Πιο κοντά η ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου.
Ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (OIV), στις 21 Μαρτίου παρουσίασε το σημείωμα του για την οικονομία το 2012 και τις τελευταίες εκτιμήσεις της καλλιέργειας, τις εξαγωγές, την κατανάλωση.
Ο Πρόεδρός του, Federico Castellucci, ανέφερε ότι ο ισολογισμός του 2012 είναι «γενικά θετικός». Η παγκόσμια ισορροπία μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης για το κρασί και πάλι φαίνεται εφικτή. Το 2012, η καμπύλη της κατανάλωσης έχει εδραιώσει την ανάκαμψη της (+0,6% σε σύγκριση με το 2011), ενώ η παραγωγή ήταν σημαντικά μειωμένη (-6%).
Το 2012, η παραγωγή κρασιού παγκοσμίως οδήγησε προς τα πίσω το βήμα σε μια επισφαλή ισορροπία με μια απότομη πτώση της παραγωγής. Εκτός από τους χυμούς και τα γλεύκη, 250,9 εκατομμύρια εκατόλιτρα οίνου παρήχθησαν το 2012 (-6% σε σύγκριση με το 2011).
Οι ευρωπαϊκοί αμπελώνες επλήγησαν περισσότερο από τις κλιματικές συνθήκες (-10% κατ’ όγκο). Οι κυριότερες χώρες όπου η παραγωγή μειώθηκε, είναι: -6% στην Ιταλία, -11% στην Ισπανία, -17% στη Γαλλία και τη Νέα Ζηλανδία, -24% στην Αργεντινή και -32% στην Ουγγαρία. Στην Ευρώπη, μόνο η Γερμανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα σημείωσαν αύξηση στην συγκομιδή (αντίστοιχα +4%, +9% και +15%, σε σύγκριση όμως με τη δραματικά μειωμένη παραγωγή το 2011). Στο «Νέο Κόσμο», η παραγωγή της Αυστραλίας ήταν σταθερή (+4%), εκείνες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Νότιας Αφρικής παρουσίασαν καθαρή αύξηση (+7% και +8%), καθώς επίσης και στην Κίνα και στην Χιλή (+13% και +20%).
Η τριπλέτα Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας από μόνες τους αντιπροσωπεύουν το 51% της παγκόσμιας παραγωγής οίνου. Μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο, η Γαλλία παρήγε 42,24 εκατομμύρια εκατόλιτρα το 2012 (-17% σε σχέση με το 2011, αλλά -1% σε σύγκριση με το 2008). Αν και η Γαλλία αντιπροσωπεύει το 20% της παγκόσμιας παραγωγής το 2012, αντιπροσωπεύει μόνο το 15% του όγκου συναλλαγών στο χώρο του κρασιού. Παρά τη διάβρωση των εξαγωγών τους, η Ιταλία και η Ισπανία διατηρούν τα ηγετική θέση τους (21% και 19% του μεριδίου της παγκόσμιας αγοράς) και συντηρούν την πτώση της εγχώριας κατανάλωσης τους. Οι παγκόσμιες συναλλαγές επηρεάστηκαν από την μικρή παγκόσμια συγκομιδή και μειώθηκαν σε 101,4 εκατομμύρια εκατόλιτρα το 2012 (-2,1% σε σύγκριση με το 2011), σπάζοντας την ανάκαμψη που ξεκίνησε το 2009.
Παράλληλα, η παγκόσμια κατανάλωση κρασιού έχει ακολουθήσει τη δυναμική της ανάκαμψης, φθάνοντας τα 245,2 εκατομμύρια εκατόλιτρα οίνου (σε εκτιμώμενο εύρος μεταξύ 240 έως 250 εκατ. εκατολίτρων). Η γαλλική κατανάλωση κρασιού έχει αυξηθεί κατά 3,1% (λίγο πάνω από 30 εκατομμύρια εκατόλιτρα). Σε σύγκριση όμως με πέντε χρόνια πριν, η κατανάλωση μειώθηκε κατά 2%. Στην Ιταλία και την Ισπανία, η κατανάλωση κρασιού μειώθηκε κατά 14% και 24% αντίστοιχα. Η Κίνα παρουσιάζει εκρηκτική αύξηση της κατανάλωση της τάξης του 27%.
Συνολικά, ο OIV εκτιμά ότι η παγκόσμια αγορά είναι ιδιαίτερα σφιχτή. Η διαφορά μεταξύ της παγκόσμιας παραγωγής και κατανάλωσης κρασιού εκτιμάται σε 5,7 εκατομμύρια εκατόλιτρα το 2012.
