των Καναδών κτηνοτρόφων, οι οποίες εκτιμούν πως τα ευρωπαϊκά τυριά, τα οποία κατέχουν ήδη μερίδιο 32% της αγοράς θα εκτοπίσουν τα δικά τους και θα θέσουν σε κίνδυνο την βιωσιμότητα των μικρομεσαίων τυροκομικών μονάδων.
ΑνταγωνισμόςΚύκλοι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης πάντως, χωρίς να υποβαθμίζουν τη σημασία της συμφωνίας κρατούν χαμηλά τον πήχυ και υπογραμμίζουν ότι οι εξαγωγές ελληνικής φέτας στον Καναδά είναι μόλις 5.000 τόνους, ενώ υπάρχει τεράστιος ανταγωνισμός από τη Δανία, την Τουρκία και την Ρουμανία, οι οποίες κάνουν σημαντικές εξαγωγές τυροκομικών στον Καναδά. Τονίζουν δε ότι με τα σημερινά δεδομένα, η προστασία που παρέχεται για την ονομασία προέλευσης της φέτας είναι μερική και όχι πλήρης, όπως ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τον Καναδά αποκλειστικά. Το ιδανικό, ισχυρίζονται θα ήταν να υπάρχει πλήρης προστασία και κανένας πέραν της Ελλάδας να μην μπορεί να χρησιμοποιεί τον όρο φέτα, με οποιαδήποτε μορφή. Παρ' όλα αυτά, έστω και έτσι δηλώνουν ικανοποιημένοι από την εξέλιξη αυτή.
Το μεγάλο στοίχημα για τους Έλληνες εξαγωγείς φέτας επισημαίνουν είναι να εκμεταλλευτούν το πλεονέκτημα που τους δίνεται έστω και έτσι και να προχωρήσουν σε δυναμικότερες επενδύσεις για την ανάπτυξη των εξαγωγών τους. «Δεν αρκεί μια νομική κατοχύρωση. Πρέπει να διεισδύσουμε περισσότερο στις διεθνείς αγορές, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχουμε εκμεταλλευτεί τη δύναμη του σήματος αυτού», λένε με νόημα.
Αυτό, όπως προσθέτουν, δεν σημαίνει πως θα σταματήσουν να αγωνίζονται για να επεκταθεί και σε άλλες χώρες του κόσμου η νομική προστασία των προϊόντων ΠΟΠ ώστε να δώσουν το «κάτι παραπάνω» όχι μόνο στη φέτα, αλλά και στα υπόλοιπα μοναδικά προϊόντα της ελληνικής γης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα η ζήτηση φέτας παγκοσμίως είναι στις 200.000 τόνους. Η Ελλάδα παράγει περίπου τη μισή ποσότητα, δηλαδή 100.000 τόνους, από τους οποίους το 90% διοχετεύεται στην εγχώρια αγορά, ενώ υπολογίζεται ότι στην παραγωγή φέτας δραστηριοποιούνται περίπου 300.000 εργαζόμενοι σε περίπου 100.000 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις οικογενειακής μορφής, ενώ άλλοι 50.000 γεωργοί υποστηρίζουν τον κλάδο εξασφαλίζοντας τις αναγκαίες για τη διατροφή των ζώων ζωοτροφές.
«Ο πόλεμος της φέτας» Η φέτα έχει κατοχυρωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ). Αυτό σημαίνει ότι το όνομα «Φέτα» δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τυριά παρόμοιας σύστασης που παρασκευάζονται εκτός Ελλάδας και με άλλη διαδικασία από την παραδοσιακή. Ο όρος ΠΟΠ, θεσπίστηκε από την Ε.Ε. για την προστασία των προϊόντων τοπικής προέλευσης και τέθηκε σε ισχύ το 1996. Η καταχώριση της φέτας στον κατάλογο των προϊόντων ΠΟΠ προκάλεσε πολλές αντιδράσεις από χώρες που παρήγαν ως τότε μεγάλες ποσότητες φέτας, όπως η Δανία, η Γαλλία και η Γερμανία. Η καταχώριση ακυρώθηκε από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων τον Μάρτιο του 1999.
Η Επιτροπή διεξήγαγε εκ νέου αναλυτική έρευνα, από την οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η φέτα οφείλει να προστατευτεί ως ονομασία προέλευσης. Τον Οκτώβριο του 2002 με νέο Κανονισμό η φέτα καταχωρίσθηκε εκ νέου στον κατάλογο των προϊόντων ΠΟΠ κατά το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Νέα προσφυγή της Δανίας και της Γερμανίας κατά του Κανονισμού αυτού απορρίφθηκε τελικά το 2005.
Πηγή: Ημερησία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου