Σελίδες

Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Το Βιομηχανικό Design κλειδί για τις Ελληνικές Εξαγωγές

Οκτώ φορείς από τη βιομηχανία, τις επιχειρήσεις, τα πανεπιστήμια συνεργάζονται για να δώσουν, μέσα από την ημερίδα «Σχεδιάζοντας Δημιουργικές Συνέργειες», επαγγελματική προοπτική στο σημαντικό δημιουργικό δυναμικό που διαθέτει στο βιομηχανικό design, η Θεσσαλονίκη αλλά και καλύτερες εξαγωγικές προοπτικές στη βορειοελλαδική παραγωγή.


Το αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτής, που φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε ένα ευρύτερο forum για το στρατηγικό σχεδιασμό προϊόντων, είναι η ολοήμερη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 18 Μαϊου, στο αμφιθέατρο του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος.
Την ημερίδα συνδιοργανώνουν το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, το Γενικό Προξενείο της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ, το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, το ΚΕΠΑ, το Creativity For.Th, το Goethe Institut και η ΔΡΟΜΕΑΣ ΑΕ.
Το πρόγραμμα της ημερίδας και οι στόχοι της παρουσιάσθηκαν σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου που έγινε στο show room της βιομηχανίας επίπλων «Δρομέας», η οποία, φέτος, επέλεξε να απονείμει τα βραβεία του έκτου διαγωνισμού βιομηχανικού σχεδίου επίπλου που ανά διετία διοργανώνει υπό την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης, στη διάρκεια της μεγάλης αυτής εκδήλωσης.
Η Ελλάδα, στα προηγούμενα χρόνια, θα είχε πετύχει καλύτερες εξαγωγικές επιδόσεις, εάν οι επιχειρήσεις έδιναν βάση στο βιομηχανικό σχεδιασμό, κάτι που αμέλησαν όχι για λόγους κόστους αλλά κυρίως για λόγους έλλειψης κουλτούρας, τόνισε ο καθηγητής του ΑΠΘ και αντιπρόεδρος του Διεθνούς Πανεπιστημίου Νίκος Μουσιόπουλος, προσθέτοντας ότι το Διεθνές Πανεπιστήμιο είναι το μοναδικό ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα στη βόρειο Ελλάδα, που έχει τμήμα Στρατηγικού Σχεδιασμού Προϊόντων, σε μεταπτυχιακό επίπεδο.
Για χάσμα που υπάρχει ακόμη και μέχρι σήμερα μεταξύ παραγωγικής διαδικασίας και design, μίλησε ο λέκτορας της Αρχιτεκτονικής και πρωτοστάτης του Creativity For. Th και του DYNAMO project, Απόστολος Καλφόπουλος, υπογραμμίζοντας το μεγάλο και πολύ σημαντικό ανθρώπινο δυναμικό που έχει η Θεσσαλονίκη στο design, το οποία δεν πρέπει για ακόμη μία φορά να χαθεί από την πόλη.
Την εκδήλωση πολύ ενεργά στηρίζει ο Γερμανός πρόξενος στη Θεσσαλονίκη, Β.Χ. Ομπερμάϊερ, καθώς στην ημερίδα μετέχει ομάδα Γερμανών designers, ενώ υπάρχει δυνατότητα προώθησης συνεργασιών μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών σχεδιαστών στο πλαίσιο της Ελληνο- Γερμανικής Συνεργασίας ( μέσω των Συνελεύσεων), όπως και δημιουργίας δικτυώσεων βιομηχανικών designers. Τέτοιες συνεργασίας θα βοηθούσαν και στην διάνοιξη προσβάσεων στην αγορά του γερμανικού design.
Aπό πλευράς του Οικονομικού Τμήματος του ΑΠΘ αλλά και σαν μέλος δ.σ. της «Δρομέας», ο επίκ. καθηγητής Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, αναφέρθηκε στη διέξοδο στην δημιουργικότητα, που δίνει ο βιομηχανικός σχεδιασμός στην ελληνική μεταποιητική επιχείρηση, ειδικά σε αυτή την περίοδο της μεγάλης κρίσης στην ελληνική αγορά.
Τέλος, το στέλεχος του ΚΕΠΑ Νεοκλής Στάμκος, έδωσε την εικόνα του ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε για δράσεις σχεδιασμού ή επανασχεδιασμού προϊόντων, από πλευράς επιχειρήσεων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξωστρέφεια», ενώ εκτίμησε ότι ανάλογες δράσεις θα συμπεριληφθούν και στον επόμενο κύκλο του ίδιου προγράμματος.
Σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα της ημερίδας, οι εργασίες θα αρχίσουν στις 9:30 π.μ. ενώ θέματα στρατηγικού σχεδιασμού και ειδικότερα, design, θα αναλυθούν ανά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας. Η ημερίδα θα κλείσει με την απονομή των βραβείων της «Δρομέας» στις 7:00 μ.μ.

Πηγή : Απόσπασμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Export Academy

Export Academy