Πηγή: Agronews
Ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (OIV), στις 21 Μαρτίου παρουσίασε το σημείωμα του για την οικονομία το 2012 και τις τελευταίες εκτιμήσεις της καλλιέργειας, τις εξαγωγές, την κατανάλωση.
Ο Πρόεδρός του, Federico Castellucci, ανέφερε ότι ο ισολογισμός του 2012 είναι «γενικά θετικός». Η παγκόσμια ισορροπία μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης για το κρασί και πάλι φαίνεται εφικτή. Το 2012, η καμπύλη της κατανάλωσης έχει εδραιώσει την ανάκαμψη της (+0,6% σε σύγκριση με το 2011), ενώ η παραγωγή ήταν σημαντικά μειωμένη (-6%).
Το 2012, η παραγωγή κρασιού παγκοσμίως οδήγησε προς τα πίσω το βήμα σε μια επισφαλή ισορροπία με μια απότομη πτώση της παραγωγής. Εκτός από τους χυμούς και τα γλεύκη, 250,9 εκατομμύρια εκατόλιτρα οίνου παρήχθησαν το 2012 (-6% σε σύγκριση με το 2011).
Οι ευρωπαϊκοί αμπελώνες επλήγησαν περισσότερο από τις κλιματικές συνθήκες (-10% κατ’ όγκο). Οι κυριότερες χώρες όπου η παραγωγή μειώθηκε, είναι: -6% στην Ιταλία, -11% στην Ισπανία, -17% στη Γαλλία και τη Νέα Ζηλανδία, -24% στην Αργεντινή και -32% στην Ουγγαρία. Στην Ευρώπη, μόνο η Γερμανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα σημείωσαν αύξηση στην συγκομιδή (αντίστοιχα +4%, +9% και +15%, σε σύγκριση όμως με τη δραματικά μειωμένη παραγωγή το 2011). Στο «Νέο Κόσμο», η παραγωγή της Αυστραλίας ήταν σταθερή (+4%), εκείνες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Νότιας Αφρικής παρουσίασαν καθαρή αύξηση (+7% και +8%), καθώς επίσης και στην Κίνα και στην Χιλή (+13% και +20%).
Η τριπλέτα Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας από μόνες τους αντιπροσωπεύουν το 51% της παγκόσμιας παραγωγής οίνου. Μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο, η Γαλλία παρήγε 42,24 εκατομμύρια εκατόλιτρα το 2012 (-17% σε σχέση με το 2011, αλλά -1% σε σύγκριση με το 2008). Αν και η Γαλλία αντιπροσωπεύει το 20% της παγκόσμιας παραγωγής το 2012, αντιπροσωπεύει μόνο το 15% του όγκου συναλλαγών στο χώρο του κρασιού. Παρά τη διάβρωση των εξαγωγών τους, η Ιταλία και η Ισπανία διατηρούν τα ηγετική θέση τους (21% και 19% του μεριδίου της παγκόσμιας αγοράς) και συντηρούν την πτώση της εγχώριας κατανάλωσης τους. Οι παγκόσμιες συναλλαγές επηρεάστηκαν από την μικρή παγκόσμια συγκομιδή και μειώθηκαν σε 101,4 εκατομμύρια εκατόλιτρα το 2012 (-2,1% σε σύγκριση με το 2011), σπάζοντας την ανάκαμψη που ξεκίνησε το 2009.
Παράλληλα, η παγκόσμια κατανάλωση κρασιού έχει ακολουθήσει τη δυναμική της ανάκαμψης, φθάνοντας τα 245,2 εκατομμύρια εκατόλιτρα οίνου (σε εκτιμώμενο εύρος μεταξύ 240 έως 250 εκατ. εκατολίτρων). Η γαλλική κατανάλωση κρασιού έχει αυξηθεί κατά 3,1% (λίγο πάνω από 30 εκατομμύρια εκατόλιτρα). Σε σύγκριση όμως με πέντε χρόνια πριν, η κατανάλωση μειώθηκε κατά 2%. Στην Ιταλία και την Ισπανία, η κατανάλωση κρασιού μειώθηκε κατά 14% και 24% αντίστοιχα. Η Κίνα παρουσιάζει εκρηκτική αύξηση της κατανάλωση της τάξης του 27%.
Συνολικά, ο OIV εκτιμά ότι η παγκόσμια αγορά είναι ιδιαίτερα σφιχτή. Η διαφορά μεταξύ της παγκόσμιας παραγωγής και κατανάλωσης κρασιού εκτιμάται σε 5,7 εκατομμύρια εκατόλιτρα το 2012.
Πηγή: Agronews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου