Σελίδες

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Μια "ανάσα" πριν από τις υπογραφές οι πρώτες συνεργασίες της Ελληνο-Γερμανικής Συνέλευσης

 

Eξαγωγές για το φυσικό μεταλλικό "Ξινό Νερό" και τα κρασιά του Αμυνταίου, γερμανική τεχνογνωσία σε μονάδα βιομάζας στη Θεσσαλονίκη, τεχνολογική βελτιστοποίηση του βιολογικού καθαρισμού στο Δήμο Μεγαρέων, ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων στη Νάξο και συνεργασία εμπειρογνωμόνων για το θεσμικό πλαίσιο του "Καλλικράτη" είναι οι πρώτοι "καρποί" της Ελληνο-γερμανικής Συνέλευσης που, έπειτα από διαβουλεύσεις μηνών, θεωρούνται πλέον ώριμοι και βρίσκονται μια "ανάσα" πριν από τις υπογραφές που θα σηματοδοτήσουν την έναρξη υλοποίησης των αντίστοιχων συνεργασιών.

Έναν μήνα πριν από την πραγματοποίηση της 4ης Ελληνο-γερμανικής Συνέλευσης (DGV IV), στις 22 και 23 Οκτωβρίου, στο Εκθεσιακό Κέντρο της Νυρεμβέργης, στη Γερμανία, ο συντονιστής της για όλη την Ελλάδα Χρήστος Λαζαρίδης μιλά στο ΑΠΕ - ΜΠΕ για τις συνεννοήσεις που έχουν προχωρήσει, αλλά κι εκείνες που βρίσκονται ακόμη "στα σκαριά", έπειτα από τρεις Eλληνο-γερμανικές Συνελεύσεις, δεκάδες επισκέψεις δημάρχων, συνεννοήσεις με 120 Δήμους από την Ελλάδα και 15 θεματικά συνέδρια σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Ψηλότερα στον κατάλογο των "προχωρημένων" συνεργασιών βρίσκεται αυτή που αφορά το Αμύνταιο, καθώς το "Ξινό Νερό", που προέρχεται από τις πλούσιες πηγές οξυανθρακούχου ασβεστούχου φυσικού μεταλλικού νερού της περιοχής, αλλά και τα υψηλής ποιότητας κρασιά του Αμυνταίου ετοιμάζονται να "ταξιδέψουν", το επόμενο χρονικό διάστημα, στη Γερμανία.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, εκπρόσωποι της Ελληνο-γερμανικής Συνέλευσης βρέθηκαν στο Αμύνταιο για να ρυθμίσουν τις λεπτομέρειες. Πέραν, όμως, από τις εξαγωγές, το γερμανικό ενδιαφέρον εστιάζεται επίσης στη βελτίωση των υποδομών του "Ξυνού Νερού", με στόχο την αύξηση του παραγωγικού του δυναμικού, αλλά και στη χρήση της βιομάζας για την παραγωγή ενέργειας σε μικρές μονάδες τηλεθέρμανσης στη Δυτική Μακεδονία.

Στο ίδιο μήκος κύματος, σε υψηλό βαθμό προετοιμασίας βρίσκεται επένδυση, που αφορά την παραγωγή ενέργειας από βιομάζα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ, που υπολογίζεται να τεθεί σε λειτουργία μέσα σε δέκα μήνες και απ΄ αυτήν εκτιμάται ότι θα προκύψουν 40 θέσεις εργασίας.

Αρκετά μακρύτερα, στον Δήμο Μεγαρέων, βρέθηκε - κατόπιν αιτήματος του δημάρχου - γερμανική αντιπροσωπεία με ειδικούς στον τομέα της βελτιστοποίησης του βιολογικού καθαρισμού. Το αντικείμενο της εν λόγω συνεργασίας αφορά τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των εγκαταστάσεων ώστε να βελτιωθεί η απόδοσή τους, αλλά και τη δυνατότητα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων προκειμένου να χρησιμοποιούνται για άρδευση, δεδομένου ότι η στάθμη του υδροφόρου ορίζοντα πέφτει και τα τοπικά υδάτινα αποθέματα μειώνονται διαρκώς.

"Συγγενές" με το θέμα της επεξεργασίας αποβλήτων είναι και εκείνο της συνολικής διαχείρισης των απορριμμάτων, από τη διαλογή στην "πηγή" μέχρι την ενεργειακή αξιοποίηση, ένα ζήτημα πάνω στο οποίο συνεργάζονται εκπρόσωποι της γερμανικής επαρχίας Σβέμπισχαλ (Schwabisch Hall), της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τη Νάξο, την Ικαρία και την Πελοπόννησο και ειδικοί επιστήμονες από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο.

Για να γίνουν όλα τα παραπάνω, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να προβλέπονται από το θεσμικό πλαίσιο του "Καλλικράτη". Ειδικά για τη διευκόλυνση των συνεργασιών εργάζεται ομάδα που συστάθηκε τον Δεκέμβριο του 2012, με τη συμμετοχή καθηγητών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και Γερμανών συνεργατών τους. Πριν, μάλιστα, την πραγματοποίηση της 4ης Ελληνο-γερμανικής Συνέλευσης στη Νυρεμβέργη, η ομάδα αναμένεται να έχει ολοκληρώσει σχετικό πόρισμα.

Συνεχίζονται οι επαφές Ελλήνων και Γερμανών αυτοδιοικητικών παραγόντων

Στο μεταξύ, οι επαφές Ελλήνων και Γερμανών εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, αλλά και της επιχειρηματικότητας συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Παραγωγοί από την Πελοπόννησο και το Βόρειο Αιγαίο βρέθηκαν, από τις 13 ως τις 15 Σεπτεμβρίου, στο Ιλσχόφεν (Ilshofen) της Βάδης Βυρτεμβέργης, φιλοξενούμενοι της επαρχίας Σβέμπισχαλ (Schwabisch Hall), όπου παρουσίασαν τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα των περιοχών τους καθώς και τα γευστικά κρασιά στην έκθεση που διοργανώνεται κάθε χρόνο εκεί.

Εξάλλου, 12 μαθητές από το Ωραιόκαστρο, σε συνεργασία με το Δήμο του Ντέτμολντ είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τη Γερμανία για τρεις εβδομάδες προκειμένου να παρακολουθήσουν ένα βραχύχρονο σεμινάριο πρακτικής άσκησης σε γερμανικές εταιρείες και φορείς. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και ήδη έχουν υποβληθεί 60 με 70 αιτήσεις από μαθητές των τελευταίων τάξεων του Λυκείου, αλλά και φοιτητές για το 2013.

Στην περιοχή του Ανόβερου, νότια του Βερολίνου, βρίσκονται αυτές τις μέρες πέντε συνεργάτες του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Ροδόπης προκειμένου να δουν από κοντά τον τρόπο διαχείρισης αντίστοιχου πάρκου στη Γερμανία και να συζητήσουν με τους Γερμανούς εμπειρογνώμονες ζητήματα προστασίας της χλωρίδας και της πανίδας και προβολής του εγχώριου τουριστικού προϊόντος. Η συγκεκριμένη συνεννόηση αποτελεί προϊόν του θεματικού συνεδρίου για τον τουρισμό που πραγματοποιήθηκε πριν από έναν χρόνο στην Καβάλα.

Επιπλέον, αντιπροσωπεία μικρών οινοπαραγωγών (στο σύνολο έξι) από όλη τη βόρεια Ελλάδα επισκέφθηκαν την περιοχή Άχρταλ (Ahrtal) της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, με στόχο την ανταλλαγή εμπειριών γύρω από την οινοπαραγωγή αλλά και τον συνδυασμό της με τον εναλλακτικό τουρισμό (π.χ. τον αγροτουρισμό).

