Σελίδες

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Εξωστρέφεια, κατά τύχη ...

Όταν το 1993 άνοιξα το πρώτο γραφείο της DDB στη Σόφια της Βουλγαρίας, οι μεν Αμερικάνοι συνέταιροί μας, οι οποίοι και με παρότρυναν, ήθελαν να μάθουν αν στους δρόμους κυκλοφορούν τανκς, οι δε Έλληνες φίλοι και συνάδελφοι με κοιτούσαν με απορία.
«Τι τα θες τα Βαλκάνια. Μια χαρά δεν είμαστε εδώ; Είσαι τρελός που σηκώνεσαι τα χαράματα και πετάς με Tupolev και Antonov? Αυτοί εκεί έχουν να φάνε;» και άλλα πολλά τέτοια, γραφικά, που αποτύπωναν ανάγλυφα την νοοτροπία της εποχής. Μια εποχής ευημερίας για την Ελλάδα με γοργούς ρυθμούς ανάπτυξης, γεμάτα τα μπουζούκια, πούρα, Χρηματιστήριο που έπαιρνε την ανιούσα, βολέματος και εφησυχασμού.

Ενώ λοιπόν πιστεύω ότι η εξωστρέφεια είναι επακόλουθο ανέχειας, όπως πχ την περίοδο που διανύουμε ΤΩΡΑ, που η χώρα δεν παράγει αρκετό πλούτο για να μας συντηρήσει όλους, τότε, το 1993, η εξωστρέφεια στον δικό μου Κλάδο, τη Διαφήμιση, μου συνέβη κατά τύχη. Λίγο οι ξένοι συνέταιροι που με παρότρυναν, λίγο η δική μου τρέλα να διοικώ μια άλλη Χώρα, με οδήγησαν στην

Εξισορροπεί η παγκόσμια αγορά κρασιού

Πιο κοντά η ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου.

Ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (OIV), στις 21 Μαρτίου παρουσίασε το σημείωμα του για την οικονομία το 2012 και τις τελευταίες εκτιμήσεις της καλλιέργειας, τις εξαγωγές, την κατανάλωση.


Ο Πρόεδρός του, Federico Castellucci, ανέφερε ότι ο ισολογισμός του 2012 είναι «γενικά θετικός». Η παγκόσμια ισορροπία μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης για το κρασί και πάλι φαίνεται εφικτή. Το 2012, η καμπύλη της κατανάλωσης έχει εδραιώσει την ανάκαμψη της (+0,6% σε σύγκριση με το 2011), ενώ η παραγωγή ήταν σημαντικά μειωμένη (-6%).

Η Κίνα δημιουργεί μία Ελλάδα κάθε 12,5 εβδομάδες

Όσοι ζουν στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ ή στην Ιαπωνία μπορεί να μην το νιώθουν, αλλά είναι πολύ πιθανόν η παγκόσμια οικονομία αυτήν τη δεκαετία να καταγράψει τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων 30 ετών.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times η Goldman Sachs προβλέπει ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αναπτυχθεί κατά μέσο όρο σε ετήσια βάση 4,1% από το 2011 ως το 2020. Κατά τις τρεις προηγούμενες δεκαετίες, ο παγκόσμιος ρυθμός ανάπτυξης ποτέ δεν ξεπέρασε το 3,5%.


Αυτό που αλλάζει με ιλιγγιώδη ταχύτητα είναι η πηγή αυτής της ανάπτυξης. Οι μεγάλες αναπτυσσόμενες αγορές του πλανήτη είναι πλέον η κινητήριος δύναμη της διεθνούς ανάπτυξης. Μόνο το 2011 η Βραζιλία, η Ρωσία, η Κίνα και η Ινδία (οι αποκαλούμενες και BRICs) δημιούργησαν σε όρους οικονομικής παραγωγής το ισοδύναμο μιας νέας Ιταλίας.

Ο Τζιμ Ο'Νιλ, οικονομικός αναλυτής της Goldman Sachs, ο οποίος εφηύρε και το ακρωνύμιο BRIC, δηλώνει: «Οι περισσότεροι άνθρωποι ακόμη δεν καταλαβαίνουν το μέγεθος της Κίνας και την ταχύτητα με την οποία κινείται. Το ΑΕΠ της ανέρχεται τώρα στα 8,2 τρισ. δολ., περίπου στο μισό από εκείνο των ΗΠΑ. Η Κίνα, όμως, αναπτύσσεται με ρυθμό 8% ετησίως. Είναι το αντίστοιχο με ανάπτυξη 4% στις ΗΠΑ». «Η Κίνα δημιουργεί μία Ελλάδα κάθε 12,5 εβδομάδες. Από το 2010 έχει δημιουργήσει μία Ινδία», δήλωσε στο πλαίσιο του Φόρουμ Αμπροσέτι.

"Καίει" το Λάδι

Η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με τη διατήρηση των τιμών λιανικής (του τυποποιημένου ελαιολάδου) σε σχετικά υψηλά επίπεδα, οδήγησε στον περιορισμό της κατανάλωσης ελαιολάδου.
Επίσης, εξαιτίας της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, η ζήτηση για προϊόντα ελαιολάδου ιδιωτικής ετικέτας είναι ανοδική.
                                                   
Η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει στον περιορισμό της εγχώριας κατανάλωσης ελαιολάδου. Οι δε βιομηχανίες παραγωγής τυποποιημένου ελαιολάδου υφίστανται έντονο ανταγωνισμό από τη διακίνηση χύμα προϊόντος. Ενώ, οι εταιρείες επεξεργασίας – τυποποίησης ελαιολάδου καταγράφουν ανατροπή της κερδοφορίας και ζημιές.

                                              
Η εγχώρια παραγωγή ελαιολάδου υπερκαλύπτει την εγχώρια ζήτηση, ενώ μεγάλες ποσότητες διατίθενται και σε χώρες του εξωτερικού. Το μέγεθος της παραγωγής ελαιολάδου και πυρηνελαίου εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες οι οποίες επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό το μέγεθος της παραγωγής των ελαιοδέντρων και, κατ’ επέκταση, την παραγωγή των συγκεκριμένων προϊόντων.

Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Καλλιμάνης: Λατρεία για τη θάλασσα

Με πάνω από μισό αιώνα ιστορίας στην αγορά των κατεψυγμένων, η Καλλιμάνης είναι μια ελληνική εταιρεία που σιγά σιγά αγαπιέται σε όλον τον κόσμο.

Μπορεί το κατεψυγμένο ψάρι να είναι αντάξιο του φρέσκου; Όλοι γνωρίζουμε πως αυτό είναι αδύνατον.
Όσο, όμως, περισσότερο καταφέρνει να γεφυρώνει το χάσμα ανάμεσα στην ποιότητα του δεύτερου από το πρώτο, τόσο πιο επιτυχημένη είναι μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο. Και η Καλλιμάνης δεν βρίσκεται τυχαία στη θέση της κορυφαίας επιχείρησης φρεσκοκατεψυγμένων αλιευμάτων στην Ελλάδα. Ούτε τυχαία συγκαταλέγεται ανάμεσα σ’ εκείνες τις εταιρείες που διαπρέπουν στο εξωτερικό.


Η ιστορία της επιχείρησης είναι γραμμένη με τρεις λέξεις: Δουλειά, επιμονή, ποιότητα. Η προσπάθεια να φέρει το οικονομικό, κατεψυγμένο προϊόν στο επίπεδο του νωπού δεν ήταν ούτε εύκολη, ούτε πέτυχε από τη μία ημέρα στην άλλη. Αυτή, όμως, η εμπειρία και η εξειδίκευση της επιχείρησης είναι που σήμερα την κατατάσσει ανάμεσα στις κορυφαίες του είδους της.


Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Οι επιχειρήσεις που λείπουν

Παθιάζονται στα κανάλια με το χαράτσι και τις συντάξεις, με τη λιτότητα και την τρόικα, αλλά δεν λένε κουβέντα για τις εισαγωγές και τις εξαγωγές. Δεν είναι πιασάρικο το θέμα, γιατί ποιον να κατηγορήσεις και ποιον να υποστηρίξεις; Το πολύ πολύ να δείξεις έναν εξαγωγέα που περιμένει δύο χρόνια για την επιστροφή ΦΠΑ, αλλά ποιος θα συγκινηθεί;
 
Ομως, οι εξαγωγές είναι η μόνη ελπίδα μας για νέες δουλειές και για καλύτερα εισοδήματα, και οι μειωμένες εισαγωγές είναι που δείχνουν πόσο φτωχοί είμαστε πραγματικά. Το εμπορικό ισοζύγιο μοιάζει βαρετό, αλλά θα έπρεπε να είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων.


Ενα θλιβερό γράφημα δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του ινστιτούτου Bruegel πριν από λίγες μέρες. Δείχνει τις αλλαγές στο εμπορικό ισοζύγιο των χωρών της Ευρωζώνης. Φαίνεται ανάγλυφα η διαφορά της Ελλάδας από την Ισπανία, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Από το 2007 έως το 2012, στην Ιρλανδία οι εξαγωγές αυξήθηκαν μέσα στην κρίση κατά 14% του ΑΕΠ, στην Πορτογαλία 6% και στην Ισπανία 5%. Σ’ εμάς μειώθηκαν οριακά. Οι εισαγωγές μειώθηκαν μόλις κατά 2-3% του

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Πώς να αποφύγετε τα πιο συνηθισμένα λάθη στις επαγγελματικές κάρτες

Το άρθρο που ακολουθεί έχει γραφτεί από την Παναγιώτα Σουρτζή, δημοσιογράφο και υπεύθυνη του ηλεκτρονικού περιοδικού tourismpress.gr. Μέσα από τη δημοσιογραφική έρευνα της αρέσει να αναδεικνύει θέματα που βοηθούν και δίνουν λύσεις σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Η επαγγελματική κάρτα είναι η εικόνα κάθε επιχειρηματία ή στελέχους προς τα έξω και ένας τρόπος να κρατήσει επαφή με ανθρώπους του χώρου που τον ενδιαφέρουν να συνεργαστεί.

Είναι χρήσιμο λοιπόν, να δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στο σχεδιασμό και το περιεχόμενό της όπως δίνουμε για τη διαφήμιση και δημοσιότητα της επιχείρησής μας.


Στις μέρες μας, η επαγγελματική κάρτα έχει εξελιχθεί σε κάτι περισσότερο από μία απλή κάρτα με στοιχεία επικοινωνίας. Μπορεί να περιλαμβάνει πολλές και ποικίλες πληροφορίες όπως φωτογραφίες, σλόγκαν της εταιρείας, λίστα υπηρεσιών, κ.λπ.

Προσοχή! Ο βασικός κανόνας στην περίπτωση του περιεχομένου είναι: Σωστή αναλογία πληροφοριών.

Συνήθως, όσον αφορά το ζήτημα αυτό, υπάρχουν δύο περιπτώσεις: οι κάρτες που υπολείπονται και αυτές που «ξεχειλίζουν» από πληροφορίες. Όπως έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι «Μέτρον

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Σουσάμι : Καλλιέργεια με μέλλον και υψηλά κέρδη

Ψηλά στη λίστα με τις εναλλακτικές καλλιέργειες που εμφανίζουν προοπτικές ανάπτυξης, βρίσκεται το σουσάμι, ένας διατροφικός θησαυρός που γνωρίζει μεγάλη ζήτηση.
Πρόκειται για ένα φυτό η καλλιέργεια του οποίου δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις, ενώ μπορεί να αποδώσει ακόμη και σε συνθήκες ξηρασίας.

Στο παρελθόν το σουσάμι καλλιεργούνταν ευκαιριακά στην Ελλάδα, ως καλλιέργεια δηλαδή που μπορούσε να μπει σε αντικατάσταση της αγρανάπαυσης. Κατά τη δεκαετία του 1970 έφθασε να καλλιεργείται συνολικά σε έκταση 200.000 - 300.000 στρεμμάτων, αλλά τα επόμενα χρόνια μειώθηκαν σταδιακά οι καλλιεργούμενες εκτάσεις.
Ο λόγος ήταν ότι οι επιδοτήσεις που άρχισαν να δίνονται από το 1981 από την ΕΟΚ σε ανταγωνιστικές προς το σουσάμι καλλιέργειες όπως είναι ο αραβόσιτος, τα ζαχαρότευτλα, αλλά και το γεγονός ότι το σουσάμι δεν εντάχθηκε στην Κοινή Αγροτική Πολιτική στα ελαιούχα φυτά, όπως είναι η σόγια, η ελαιοκράμβη και ο ηλίανθος.
Σήμερα η καλλιέργεια του σουσαμιού αναπτύσσεται στην περιοχή της Νιγρίτας, όπου καλλιεργούνται ντόπιοι πληθυσμοί σουσαμιού. Ωστόσο, η καλλιέργεια του σουσαμιού μπορεί να

Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Προϊόντα Κρόκου Κοζάνης: Ο "χρυσός" της ελληνικής γης παίρνει χρυσό στις εξαγωγές

Μετά το ρεκόρ εξαγωγών η εταιρεία από την Κοζάνη σχεδιάζει τη διεύρυνση των εξαγωγών της σε ΗΠΑ και ΕΕ.
Μόλις 6 χρόνια ζωής μετράει η "Προϊόντα Κρόκου Κοζάνης"(ΠΚΚ), που ιδρύθηκε το 2007, αλλά ήδη ξεχωρίζει για το δυναμισμό της και την καθιέρωσή της στην ελληνική και τη διεθνή αγορά.


Η εταιρεία, που είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης και της ΚΟΡΡΕΣ, πέτυχε μέσα στην τριετία 2010-2012 αύξηση των εξαγωγών της κατά 147%. Μάλιστα, η επίδοση αυτή οδήγησε και στην βράβευση της πριν από λίγες ημέρες από τα Sales Excellence Awards 2013 στην κατηγορία «επιτυχημένη έναρξη εξαγωγών».

Το 45% των συνολικών πωλήσεων στο εξωτερικός

Ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Άγγελος Μάρκου μιλώντας στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Sales Excellence Award» ανέφερε ότι η «Προϊόντα Κρόκου Κοζάνης» συνεχίζει την πολιτική διεύρυνσης του δικτύου πώλησης διεθνώς, τονίζοντας μάλιστα πως το ποσοστό των εξαγωγών αγγίζει πλέον το

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Ημερίδα για την Προώθηση «Τυποποίησης - Πιστοποίησης - Ελέγχου Αγοράς» στη διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας – Βουλγαρίας

Στη στήριξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων και την ενίσχυση των διασυνοριακών συνεργασιών Ελλάδας – Βουλγαρίας μέσω της δημιουργίας ενός δικτύου συνεργασίας επιχειρήσεων, φορέων και οργανισμών πιστοποίησης/ τυποποίησης αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, το Έργο «Market Control: Προώθηση «Τυποποίησης - Πιστοποίησης - Ελέγχου Αγοράς» στις διαπεριφερειακές περιοχές του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας Interreg» του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα – Βουλγαρία 2007-2013».


Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) πραγματοποιεί Ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο «Δέσμευση στην ποιότητα: Ενίσχυση διασυνοριακών συνεργασιών και διεθνούς ανταγωνιστικότητας» τη Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2013 και ώρα 18:30, στο Mediterranean Palace Hotel, Σαλαμίνος 3 & Καρατάσου στο Λιμάνι στη Θεσσαλονίκη.

Στην εκδήλωση, οι συμμετέχοντες Φορείς - Εταίροι του Έργου θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα από την υλοποίηση του Έργου αναφορικά με τις ανάγκες των επιχειρήσεων για κοινά σήματα ποιότητας/ συμμόρφωσης και την κατάρτιση επιχειρησιακού σχεδίου για τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα ελέγχου και εργαστηρίων για συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων με υψηλή ζήτηση στη διασυνοριακή περιοχή. Στη

Συνέδριο Νέες Καλλιέργειες- Προοπτικές & δυνατότητες


Στο συνέδριο-έκθεση «ΝΕΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ, Προοπτικές & δυνατότητες» θα παρουσιαστούν προτάσεις όπως καλλιέργειες για στέβια, ιπποφαές, κρανιά, blueberry, goji berry, aloe vera, ροδιές, τρούφα, μανιτάρια, αρωματικά φυτά, βιοκαύσιμα, πέλετς (pellets), αγριαγκινάρα, σαλιγκαροτροφία, σμέουρα, μύρτιλο, βατόμουρο, αρόνια, θερμοκήπια και σπόρους, λουλούδια, καρυδιές, κ.ά.



Το συνέδριο-έκθεση θα πραγματοποιηθεί 1-3 Μαρτίου, στο Εκθεσιακό Κέντρο Ξιφασκίας (Πρώην Δυτικό σεροδρόμιο, Ελληνικό-Αθήνα)
Στην έκθεση θα λάβουν μέρος έμπειροι επιχειρηματίες και καλλιεργητές από τους παραπάνω κλάδους, καθηγητές γεωπονικού πανεπιστημίου, θα μεταδώσουν τις γνώσεις τους, τις εμπειρίες τους σε όλους τους συνέδρους. Νέοι και ήδη υπάρχοντες αγρότες, υποψήφιοι επιχειρηματίες, άνεργοι που

Export Academy

Export Academy