Σε φάση σχεδιασμού

Σε φάση σχεδιασμού βρίσκονται δεκάδες άλλα εγχειρήματα, στα οποία περιλαμβάνονται η συνεργασία του Αμυνταίου με το Τσάετς (Zeitz) και το Λάουζιτς (Lausitz) για την αποκατάσταση και τουριστική αξιοποίηση ορυχείων λιγνίτη, η διαχείριση των υδάτων στην Κέρκυρα, η προστασία της λίμνης της Καστοριάς, η αξιοποίηση της γεωθερμίας και των υπόγειων θερμών υδάτων στην Ηράκλεια Σερρών, η τουριστική ανάδειξη των περιοχών που διασχίζει η Εγνατία Οδός, η εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια στο Ηράκλειο της Κρήτης και το Μαρούσι της Αττικής, η δημιουργία τηλεθέρμανσης που θα αξιοποιεί τα τεράστια αποθέματα θερμικής ενέργειας από τα διυλιστήρια του Ασπροπύργου.

Ο διάλογος συνεχίζεται

Στο μεταξύ ο διάλογος συνεχίζεται και αποκτά ακόμη πιο οργανωμένη μορφή μέσα από συνεργασίες, όπως αυτή που έχουν ξεκινήσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης και ο Δήμος Αμυνταίου με τον Δήμο Στάιναχ (Steinach) της περιοχής της Βάδης Βυρτεμβέργης, για την προώθηση κοινών δράσεων της αυτοδιοίκησης με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Εμπειρογνώμονας σε θέματα επικοινωνίας μεταξύ Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων είναι ο ίδιος ο δήμαρχος του Στάιναχ Φρανκ Ίντελμαν (Frank Edelmann).

Aπό τις 2 μέχρι τις 6 Οκτωβρίου θα μεταβεί στα Χανιά της Κρήτης γερμανική αντιπροσωπεία, με σκοπό να βρεθούν κοντά επαγγελματίες από τις δύο χώρες, να ανταλλάξουν απόψεις σε θέματα εργασίας, επαγγελμάτων αλλά και πολιτισμού, να επισκεφθούν μαζί χώρους όπου επιβιώνουν παραδοσιακά επαγγέλματα, μουσεία, βιοτεχνίες, επιχειρήσεις, αξιοθέατα.

Ενεργό ρόλο στην Ελληνο-γερμανική συνεργασία αναμένεται να αναλάβουν και οι Έλληνες που εργάστηκαν στη Γερμανία, συνταξιοδοτήθηκαν στη χώρα όπου δραστηριοποιήθηκαν επαγγελματικά και επέστρεψαν στην Ελλάδα. Πολλοί από αυτούς, που υπολογίζεται ότι είναι περίπου 100.000, έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους. Η ονομασία που τους έχει αποδοθεί είναι "Hellenic Silver Stars" (Ελληνικά Ασημένια Αστέρια) και η προσπάθεια ξεκίνησε από τις περιοχές της Ασπροβάλτας και της Κατερίνης, όπου πρόκειται να οργανωθούν περίπου 500 άτομα.

Το επόμενο βήμα

"Αυτή τη στιγμή έχουν αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο 150 εμπειρογνώμονες, δήμαρχοι, πρώην δήμαρχοι και έπαρχοι από τη γερμανική πλευρά που προσφέρουν εθελοντικά τις γνώσεις και την εμπειρία τους. Από ελληνικής πλευράς, σε σύνολο 325 Δήμων, ενδιαφέρον στο πλαίσιο της Ελληνο-γερμανικής συνέλευσης έχουν εκδηλώσει πάνω από 120" σχολιάζει ο κ. Λαζαρίδης.

Διευκρινίζει δε, ότι ήδη πραγματοποιήθηκαν οκτώ θεματικά συνέδρια το 2012 και επτά το 2013, ενώ ο θεσμός των ημερίδων και των συνεδρίων ανά περιοχές θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα. Δίνοντας το στίγμα της μελλοντικής ελληνογερμανικής αυτοδιοικητικής συνεργασίας αναφέρει: "η προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από χρόνια, κυρίως από τη βόρεια Ελλάδα, εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα. Ο προγραμματισμός που γίνεται τώρα αφορά τις ενέργειες που θα προωθηθούν το 2014 και επιδιώκεται η μεγαλύτερη δυνατή ενεργοποίηση όχι μόνο των Δήμων, αλλά και των ενώσεων της αυτοδιοίκησης, καθώς και των κεντρικότερων φορέων Ελλάδας και Γερμανίας".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Export Academy

Export Academy